Hlavní obsah
Finance

2 AI akcie, které vám mohou pomoci vybudovat generační bohatství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Tyto akcie související s umělou inteligencí poskytují udržitelnou rovnováhu mezi zachováním bohatství a růstem

Článek

Generační bohatství je běžným cílem akciových investorů. Díky schopnosti trhu generovat dlouhodobé výnosy je to vynikající místo pro uchování a růst bohatství, které lze nakonec předat další generaci.

Dosažení významných dlouhodobých výnosů se v uplynulém roce stalo možná o něco snazší díky nástupu umělé inteligence a jejímu potenciálu pro růst podniků. Přínos aplikací založených na umělé inteligenci se šíří do mnoha různých odvětví a vzrušuje investory možnostmi, které může vytvořit. V důsledku toho ceny mnoha akcií souvisejících s AI výrazně vzrostly, zejména když se objevily zprávy o pokroku, který umožňuje technologie ChatGPT Open AI.

Dvě akcie související s umělou inteligencí, kterým se dostalo nové pozornosti, jsou Alphabet (GOOGL) (GOOG) a Broadcom (AVGO). Obě tyto akcie se umístily do pozice, která jim umožňuje vytvářet bohatství prostřednictvím iniciativ v oblasti umělé inteligence, s nimiž jsou spojeny. Podívejme se blíže na to, co tyto dvě akcie AI dělají pro budování generačního bohatství svých investorů.

1. Alphabet

Alphabet je typickou akcií umělé inteligence. Od roku 2016, kdy se prohlásila za společnost „AI-first“, integrovala tuto technologii do různých produktů, od YouTube až po fotoaparáty v telefonu Pixel. Nejhlubší úsilí související s AI může pocházet ze společnosti Google DeepMind, která vznikla spojením Google Research a výzkumné společnosti DeepMind zabývající se umělou inteligencí. Jejich úsilí vylepšilo vyhledávač Google prostřednictvím funkce Search Generative Experience (SGE). Tuto technologii také zužitkovala při vývoji a vylepšování Bardu, své alternativy k ChatGPT společnosti Alphabet.

Společnost Alphabet navíc využívá umělou inteligenci k optimalizaci reklam. Přestože se společnost Alphabet snaží diverzifikovat své zdroje příjmů, reklama tvořila ve 2. čtvrtletí 78 % příjmů společnosti. To znamená, že technologie umělé inteligence tvoří rozhodující část podnikání společnosti Alphabet.

V letošním roce společnost Alphabet zatím dosáhla příjmů ve výši 144 miliard dolarů, což je o 5 % více než ve stejném období loňského roku. A přestože výrazně zvýšila výdaje na výzkum a vývoj, čistý zisk v tomto období vzrostl o 3 % na 33 miliard dolarů.

Je pravda, že akcie nejsou s poměrem P/E 27 levné, zejména při letošním růstu. Ale vzhledem k tomu, že tržby v roce 2021 vzrostou o 41 % a v roce 2022 o 10 %, mohl by se růst vrátit, protože AI posílí své reklamní a cloudové produkty. A konečně, s likviditou 118 miliard dolarů a volným peněžním tokem 39 miliard dolarů, který byl letos zatím vygenerován, může Alphabet nejen zachovat generační bohatství, ale také ho zvýšit, jakmile se podmínky zlepší.

2. Broadcom

Potenciál společnosti Broadcom prosperovat díky umělé inteligenci vychází z toho, jak je tato technologie využívána v segmentech polovodičových řešení i infrastrukturního softwaru. Její čipový segment úzce spolupracuje s klienty na vývoji specializovaných polovodičů pro jejich potřeby. Tento segment nedávno uvedl na trh Jericho3-AI, akcelerační čip, na kterém běží masivní pracovní zátěže strojového učení (ML). Společnost tvrdí, že vyváží pracovní zátěže a funguje bez přetížení, protože umožňuje vysoce výkonnou umělou inteligenci.

V segmentu infrastrukturního softwaru nabízí také řešení AIOps. To využívá automatizaci a datovou vědu k poskytování užitečných poznatků založených na umělé inteligenci a ML. Kromě toho by umělá inteligence společnosti Broadcom měla zažít značný nárůst, až společnost na konci října 2023 dokončí převzetí VMWare. Společnost VMWare poskytuje cloud computing a virtualizační software, což ji staví do pozice, kdy může podporovat pracovní zátěže, které pohánějí AI a ML.

I bez VMWare dosáhla společnost Broadcom v první polovině roku 2023 příjmů ve výši 18 miliard dolarů, což je o 12 % více než v předchozím roce. Díky tomu, že společnost snížila náklady na výnosy a udržela na uzdě růst nákladů, čistý zisk za prvních šest měsíců roku 2023 ve výši 7,3 miliardy dolarů prudce vzrostl o 43 %.

Síla společnosti Broadcom vytvářet generační bohatství pramení také z její dividendy. Výplata 18,40 USD ročně představuje dividendový výnos 2,2 %, což je výrazně nad průměrem indexu S&P 500, který činí 1,5 %. Navíc tato výplata stála Broadcom letos zatím 3,8 miliardy dolarů. Vzhledem k tomu, že Broadcom letos vygeneroval 8,3 miliardy USD volného peněžního toku, měl by být schopen pokrýt náklady na výplatu a pokračovat ve zvyšování výplaty, která se od roku 2010 zvyšuje nejméně jednou ročně.

Noví investoři budou muset zaplatit zhruba 26násobek jejích zisků, aby mohli tento tok příjmů využívat. Ale vzhledem k tomu, že se tato technologická akcie v roce 2023 zatím obchoduje o 50 % výše a za posledních 10 let o téměř 2 200 %, Broadcom prokázal schopnost generovat rostoucí příjmy a dlouhodobé bohatství pro své akcionáře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz