Hlavní obsah
Finance

Dvě akcie Warrena Buffetta, které mohou proměnit „sedící“ hotovost v rostoucí bohatství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Tyto akcie se Buffettovi a dalším dlouhodobým investorům vyplatily

Článek

Warren Buffett neměří úspěch svých oblíbených společností podle krátkodobé výkonnosti akcií. Když tedy mluvíme o Buffettových akciích, „nezastavitelná“ neznamená taková, která přes noc vylétla na trojcifernou hodnotu. Nezastavitelné Buffettovy akcie jsou naopak takové, které dlouhodobě dosahují zisku a ceny akcií. Růst dividend je často dalším plusem.

Dvěma skvělými příklady jsou Coca-Cola (KO) a Johnson & Johnson (JNJ). Obě tyto společnosti díky všem třem zmíněným prvkům v průběhu času proměnily sedící hotovost investorů v rostoucí bohatství. A totéž mohou udělat i pro vás.

Podívejme se blíže na tyto Buffettovy přední hráče.

1. Coca-Cola

Společnost Coca-Cola díky síle své značky dlouhodobě dosahuje miliardových zisků. Společnost však nespoléhá pouze na svůj vlajkový nápoj. Coca-Cola prodává 200 hlavních značek v různých kategoriích - od hydratace, čaje a kávy až po džusy a perlivé nápoje. Jako největší výrobce nealkoholických nápojů na světě dodává své produkty do více než 200 zemí.

I přes tuto vedoucí pozici má Coca-Cola stále prostor k růstu, zejména na rozvíjejících se trzích. Tam komerční nápoje představují nízké procento toho, co lidé pijí - jen asi 30 %. A Coca-Cola má nyní 6% podíl na objemu. Tento trh by tedy mohl být pro společnost v příštích letech klíčovým růstovým trhem.

Společnosti Coca-Cola se však podařilo zvýšit zisk a zvýšit ceny i v dnešním obtížném ekonomickém prostředí. V posledním čtvrtletí vykázal nápojový gigant nárůst celosvětového objemu jednotkových balení, tržeb i zisku na akcii.

Společnost Coca-Cola je vítězem i v oblasti dividend. Jako dividendový král zvyšuje své platby již více než 50 let po sobě. A vysoká úroveň volného peněžního toku ukazuje, že společnost má na to, aby v tom pokračovala.

To vše znamená, že Coca-Cola je ideálním místem, kam můžete uložit své peníze - a po letech si jich případně odvézt mnohem více.

2. Johnson & Johnson

Johnson & Johnson je další společností, která dlouhodobě zvyšuje zisky. Ročně vynáší miliardy dolarů. A dnes se tato zdravotnická společnost možná chystá vstoupit do nové fáze růstu. Odděluje totiž jednotku, která prodává její nejznámější výrobky - například náplasti Band-Aid a Tylenol.

Mám na mysli oblast zdravotnictví pro spotřebitele, která společnosti J&J přinesla slávu, ale v posledních letech příliš nerostla. Do budoucna se však společnost J&J bude spoléhat na své dva rychleji rostoucí podniky. Jedná se o farmaceutický průmysl a zdravotnické technologie.

Společnost J&J bude mít čas a zdroje, aby se na tyto oblasti zaměřila. A pomalejší růst v oblasti zdraví spotřebitelů již nebude mít vliv na zisk. Z tohoto podniku se stal samostatný subjekt s názvem Kenvue.

V současné době se oblast medicínských technologií společnosti J&J skládá z 12 platforem, které generují roční tržby přesahující 1 miliardu dolarů. A společnost J&J se snaží zvýšit celkové tržby z farmaceutických technologií z loňských 52 miliard dolarů na 60 miliard dolarů. A to i přesto, že její imunologický hit, lék Stelara, ztrácí exkluzivitu.

Společnost J&J je stejně jako Coca-Cola králem dividend. A stejně jako u výrobce nápojů, i u společnosti J&J umožňuje vysoká úroveň volných peněžních toků myšlenku trvalého růstu dividend.

Je také důležité si uvědomit, že dividendy zvyšují celkovou výkonnost akcie. V obou případech se tyto akcie v průběhu času vyvíjely - ale dividendy nabídly investorům ještě větší zisk.

Takže i když společnosti Coca-Cola a J&J nemusí ze dne na den dosáhnout obrovských nárůstů, je to v pořádku. V průběhu času tyto akcie prokázaly, že mohou zvyšovat bohatství - prostřednictvím výkonnosti na burze a výplatou dividend. To je hlavní důvod, proč Warren Buffett tyto akcie upřednostňuje. A to je důvod, proč se dlouhodobí investoři mohou rozhodnout investovat své sedící peníze také do těchto vítězných akcií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz