Hlavní obsah
Finance

2 biotechnologické akcie, které vám mohou pomoci vydělat jmění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Akcie biotechnologických společností s nejmodernějšími léčebnými postupy mají potenciál přinášet v průběhu času značné výnosy

Článek

Investice do správných biotechnologických akcií může časem přinést velké jmění. Biotechnologické společnosti, které využívají nejmodernější techniky k řešení obtížně léčitelných onemocnění, budou vždy žádané bez ohledu na stav ekonomiky. Těmto společnostem se může dařit a mohou se stát lídry na trhu již s několika úspěšnými léky.

Mám na mysli dvě takové společnosti, které mají velmi slibné krátkodobé i dlouhodobé vyhlídky. Pojďme se do nich ponořit trochu hlouběji.

1. CRISPR Therapeutics

Společnost CRISPR Therapeutics (CRSP) dosud nekomercializovala žádný významný produkt. Společnost však v těchto dnech přitahuje velkou pozornost investorů v očekávání, že brzy nějaký na trh uvede. Díky tomu akcie letos vzrostly o 59 %, čímž výrazně překonaly 10% nárůst indexu S&P 500.

Biotechnologická společnost Vertex Pharmaceuticals podepsala exkluzivní licenční smlouvu se společností CRISPR na využití její pokročilé technologie editace genů (CRISPR-Cas9) pro svůj program léčby diabetu 1. typu. Vertex již za tuto dohodu zaplatil společnosti CRISPR zálohu 100 milionů dolarů. Pokud uvede na trh produkt využívající technologii CRISPR, může zaplatit až 230 milionů dolarů na výzkumu a vývoji, produktech a licenčních poplatcích.

Společnost Vertex uzavřela další dohodu se společností CRIPSR o použití exa-celu, genové terapie určené k léčbě beta-talasemie a srpkovité anémie. V prvním čtvrtletí obě společnosti dokončily její předložení regulačním orgánům.

Pokud budou tyto dohody se společností Vertex úspěšné, pravděpodobně povzbudí další biotechnologické společnosti ke spolupráci s CRISPR. Ačkoli společnost zatím negeneruje příjmy z prodeje produktů, v posledním prvním čtvrtletí získala 100 milionů dolarů z příjmů ze spolupráce.

Společnost CRISPR má také několik dalších kandidátů. Finanční pozice společnosti je prozatím solidní, protože má na účtech 1,8 miliardy dolarů v hotovosti, peněžních ekvivalentech a obchodovatelných cenných papírech, z nichž může financovat budoucí vývoj.

Jakmile budou na trhu dostupné produkty schválené pro CRISPR, má potenciál v nadcházejících letech vzkvétat. Její tržby by mohly dramaticky vzrůst, což by vedlo k prudkému růstu jejích akcií. To však může chvíli trvat, takže je to dobrá investice pro dlouhodobé investory, kteří jsou schopni snést krátkodobá rizika.

2. Eli Lilly

Společnost Eli Lilly (LLY) je významným výrobcem léků s rozmanitým portfoliem produktů, které léčí život ohrožující nemoci, jako je rakovina, obezita, autoimunitní onemocnění, cukrovka, kožní choroby a Alzheimerova choroba.

Výsledky společnosti byly na začátku roku poněkud pomalejší, ale krátkodobý výhled je jasný, protože pokračuje růst stávajících léků a mnoho nových produktů vykazuje slibné výsledky. Společnost Eli Lilly má také širší škálu vynikajících potenciálních kandidátů v pozdní fázi klinických zkoušek.

Tržby za první čtvrtletí klesly meziročně o 11 % na 7 miliard dolarů.

Navzdory poklesu prodeje společnost zaznamenala růst ostatních produktů, což vedlo k 10% nárůstu celkových příjmů. Její léky Mounjaro a Trulicity (používané k léčbě cukrovky 2. typu) a Verzenio (k léčbě pokročilého nebo metastazujícího karcinomu prsu) se zasloužily o nárůst tržeb v 1. čtvrtletí, zejména na americkém trhu. Společnost uvedla na americký trh lék Mounjaro v červnu 2022.

Přestože v prvním čtvrtletí došlo k poklesu zisku, vedení společnosti je přesvědčeno, že v roce 2023 dosáhne růstu zisku. Společnost Lilly rovněž zvýšila svůj odhad celkových tržeb pro letošní rok na rozmezí 31,2 až 31,7 miliardy USD.

Společnost Lilly má k dispozici velké množství potenciálních kandidátů, a pokud se jí podaří alespoň některé z nich komercializovat, bude se jí v nadcházejících letech dařit. Společnost měla na konci čtvrtletí 3,7 miliardy dolarů v hotovosti, což je více než dost na financování vývoje i některých potenciálních akvizic, pokud je plánuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám