Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kde se ztratila lidskost v internetových diskuzích?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bing Image Creator

Internet dal svobodě slova nekonečné možnosti – třeba internetové diskuze. Pod dojmem, že se musíme ke všemu vyjádřit, zde však často píšeme sdělení, která bychom ve skutečném světě jen stěží vypustili z úst.

Článek

„Diskuze (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor několika osob o určitém tématu, jehož cílem není rozhodovat, nýbrž věc pečlivě rozebrat z různých stránek, shromáždit argumenty a případně připravit půdu pro racionální rozhodnutí“ – to tvrdí česká Wikipedie. Říká, že diskuze vyjadřuje věcnost, otevřenost, poctivost, trpělivost a zdvořilost.

V demokratické společnosti jde jistě o klíčový pojem, protože během diskuze dochází k tvorbě zákonů, dosahování kompromisů a řízení společnosti vůbec. Jak to ale vypadá v internetových diskuzích?

V první řadě si nelze nevšimnout, jak rychle se přesouváme od „trpělivosti a zdvořilosti“ k osočování a nadávkám. Hemží se to tu „šváby“, „extremisty“, „nacisty“ nebo „křiklouny“, kteří píší „pitomosti“, „kecy“, „kvikot“ a podobné výtvory, které patří tak akorát do „žumpy“. Důležité je zde zmínit, že podobných vyjádření se dopouštějí zastánci snad všech názorů či pohledů na věc. Zároveň je ale třeba si uvědomit, že pokud se objeví takováto vyjádření, je diskuze prakticky vyloučená – mění se jen v hádku, během které chce každý na sílu protlačit svůj vlastní názor.

Další disciplína je něco jako národní sport – v diskuzích se stáváme experty na všechno. Přesně víme, jaké následky má očkování, že umělá inteligence je nesmysl a zhouba lidstva, jak se bude vyvíjet světové podnebí nebo jak má hrát hokejový národní tým. Často své názory zveřejňujeme bez jakéhokoliv odůvodnění a dle jazykové úrovně si dovolím tvrdit, že i bez potřebných znalostí v dané oblasti.

Zvláštní skupinou jsou v diskuzích politici. To jsou zpravidla jen „lháři“, „zrádci“, kteří jsou „neschopní“, „zkorumpovaní“ a jde jim jen o „koryta“. Málokdy si ale uvědomíme, že i politici jsou lidé jako my. A taky že každý z nás do politiky může vstoupit. Pokud se budeme k politice pouze vyjadřovat, a to ještě jen takto, asi těžko situaci změníme.

Posledním bodem, kterého jsem si všiml, jsou reakce na úmrtí – teď zrovna Karla Schwarzenberga. Můžu si o daném jedinci myslet, co chci, ale hanět jej v internetové diskuzi bezprostředně po jeho smrti je už, alespoň pro mě osobně, trochu přes čáru.

Přes veškerou kritiku si myslím, že internetové diskuze zde mají své místo, a jsem velmi rád, když se někde objeví diskuze splňující body, které jsem uvedl z Wikipedie v úvodu článku. Vyžaduje to ale, abychom si navzájem naslouchali, abychom nepovažovali názorové oponenty za hlupáky a pitomce, abychom si ověřovali informace, které píšeme nebo abychom byli slušní vůči svému okolí. Pokud se nám to podaří, mohou se diskuze stát místem, kde se dozvíme další informace či názory k článku nebo kde budeme moci svobodně sdílet svůj pohled na věc.

Tento přístup bychom navíc mohli přenést i do dalších oblastí své činnosti. Vím, že je to dlouhá cesta, ale věřím, že chceme-li zacelit rány zející v naší společnosti, nic jiného nám nezbývá. Pojďme začít každý sám od sebe. Dá to práci, ale pokud se nám to podaří, bude to stát za to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz