Hlavní obsah
Finance

1 nezastavitelná akcie na pokraji vstupu do klubu s hodnotou 1 bilion dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Meta Platforms by se mohla stát druhou společností v tomto roce, která dosáhne hodnoty 1 bilionu dolarů

Článek

Americká ekonomika byla vždy největším tvůrcem hodnot na světě. United States Steel se v roce 1901 stala první společností na světě s hodnotou 1 miliardy dolarů. V roce 1955 pak General Motors ovládl automobilový průmysl a jako první na světě nashromáždil hodnotu 10 miliard dolarů.

Průmyslový konglomerát General Electric v roce 1995 předstihl všechny ostatní společnosti a dosáhl ocenění 100 miliard dolarů prodejem všeho možného od leteckých motorů po domácí spotřebiče. V roce 2018 však technologický gigant Apple překonal možná nejdůležitější milník v historii akciového trhu, když jeho tržní kapitalizace překročila 1 bilion dolarů.

Apple má dnes hodnotu více než 3 biliony dolarů a stále je největší společností na světě podle tržní kapitalizace. Od té doby se však ke společnosti Apple připojili čtyři další technologičtí giganti s hodnotou vyšší než 1 bilion dolarů. Nejnovějším členem tohoto exkluzivního klubu se na začátku letošního roku stala společnost Nvidia, a to díky svému dominantnímu postavení v oblasti umělé inteligence (AI).

Další společnost však není daleko. Společnost Meta Platforms (META) právě oznámila své finanční výsledky za druhé čtvrtletí roku 2023; investoři okamžitě poslali cenu jejích akcií o 7 % výše, což zvýšilo její ocenění na 817 miliard dolarů. Zde je důvod, proč si myslím, že se Meta v roce 2023 připojí k Nvidii v třídě 1 bilionu dolarů.

Umělá inteligence, reels a mnoho dalšího

Virtuální realita (VR) a metaverza byly pro společnost Meta Platforms a jejího generálního ředitele Marka Zuckerberga v popředí zájmu. To platilo až do loňského roku, kdy investoři vyjádřili nespokojenost s množstvím peněz, které společnost na tyto projekty vynakládá, přestože přinášejí velmi malé příjmy. Ale o tom až později, protože rychlost, s jakou Meta změnila své zaměření, je na společnost její velikosti neuvěřitelná.

Zuckerberg označil rok 2023 za „rok efektivity“. Snížil počet zaměstnanců společnosti Meta o 21 000 pracovních míst a investorům řekl, že se společnost bude více soustředit na své hlavní platformy - Facebook, Instagram a WhatsApp. Společnost Meta však všechny překvapila tím, že v červenci spustila konkurenta Twitteru s názvem Threads, který se stal nejrychleji rostoucí platformou sociálních médií v historii, když za pouhých pět dní dosáhl 100 milionů uživatelů. Nová platforma ještě nějakou dobu nebude zpeněžována, ale mohla by se stát důležitým motorem růstu.

Nejdůležitější funkcí na Facebooku a Instagramu je dnes Reels, která má konkurovat platformě pro krátká videa TikTok společnosti ByteDance. A nejdůležitější funkcí Reels je umělá inteligence, která v pozadí pohání její objevovací engine. Umělá inteligence se učí, co každý uživatel rád sleduje, a podává mu více takového obsahu, aby se zvýšila angažovanost.

Sociální sítě se v poslední době staly méně sociálními a více se zaměřují na kousky zábavy. Společnost Meta v této oblasti rychle pokročila a připisuje svému vyhledávacímu enginu s umělou inteligencí zásluhu na 7% nárůstu času, který uživatelé trávili na Facebooku ve druhém čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Umělá inteligence však také podporuje nové funkce pro inzerenty. Společnost Meta vydala nástroj AI, který dokáže generovat text a ořezávat obrázky tak, aby poskytoval co nejefektivnější reklamy. Poskytla také prediktivní nástroje AI, které firmám pomáhají pochopit, jak by reklamy mohly fungovat. Tyto nástroje budou pro budoucnost monetizace klíčové, protože čím lépe bude reklama fungovat, tím více peněz pravděpodobně podnik u společnosti Meta utratí.

Společnost Meta ve 2. čtvrtletí překonala očekávání Wall Street

Jak již bylo zmíněno, společnost Meta se v letošním roce méně zaměřila na VR a metaverza. Její segment Reality Labs, který je zodpovědný za vývoj těchto projektů, prodělal ve druhém čtvrtletí 3,7 miliardy dolarů, což představuje druhý po sobě jdoucí pokles. Kapitálové výdaje společnosti Meta v rámci celého podnikání se ve skutečnosti za čtvrtletí snížily celkově o 18 % (meziročně), což odráží zaměření společnosti na efektivitu.

Proč je to důležité. Společnost Meta dosáhla ve 2. čtvrtletí tržeb ve výši 32 miliard dolarů, což představuje 11% meziroční nárůst, který představuje zrychlení oproti 2,6% růstu v 1. čtvrtletí. Když společnost získává více peněz a zároveň méně utrácí, vede to k vyššímu zisku. Výsledkem je, že zisk na akcii společnosti Meta vzrostl v tomto čtvrtletí o 21 % na 2,98 USD.

Tržby i zisky byly výrazně nad očekáváním Wall Street

Monetizace funkce Reels se zdá být jednou z nejrychleji rostoucích složek příjmů společnosti Meta. Zuckerberg investorům sdělil, že roční příjmy z této služby přesahují 10 miliard dolarů, což je více než trojnásobek ročních příjmů ve výši 3 miliard dolarů ve stejném období loňského roku. To je skvělé znamení, že investice společnosti Meta do umělé inteligence se vyplácejí.

Meta je na cestě do klubu 1 bilionu dolarů

Společnost Meta není v nejexkluzivnějším burzovním klubu žádným nováčkem, protože jeho členem se stala v roce 2021. V roce 2022 však byla obrazně řečeno vykopnuta v souvislosti s náročnou ekonomickou situací poté, co investoři poslali její akcie dolů kvůli hyperzaměření na metaverse. Meta je však opět na cestě; s oceněním 817 miliard dolarů k datu psaní tohoto článku musí její akcie stoupnout o pouhých 22,4 %, aby se opět připojila ke svým technologickým kolegům s oceněním 1 bilion dolarů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz