Hlavní obsah
Názory a úvahy

Adopce stejnopohlavními páry: pokládáme si správné otázky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Co je nejlepší pro dítě? Klademe si správné otázky?

Jednou ze součástí veřejné diskuze o stejnopohlavních sňatcích je otázka péče o děti. Padá zde spousta otázek. Nicméně, jsou opravdu důležité? Díky tomu, co je dnes možné, totiž možná řešíme něco, co vlastně vůbec nehraje roli…

Článek

Ač tomu používané argumenty často neodpovídají, výchova dětí stejnopohlavními páry není zakázaná. Mnoho dětí v takových párech vyrůstá. V současné době tak neřešíme otázku, zda něco povolíme – řešíme, jaké bude postavení obou lidí, kteří se o dítě starají (osobně bych napsal rodiče, ale možná by mnozí nesouhlasili), a samotného dítěte.

Cest k pořízení dítěte je mnoho, a přiznejme si, že pokud někdo dítě chce, prostě si ho pořídí. Některé cesty budou legální (adopce), někdy trošku na hraně zákona (náhradní mateřství), nikdy však za ní. Zejména v případě mužského páru to může být trochu složitější, možná to bude stát nějaké peníze, určitě to ale jde a určitě jsou páry, které něco takového podnikly.

I když potom jejich dítě může vyrůstat v milujícím prostředí, nežije v právní jistotě. Úředně je rodičem vždy jen jeden člověk z páru. Pokud dojde k rozchodu nebo se tomuto oficiálnímu rodiči něco stane, co bude dál? Dítě mohlo řadu let vyrůstat s člověkem, který s ním právně nemá žádný vztah. Potíže však může současný stav vyvolat i v případě tak běžných činností, jako je návštěva lékaře, kde může být k některým úkonům vyžadován souhlas obou rodičů…

Podíváme-li se na otázku výchovy dětí tímto pohledem, zjistíme, že vůbec neřešíme, zda něco povolíme, ale jak na to bude nahlížet právo. Není tedy povolení stejnopohlavních svazků s možností osvojení dítěte oběma rodiči tím nejlepším řešením hlavně pro děti, které v těchto párech stejně budou vyrůstat?

Podívejme se navíc na to, jak dnes vypadají rodiny. Výjimkou nejsou děti vychovávané jedním rodičem, třeba kvůli rozvodu či úmrtí jednoho z rodičů. Dále zde máme děti ve střídavé péči. Mnoho rodičů pracuje tak, že je děti moc nevídají, a většinu vzorců chování tak přebírají pouze od jednoho z nich. V neposlední řadě jsou tu rodiče, kteří se o dítě nestarají tak, jak by asi bylo vhodné; občas matky s batolaty v kočárku kouří, občas otcové chodí raději do hospody, občas se na děti příliš křičí nebo se jim prostě jen nikdo nevěnuje…

Rozhodně netvrdím, že to takto vypadá všude – zcela jistě však takové případy máme. A do toho omezujeme práva dětí, která vyrůstají v prostředí, kde ho dva lidé mají rádi, snaží se ho rozvíjet a dávají mu všechno, co mohou. Nebylo by tedy spravedlivé si říct, že tradičními hodnotami, které chceme chránit, by měla být spíše rodičovská láska, bezpečný domov a jistota pro děti? Možnost osvojení dětí i druhým rodičem nezmění českou společnost ani způsob, jakým vychováváme děti. Dá jen všem zúčastněným dostatečná práva a jistoty – a o to by nám mělo jít především.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz