Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pochvala za změny v diskuzích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Abyste si nemysleli, že se pořád zaměřuji jen na věci, které nefungují a je potřeba je změnit, chci zde pochválit markantní a zjevné změny, které se v poslední době udály v diskuzích na tomto médiu a médiích přináležejících.

Článek

Tato asi nejvíce diskuzemi „postižená“ oficiální platforma, která není ani sociální sítí ani dezinformační scénou, je zjevně oblíbené místo pro diskuze lidí z celé republiky i jiných koutů světa, kteří jsou schopni hovořit česky. Asi neexistuje nikdo, kdo má internet, zajímá se o novinky a zpravodajství a nikdy nic z této platformy nečetl.

Po dlouhé roky, a ještě v poměrně nedávné době byly diskuze na českém internetu naprosto prodchnuté spoustou nenávistných výroků, ataky na autory, nečestnými výpady, dezinformacemi, lžemi a zlou vůlí.

Nemohu říci, že by vše zmizelo jako mávnutím kouzelného proutku, ale nemohla sem si nevšimnout, že atmosféra na místních diskuzích v poslední době značně změnila směr a kadenci. Něco se stalo, a vzduch se docela pročistil a stal se alespoň dýchatelným, když už ne svěžím vánkem z hor. Zásluhu na tom mají editoři tohoto média, kteří se pustili do nekalých diskutujících jako svatý Jiří do draka a podařilo se jim značně uklidnit situaci. Velký dík tomu, kdo je k tomuto bohulibému kroku inspiroval a kdo ho inicioval. Opravdu to má výsledky. O to víc si toho cením, že je mi jasné, že musela značně klesnout celková sledovanost článků a diskuzí, ale věřím, že do budoucna to naopak přinese jen samá pozitiva a sociální jistoty, řečí klasika.

Věřím, že i spousta diskutujících si uvědomila, že se dá diskutovat jinak a lépe a že občas zapojit mozek do toho, když něco píší, a přidat vlastní myšlenku nebo názor, zkušenost či pohled na věc, venkoncem zas tak strašně bolestivé není a že to je nakonec celkem přínosné pro všechny, i pro samotného diskutujícího.

Všimla jsem si, že atmosféra na diskuzích je poněkud klidnější a méně hysterická a že někteří lidé i raději přidají svůj vlastní příběh, takoví, kteří dřív jen bojovali s papírovými draky a oháněli se kolem sebe hlava nehlava. Ano, milí čtenáři, takto to funguje, když se změní celková atmosféra, změní se i chování lidí. A atmosféru na diskuzích se podařilo uklidnit. Možná to některým z vás nevoní a zdá se vám, že to je vůči vám nefér. Ale buďte i vy sami fér. I vy jste vždy vše udělali správně a vaše příspěvky byly opravdu tak skvělé?

Nebojte se, i mně editoři smazali některé články, a dokonce jsem jim párkrát vynadala. V některých případech oprávněně, protože hrály roli emoce editorů, někdy zase hrály roli emoce moje a je vždy dobré mít někoho, kdo se může podívat na to, co děláte, nezaujatým pohledem.

Už jen zřídka vidím na diskuzích příspěvky čistě odsuzujícího charakteru, takové to „to je ale blábol“, „autor je úplně mimo“, „jen na těchto odkazech je to popsané pravdivě…“ atd., jejichž výskyt, byť poskrovný, považuji pořád za problém a bylo by dobré i to doladit. Není to totiž vůbec fér ani k pisatelům textů, ani k ostatním diskutujícím a ani k samotnému autorovi takového s prominutím výžblechtu. Uvědomte si, že svoboda slova neznamená, že se ke všemu vyjadřovat musíte. Svoboda slova znamená, že můžete, a je zlatým pravidlem, že pokud nemáte co sdělit, nic nesdělujte.

Jistý problém pořád vidím ve snaze některých diskutujících osobně napadat autora a definovat ho nějakou ne zrovna prestižní nálepkou. Uvědomte si, že se tím celkem neomylně identifikujete jako potrefené husy, které chtějí zoufale komunikovat s autorem či autorkou, ale nevědí, jak na to.

Kdyby zde nebyla diskuze na internetu, ale jednalo by se o hovor v hospodě, asi by to byli takoví ti, kteří pokřikují na vyprávějícího, který zrovna právě o nich vypráví nějakou ne zrovna vznešenou historku, ve snaze ho zarazit, hele Franto, nech už toho a pojď si dát panáka…

Diskuze na internetu není jako ta v hospodě proto, protože v hospodě komunikujeme i neverbálně a mnoho o nás a o našem sdělení napoví neverbální signály. To, komu co a jak a jakým tónem řekneme, jaký je u toho kontext a konstelace osob. Nic takového ale na internetu není, a proto diskuze na internetu je v podstatě náročnější. Kontext i celou neverbalitu musíte nahradit něčím, co sdělíte slovy, a pokud jste byli zvyklí na neverbální komunikaci spoléhat, musíte se dost snažit se naučit, jak takové věci nahradit slovem, významem, případně emotikonem, které já osobně ze zásady nepoužívám. Byla jsem vždy zvyklá vykládat věci rovnou slovně a na emoce a obličejová gesta jsem nikdy příliš nespoléhala, bývají totiž dost ošemetná a zavádějící. Ale pokud je jejich používání váš styl, patříte k většině a ničemu to neškodí, jen je to občas poněkud nesrozumitelné, ale co není občas poněkud nesrozumitelné…

Viděla jsem už v diskuzích i nový nástroj poukazující na sporný obsah s vysvětlením kontextu, to je myslím vynikající nápad, protože diskutující má možnost se k tomu vyjádřit, zároveň ale nemůže jen tak mírnyx týrnyx šířit obsah, který je mimo, a nechávat na něj nachytávat další, kteří se na něj zase nalepí jako vosa na bonbón, jak je v Česku zvykem lepit se na vše, co zavání nekalostí.

Jinými slovy jen tak dál, myslím, že diskuze jsou na dobré cestě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz