Hlavní obsah

Temná Hmota Odhaluje: Tajemství, Jak Drží Náš Vesmír Pohromadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mefhtamine

Otevřete brány nekonečna! Temná hmota odhaluje své tajemství, Připravte se na výpravu za hranice známého!

Článek

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik tajemné hmoty a energie nás obklopuje ve vesmíru? Je to jako skrytá pokladnice, a já vám teď odhalím klíč k jejímu odhalení.

Podle týmu výzkumníků pod vedením samotného mistra, Mohameda H. Abdullaha z Chiba University, je nám známo, že 31 procent našeho vesmíru tvoří hmota. Ne, nejde jen o tu, kterou vidíme kolem sebe každý den. Temná hmota, záhadná a neviditelná, hýbe naším vesmírem.

Foto: Mefhtamine

modelování vesmírů s různým obsahem hmoty

Ale jak to zjistili? Představte si kupu galaxií jako světelný signál do vesmírného neznáma. Čím víc hmoty, tím víc galaxií. Prosté, že? Jenže není nic jednoduchého na odhadu obsahu vesmíru, když temná hmota si hraje na skrývání a my s ní neumíme hrát.

Mohamed H. Abdullah a jeho tým nezůstali ve svém úsilí pozadu. Využili osvědčenou metodu, kde porovnávali pozorovaný počet galaktických kup s předpověďmi z vesmírných simulací. To je, jak se říká, umělecký trik vesmírných detektivů.

Foto: Mefhtamine

Ale nejlepší je to, že to není jen o namáhavém odhadování. Je to o nasazení vědeckých lukostřelců, kteří vytáhnou data o kupách galaxií ze Sloan Digital Sky Survey, nejvýznamnějšího průzkumu vesmírného nekonečna.

Co nám to všechno říká? To, že temná hmota není tak záhadná, jak se zdá. Je to 31 procent našeho vesmíru, jež drží naše galaxie pohromadě. A co je nejlepší, tento objev má základ v nezávislých pozorováních vesmírné observatoře Planck.

Foto: Mefhtamine

Mohamed H. Abdullah

Teď se zamyslete. Když víte, co drží naši galaxii pohromadě, co všechno dokážete vytvořit, když máte ve svých rukou klíč k tajemství vesmíru? Možná je čas překročit hranice známého a objevit vlastní vesmír neznámého. Temná hmota je jen začátek. Jste připraveni na svůj skok do nekonečna?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz