Hlavní obsah
Lidé a společnost

O smyšlené dominanci muže nad ženou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Je chlap hlavou a žena krkem, jak se říká? Taky se povídá, že po staletí to tu ovládali muži a teď nadešel čas žen. Opravdu?

Článek

Jak to mají Rusové s dominancí chlapů v rodině

V dokumentu francouzské televize Láska a sex v Rusku byly zajímavé údaje. Jednak většina Rusů prý lpí na tradičním modelu rodiny. Tak to navenek vypadá. Nicméně každé třetí dítě vychovává jen jeden partner, zpravidla matka, a 70% manželství se do pár let rozvádí.

V dokumentu byly výpovědi poslušných ženušek vystřižených jako ze žurnálu. Když mluvil na kameru muž o tom, jak je nutné, aby to byl chlap, který o zásadních věcech rozhoduje, protože nepodléhá emocím, zatímco žena je z podstatných věcech jako shánění bytu rozhozená, tak mu ženuška poslušně přitakala. Ano muži, je to tak.

Já si prostě myslím, že to tak ty Rusky nemyslí. Jenom hrozně lžou. Jestli jen na kameru, nebo i samy sobě do kapsy, nevím, ale asi oboje. Pak tam byly scény už s rozvedenými ženuškami a ty zase na své bývalé mužíčky docela plivaly jedovaté sliny. Takže to s tím ruským tradičním pojetím rodiny, asi nebude tak horké, jak se to uvaří.

Mačismus českých mužů

Pro analýzu toho, jak se to má se skutečnou dominancí muže nad ženou, jsem použila Rusko, protože věřím, že větší mača v našem kulturním okruhu se těžko najdou. To čeští chlapi působí na první dobrou jako ťuťánci, ale v konečném důsledku se z nich často vyklubou malí tyrani. Jejich dominanci projevují na můj vkus dost trapně. Třeba když mají udělat něco doma, tak předstírají, že neslyšeli, nebo si schválně hrají na gramle, kterým nejde zašroubovat ani žárovka.

To ruský muž rovnou ženě vlepí, alespoň tak to uváděli v dokumentu. Prostě pořádek musí být, muž na kanapi a s pivem, to je ruská dominantní idylka. Myslím, že budou podle mého odhadu Rusky teď Putina milovat, za každého mrtvého manžela na frontě dostanou balík a hodinky k tomu. Pokud jim ty prachy nějaký zapomnětlivý úředníček opravdu pošle. Chlap samozřejmě.

V historii vládli muži nad ženami, opravdu?

Myslím si taky, že bez ohledu na historický diskurz o tom, jak muži vládli nad ženami, je všechno trochu jinak. Tím se dostávám k tomu, že muž je hlavou, ale žena krkem. Je fakt, že navenek byla žena ve středověku prezentována jako nástroj ďábla a o její rozkoš v ložnici se muži nemuseli zrovna nějak moc starat. To je jedna věc, veřejná prezentace. Druhá věc je, co se opravdu dělo za dveřmi domovů. Dovolím si spekulovat o tom, že řadu válek vyvolaly nespokojené manželky různých velmožů a králů. Za spousty obchodních konfliktů a válek stála ženská nenasytnost a obsesivní záliba v luxusu a špercích. A pokud jde o muže obyčejné, tak ti už na frontu prostě jít museli, když jim to ženy shora zařídily. Od svých vlastních ženušek ještě dostali navíc sprdunk, že se bez nich neobejdou.

Představy psychologů o pasivitě žen a aktivitě mužů jsou neopodstatněné

Ta představa psychologů a sexuologů, že jsou ženy víc pasivní a muži víc aktivní, je taky jednostranný předsudek. Jde totiž o to, v čem konkrétně. Pokud jde o pohodlí, jsou ženy aktivní až moc, pokud jde o řešení problémů, tak v tom jsou často chorobně pasivní.

Pokud mají před sebou muže, který smrdí plnou šrajtoflí na sto honů, mohou se aktivitou přetrhnout, když by však měly být nějakému muži užitečné, tak už brzdí. Jak říkají ženy na seznamkách, hlavně, aby byl muž zajištěný. A co ony? Nemají být taky zajištěny, když je ta rovnoprávnost. Žena přeci není nějaká husa, aby ji muž vykrmoval jako na porážku.

Jak je to s dominancí pohlaví v realitě

Jak to tedy s tou dominancí je ve skutečnosti? Myslím, že to s pohlavím primárně nesouvisí. Někteří muži jsou spokojení, když jim vládne žena, a jiné ženy jsou zase šťastné, když o všem v jejich blízkosti rozhoduje muž. Považuji feminismus a rovnoprávnost za upozornění na určitý problém, ale ve své krajní variantě je to propaganda. Pak se lidé snaží jít proti své přirozenosti, jen aby vyhověli společenské poptávce.

Známý filozof Jean-Jacques Rousseau pracoval s konceptem nezkaženého člověka, který přijde na svět jako nepopsaný list. Myslím, že byl moc naivní, ostatně vlastní děti dal do sirotčince, takže jeho důraz na svobodu byl možná dán tím, že sám žádnou zodpovědnost nést neuměl. Každý je tak nějak kombinací svých genů, sociálního prostředí a kdoví čeho. Těžko se ten mix dělá nějak na míru, totalitní režimy se o to sice snažily, ale výsledky byly dost pitoresktní.

Proto si myslím, že tlačit lidem nějakou propagandu prostřednictvím psychologů, sociologů, sexuologů a médií o tom, jak má fungovat muž a žena ve vztahu, je prostě nezdravé a nevyplatí se to. Pak to dopadne jako v Rusku, kde všichni hrozně kopou za rodinu, která de facto neexistuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz