Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Ringelmannův efekt: jak spolupráce mění pravidla hry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mefhtamine

Maximilian Ringelmann se rozhodl provést sérii experimentů, abychom lépe pochopili, jak efektivně pracujeme společně.

Článek

Nyní, milí čtenáři, vás zavedu na cestu poznání, která nám osvětlí jedno z tajemství lidské práce, tajemství, kterému dáváme jméno Ringelmannův efekt. Pojďme společně prozkoumat, co se skrývá za tímto fenoménem a proč se nám zdá, že ho nemůžeme překonat.

Na samém počátku 20. století stál před námi francouzský vědec jménem Maximilian Ringelmann. Rozhodl se provést sérii experimentů, abychom lépe pochopili, jak efektivně pracujeme. Ochotní dobrovolníci z různých věkových skupin a s různými dovednostmi se stali jeho subjekty. Ale co bylo nejzajímavější, bylo, že je vyzval k tomu, aby zvedli různá těžká břemena. A teď, přátelé, pozorně se zaměřte na toto: v průměru byli účastníci schopni zvednout až 80 kilogramů!

Foto: Mefhtamine

Ringelmann měl logickou myšlenku: pokud jeden člověk dokáže zvednout 80 kilogramů, pak dva lidé by měli být schopni zdvihnout 160 kilogramů, že? Ale tady je ten zajímavý moment – nestalo se to! Ani jedna z těch ohniskových skupin si s tímto úkolem neporadila. Dva lidé nedokázali zdvihnout dvojnásobnou váhu, a to je něco, co nás musí pohnout k zamyšlení.

Ale to není všechno. Ringelmann dál zkoumal a zjistil, že když lidé začnou spolupracovat, míra jejich efektivity klesne na 93 procent. A to není pouze otázkou matematiky, milí přátelé. To je otázka psychologie a ergonomiky práce. Když člověk ví, že má kolem sebe tým, který mu pomůže, nevkládá do své práce maximum. To je přesně ten psychologický faktor, který nás přiměje zůstat pod tím „prahem úpadku“, jak se to nazývá.

Foto: Mefhtamine

Ale teď se podívejme na to, co je na tom všem tak paradoxní. Nárůst počtu lidí ve většině případů zvyšuje efektivitu práce, nikoli ji nezničí. Dvě hlavy jsou často lepší než jedna, ať už jde o těžkou práci, nebo o kreativní úkoly. Dva pracovníci s 93% účinností dodají celkovou účinnost 186%. To znamená, že práce se stává efektivnější, ne neefektivnější. Dva pracovníci zvládnou úkol zvládnout ne jen rychleji, ale dokonce jedenapůlkrát rychleji než jeden pracovník.

Tak tady to máme, milí přátelé, Ringelmannův efekt v celé své kráse. Ačkoli nám říká, že při spolupráci se snižuje individuální výkon, ukazuje nám také cestu ke zvýšení efektivity práce a k dosažení větších úspěchů. Poučení, které nám může posloužit nejen v pracovním prostředí, ale i v každodenním životě. Není to fascinující?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz