Hlavní obsah
Hry

Panika, výhrůžky a poplatky za instalace. Vzpoura v herním průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mefhtamine

Změna, kterou Unity zavedlo, vyvolala bouři nevole! Mnozí vývojáři na sociálních sítích vyjádřili svůj protest a někteří dokonce oznámili, že s Unity končí.

Článek

Ah, milí přátelé, stojíme před příběhem, který nám připomíná divoký jízdní průjezd na rozbité silnici plné překážek. Ale takové příběhy jsou těmi, které nás nejvíc zajímají, ne? Dovolte mi, abych vám tento příběh přetvořil do slov a rozkrojil ho na malé kousky pravdy.

Představte si, že jste majiteli vozu, který je poháněn tím nejlepším motorem na trhu. Motor, který vás dovedl k úspěchu a slávě. Ale teď si představte, že výrobce tohoto motoru přichází s nápadem, že budete platit za každýkrát, když svůj vůz nastartujete. Ano, slyšeli jste správně, za každý jediný start. To je trochu absurdní, že ne? Ale právě takovou situaci zažívá herní průmysl díky Unity.

Foto: Mefhtamine

Unity, to je ten motor, který rozjíždí hry od velkých studií až po malé nezávislé tituly. Je to srdce každé videohry, a bez něj by hry prostě neexistovaly. Teď si ale představte, že tvůrci Unity najednou ohlašují, že od prvního ledna 2024 budete platit za každou instalaci hry s jejich enginem. Bez ohledu na to, jestli jste překročili hranici 200 tisíc instalací nebo vydělali 200 tisíc dolarů. To znamená, že každá hra bude platit za každou instalaci.

Jsem si jistý, že mnozí z vás teď kroutí hlavou a ptají se: „Proč? Proč bychom měli platit za něco, co jsme už měli k dispozici?“ A tady leží problém. Nejde jen o peníze, i když pro mnohé menší nezávislé vývojáře to může být tvrdý zásah do jejich financí. Jde o nedostatečnou komunikaci a neočekávané změny. Jde o to, že Unity najednou mění pravidla hry a to retroaktivně. To je jako byste hráli poker a najednou by někdo řekl, že všechny karty, které jste měli v ruce, teď mají jinou hodnotu.

Foto: Mefhtamine

A to není všechno. Unity nedokázalo poskytnout jasné odpovědi na otázky ohledně toho, jak budou sbírat data, jak budou odhalovat pirátské kopie, nebo jak budou reagovat na situace jako je předplatné Game Pass od Microsoftu. To všechno vytváří nepřehlednou a nejistou situaci pro vývojáře.

Samozřejmě, platit za herní nástroje je v průmyslu běžné, ale změna, kterou Unity zavedlo, vyvolala bouři nevole. Mnozí vývojáři na sociálních sítích vyjádřili svůj protest a někteří dokonce oznámili, že s Unity končí. To je jistě tvrdý oříšek pro společnost, která se snažila sjednotit herní svět.

Foto: Mefhtamine

Ale tato situace nás učí, že i jednotnost může být narušena. Unity nám ukazuje, že i když se zdá, že máme jistotu, může přijít změna, která nás zasáhne. Je to příběh o nedostatečné komunikaci, nepřehledných plánech a změnách, které mohou mít dalekosáhlé důsledky.

A tak Unity každým dnem ztrácí důvěru v očích herního světa. Ať už jste malý nezávislý vývojář nebo velké studio, tato situace nás všechny učí, že jednota je cenná věc, kterou bychom neměli brát zlehka. Je to příběh o jednotě, která se proměnila v konflikt, a my se můžeme poučit z toho, že i ta nejpevnější jednota může být narušena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz