Hlavní obsah
Názory a úvahy

Západ netuší, do čeho se řítí: migrační pakt ho nespasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Snaha zatahovat země východní Evropy do postkoloniální migrace se stane Západu osudným.

Článek

V článku používám kontrast mezi takzvanými otroky či otrockou silou a otrokáři. Je to příměr z dob, kdy byli lidé z Východu spíše na straně otroků a ti druzí v pozici otrokářů. Některé věci se v historické paměti prostě jen tak nemění.

Západ nepochopil, v čem spočívá jeho síla. Jednoznačně se to prokázalo na migračním paktu, který bez ohledu na to, jaký je a co se v něm píše, vzbudil zděšení a nevoli ze strany Východoevropanů. A to se Zápaďákům šeredně vymstí. Skočili totiž Východňákům na lep.

Jakým způsobem? Jde o to, že Východoevropané mají tendenci předstírat, že jsou otroci a hrát si na ně. Asi se to naučili v dobách hlubokého středověku, kdy se z východní Evropy s Českem v čele vyváželi otroci do Orientu a kdo ví kam. Není o tom příliš záznamů, ale podle toho, co víme, je docela dobře možné, že to pro místní lidi byl taková hazardní hra a prestižní záležitost zároveň. Očekávat, že v zahraničí je daleko víc a že i obyčejná otrokyně se tam oproti místnímu standardu může mít jako princezna. Možná v tom hrála roli propaganda těch, kteří otroky sbírali, možná, že tak hovořili i některé zkušenosti, které se sem jako zprávy dostaly ze zahraničí.

A tato otrocká mentalita zde zůstala. Její podstatnou složkou ale není to, být otrokem. Místní nejsou totiž takoví blázni, jak se tváří. Oni jsou ještě daleko větší blázni a zároveň blázni nejsou vůbec, podle toho, o co se zrovna jedná. A to brzy Zápaďáci pocítí. Jde o to, že se zde lidé rádi staví do role otroků proto, protože jsou si líní sami vládnout a protože očekávají, že onen pomyslný otrokář je tu od toho, aby jim zajistil luxusní a pohodlný život. Takhle jednoduché a složité to je.

A do role onoho fiktivního otrokáře, který žije a funguje v duších místních, se už nějakou delší dobu pasuje právě Západ. Ale chtít po místních, aby se z prominentních otroků, kteří mají veškerý luxus, stali sami otrokáři a dělali pomyslný luxus někomu jinému? Tak to ani omylem. Lidé z východní Evropy, to je něco jiného, ti mají stejné nastavení neboli způsob myšlení. Ale takoví lidé z Orientu?

Vždyť Východoevropané už dnes vnímají Zápaďáky jako někoho, kdo dělá Orientálcům otrokáře tím, že se stará o jejich blaho a luxus… Ano, takto se to tady chápe. Práce správy společnosti je chápána jako výsada pánů otrokářů, kteří jsou de facto otroky otroků, kdy otroci mají jedinou povinnost, udělat tu a tam nějakou tu předem určenou ne příliš složitou práci a za to mají mít veškerá práva a sociální komfort zajištěn. Ostatně tak to chápou i mnozí lidé z Orientu, samotný Islám to tak má pojato.

Zápaďáci si tak dlouho hráli na pány světa, až se jimi stali, a svět teď od nich očekává tvrdou dřinu na tom, že se postarají o blaho všech. Ale zatáhnout do toho i východní Evropu a chtít po ní, aby tento těžký úděl se Západem nesla?

Tak na to si mohou postavit betonovou čekárnu, předpovídám, že to poslední, čeho se bude chtít východní Evropa chopit, je práce na správě světových problémů tohoto typu a na tom dělat někomu správce či otrokáře, jak se to tu podprahově chápe. To je totiž obrovská dřina a zodpovědnost a do toho se tu nikdo dobrovolně nepustí.

Západoevropané si budou muset přiznat, že východní Evropě od začátku skočili na lep, když se naivně domnívali, že si východní Evropu ošéfují a přizpůsobí k obrazu svému, či dokonce že si z Východoevropanů udělají takové užitečné moderní otroky, kteří budou levně dodávat věci na Západ. A tak si to Zápaďáci často opravdu představovali. Jak byli naivní. Podívejte se dnes, co ze Západu zbylo.

Bohatství pro kočku.

A to mají Zápaďáci za to, že nepochopili, že ty otroky na ně Východňáci od začátku jen hrají jako habaďůru, aby se měli jako prasata v žitě, a kromě trochy práce je to nestálo vůbec nic. Naopak, užitečné idioty si ze Západu udělala půlka světa a Východ k tomu. Ono spravovat věci a vládnout je skutečná dřina, a na to Západ zapomněl, protože to celou dobu dělá zadarmo.

No, až na skupinu výjimečných mozků je zde odjakživa dobře známo, že to tam na Západě byli tak nějak vždycky velcí prosťáčci. Připomínají tak trochu pana Pompo z Arabely, který všechno zalévá, všechno mu roste, ale pak neví, co s tím.

Ano, je v tom velká dávka upřímnosti, v tom, co píšu, ale chci, aby se Češi konečně probrali z mrákot a uvědomili si, jestli si třeba také nějaké svoje vlastní věci nechtějí spravovat sami za sebe, je to sice velká dřina, ale alespoň by tak úplně u svých domů a bazénů nezakrněli, protože k tomu česká společnost poslední dobou dost rychle spěje.

Nedostatkem tréninku oslabují svaly, a to i ty, které se používají na organizaci vlastních věcí. A ty tady už roky jenom leží na královských poduškách a nechávají se ovívat vějíři z banánovníků.

Tolik k evropské současnosti a závistivci, kteří jen kopírujete, abyste kradli moje originální vstupy, propadněte se do pekla a už tam navždy zůstaňte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz