Hlavní obsah

2 AI akcie, které podle vybraných analytiků z Wall Street stojí za to koupit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Tyto akcie s umělou inteligencí mají trvalé konkurenční výhody, které jim pomohou dosáhnout obrovských výnosů

Článek

Investice do akcií umělé inteligence (AI) zaznamenaly v posledních několika letech obrovský nárůst. Různé společnosti napříč průmyslovými odvětvími se postupně rozhodují pro pokročilé technologie umělé inteligence, aby zvýšily efektivitu nákladů a zlepšily svou produktivitu a rozhodování. V důsledku toho řada těchto společností očekává v nadcházejících letech nárůst příjmů v horní linii a zisků v dolní linii. Přesto musí akcioví investoři uprostřed nadšení, které obklopuje odvětví umělé inteligence, postupovat opatrně. Pokud chtějí z tohoto sekulárního trendu výrazně profitovat, měli by se zaměřit na podniky poháněné umělou inteligencí s udržitelnými konkurenčními výhodami a solidními finančními výsledky. Mezi tyto vyspělé technologické lídry patří společnosti jako Advanced Micro Devices (AMD) a Nvidia.

Analytici akciového trhu předpokládají, že tyto společnosti budou v dlouhodobém horizontu vynikat jako výjimečné akciové tituly v oblasti AI, a to díky několika faktorům. Zaprvé, společnost AMD vykázala působivé údaje za druhé čtvrtletí, kdy tržby a zisky překonaly konsenzuální odhady analytiků. Analytici schvalují výhled tržeb společnosti za třetí čtvrtletí 2024 a zvýšený celoroční výhled tržeb v segmentu čipů pro datová centra s umělou inteligencí. Analytik společnosti Melius Research Ben Reitzes dokonce stanovil pro akcie AMD poměrně býčí cílovou cenu 265 USD, což naznačuje potenciál růstu o zhruba76 % v průběhu příštího roku.

Uznání si zaslouží i lídr trhu s umělou inteligencí, společnost Nvidia. Společnost AMD však vynakládá velké úsilí, aby na tomto trhu s vysokou marží získala významný podíl. K tomu se spoléhá na své cenově konkurenceschopné portfolio čipů AI, které se rychle rozšiřuje. Do svých nových grafických procesorů Instinct MI300 společnost zakomponovala paměťovou kapacitu s velkou šířkou pásma, díky čemuž jsou vhodné zejména pro inferenční zátěže AI. Společnost AMD ve druhém čtvrtletí poprvé vykázala čtvrtletní prodeje MI300, které dosáhly více než 1 miliardy dolarů. Společnost také výrazně vylepšila svůj softwarový stack ROCm, který podporuje její hardware a usnadňuje klientům trénování modelů AI na její platformě.

Kromě toho AMD plánuje uvést na trh nové akcelerátory AI s vyšší kapacitou paměti a výpočetním výkonem, například řadu MI325X v roce 2024, řadu MI350 v roce 2025 a řadu MI400 v roce 2026. Akvizice společnosti ZT System za 4,9 miliardy dolarů by měla upevnit pozici AMD na rozvíjejícím se trhu AI, protože ZT System je renomovaným poskytovatelem infrastruktury AI. Akvizicí Silo AI, největší soukromé laboratoře AI v Evropě, získala společnost AMD také přístup ke kvalitním lidským talentům v oboru AI.

Společnost AMD není výhradně hráčem na poli AI; společnost se těší silné pozici i na globálním trhu s procesory. Její serverové procesory EPYC čtvrté generace vykazují silné přijetí ze strany poskytovatelů cloudových služeb a velkých podniků a společnost AMD se chystá v druhé polovině roku 2024 uvést na trh procesory EPYC páté generace. Ve druhém čtvrtletí roku 2024 měla společnost AMD na trhu procesorů pro datová centra 24,1% podíl na jednotkách a 33,7% podíl na tržbách.

Hrubé marže společnosti AMD rostou a ve druhém čtvrtletí vykázaly 53 %, což představuje výrazný meziroční skok o 340 bazických bodů. Společnost přiznává, že její marže budou pravděpodobně i nadále růst v souladu s rostoucím podílem na trhu s umělou inteligencí.

V současné době se akcie AMD obchodují za 10,9násobek klouzavých 12měsíčních tržeb, čímž překračují svůj pětiletý průměrný poměr P/S ve výši 9,2. Může se to zdát drahé, ale vzhledem k rychle rostoucímu zastoupení společnosti AMD na trhu datových center a serverových procesorů spolu se zlepšujícími se maržemi se prémiové ocenění zdá být oprávněné. Díky tomu jsou akcie atraktivní volbou i při současných zvýšených cenových úrovních.

Druhou společností, která se ukazuje jako velmi slibná akcie v oblasti umělé inteligence, je Nvidia, která odhaluje očekávaný potenciál růstu ve výši 95 %. Miláček akciového trhu, společnost Nvidia, zaznamenala v roce 2024 zatím 159% nárůst hodnoty svých akcií. Eric Jackson, manažer hedgeového fondu EMJ Capital, předpovídá, že by akcie mohly do konce roku 2024 dosáhnout hodnoty 250 USD. To znamená růstový potenciál 95 %. Jackson své předpovědi zakládá na forwardovém ukazateli P/E společnosti Nvidia, který byl donedávna nižší než průměrný forwardový ukazatel P/E za posledních pět let.

Tyto předpovědi se mohou zdát přehnaně býčí, ale optimismus investorů ohledně společnosti je na místě. Na začátku roku 2024 měla Nvidia 92% podíl na americkém trhu grafických procesorů pro datová centra a 65% podíl na globálním trhu čipů pro umělou inteligenci pro datová centra v roce 2023. Komplexní platforma společnosti, která zahrnuje rozsáhlý ekosystém hardwarových čipů, softwarových systémů, síťových řešení a vývojových rámců s podporou AI, rozšiřuje její vliv v oblastech AI a vysoce výkonných počítačů. Spolupráce s technologickými giganty, jako jsou Meta Platforms, Amazon a Microsoft, má zásadní význam pro zvýšení poptávky po pokročilých čipech a síťových prvcích společnosti Nvidia v odvětvích datových center, zdravotní péče, sociálních médií a autonomního řízení.

Díky rozsáhlé cenové síle u svých čipů pro umělou inteligenci si společnost Nvidia udržuje významnou hrubou marži. Vlajkový čip H100 se prodává za solidních 25 000 dolarů za kus. Přetrvávající krize v dodávkách v kombinaci s vynikajícími technologickými schopnostmi umožňuje společnosti Nvidia účtovat vyšší ceny za čipy nové generace H200 a architektury Blackwell. To znamená, že ziskové marže společnosti zůstanou v nadcházejících čtvrtletích pravděpodobně vysoké.

S přihlédnutím ke všem těmto aspektům by pro investory mohlo být moudré, aby si nyní pořídili alespoň menší podíl v akciích společnosti Nvidia. Vzhledem k tomu, že se prostředí investic do umělé inteligence nadále vyvíjí, společnosti jako AMD a Nvidia se ukazují jako plodná volba pro investory do akcií se zájmem o odvětví umělé inteligence. Jejich solidní základy v oboru a dobré finanční výsledky vykreslují nadějnou budoucnost společností poháněných umělou inteligencí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz