Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tichý zabiják: Skrývá se i ve vaší kuchyni?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Trnava University, Unsplash

S největší pravděpodobností je tento materiál i ve vaší domácnosti. Můžeme ho nalézt nejen v kuchyňském prostředí, ale skrývat se může i vašem oblečení nebo obuvi.

Článek

PTFE

Pokud si ráno jako snídaní zvolíte volská oka, určitě sáhnete po pánvi s tím úžasným nepřilnavým povrchem obchodně známým jako Teflon. Polytetrafluorethen neboli PTFE je fluorovaný polymer, více známý nám známý jako Teflon. Chemik společnosti DuPont  Roy J. Plunkett jej poprvé syntetizoval v roce 1938.

Kuchyňské náčiní, oblečení i obuv

V kuchyňském prostředí je teflon známým sluhou, je však taky dobrým pánem?

Teflon kromě kuchyně můžeme nalézt v oblečení a obuvi obchodně označované jako Gore-Tex. Materiál Gore-Tex je složený z tenké pórovité membrány z expandovaného polytetrafluoretylenu (teflon).

Tiché nebezpečí

Nebezpečí se v běžné domácnosti vyskytuje při přehřátí teflonu. Již při 200 stupních celsia se teflonového povrchu začnou uvolňovat nebezpečné výpary, které  mohou způsobovat symptomy „horečky z polymerového kouře“ – chřipce podobné symptomy. Při vyšších teplotách se začiná uvolňovat plyn PFIB.  Pro lidské zdraví působí PFIB jako potenciální karcinogen.

Největší nebezpečí vzniká při poškození teflonového povrchu Při poškození teflonu se může uvolňovat kyselina perfluorooktanová (PFOA), která je zdraví škodlivá. Jednak se velmi špatně rozkládá, a tudíž se shromažďuje v těle lidí i životním prostředí, jedná se o potenciální lidský karcinogen (rakovina jater) a rovněž o látku, která může způsobovat neplodnost.

Firma DuPont podle organizace Environmental Working Group už v roce 1981 zjistila v krvi sedmi zaměstnankyň podílejících se na výrobě teflonu výskyt amonné soli kyseliny perfluoroktanové, která způsobuje potraty u krys. Několik dětí zaměstnankyň se pak narodilo s defekty očí.

99 % testovaných mělo PFOA v těle

Chemické látky  byly nalezeny u 99 % testovaných lidí a je známo, že způsobují dlouhý seznam rakovin, vrozených vad, neplodnosti, onemocnění štítné žlázy a dalších nemocí.. Tato skupina chemikálií je „věčnými chemikáliemi“, protože nikdy nezmizí, ani z prostředí, ani z našeho těla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám