Hlavní obsah
Finance

2 růstové akcie, které je třeba koupit před příchodem býčího trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro (generováno AI)

Dlouhodobí investoři by neměli váhat a přidat tyto akcie do svých portfolií.

Článek

Načasování trhu je riskantní strategie. Pokud budete čekat příliš dlouho, můžete zmeškat rally, když nevyhnutelně přijde. Investoři reagují na zprávy rychle, a proto pokud jste našli dobrou akcii za slušné ocenění, neměli byste s jejím nákupem otálet. Za předpokladu, že jste ochotni nakupovat a držet po několik let, může být nyní vhodná doba pro nákup akcií, dokud je ocenění nízké.

Mezi akcie, které nyní vypadají obzvláště dobře, patří AbbVie (ABBV) a Nvidia (NVDA). Tyto společnosti mají slibný růstový potenciál a přidání jedné z nich do vašeho portfolia by dnes mohlo být skvělým krokem.

1. AbbVie

Výrobce léků AbbVie je solidní růstovou akcií i výnosovou investicí. Její dividendový výnos ve výši 4 % je více než dvojnásobný oproti průměru indexu S&P 500, který činí 1,7 %. Ještě atraktivnější je, že je to také dividendový král, který každoročně zvyšuje svou dividendu. Za pouhých pět let se její výplata dividend zvýšila o 54 %. Silné volné peněžní toky a solidní finanční výsledky společnosti také naznačují, že by mohlo dojít k dalšímu zvýšení sazeb.

Za poslední rok akcie zdravotnických zařízení kolísaly a vzrostly jen o skromná 2 %. Při forwardovém poměru ceny k zisku (P/E) 14, který vychází z očekávání analytiků, se obchoduje výrazně pod průměrem S&P 500, který činí 18.

Investoři pravděpodobně snižovali cenu AbbVie v důsledku ztráty patentové ochrany jejího nejprodávanějšího léku Humira, která již začala. Výhled společnosti a možnosti růstu však zůstávají silné; AbbVie má v přípravě více než 50 programů, které jsou ve střední a pozdní fázi zkoušek a které by společnosti mohly pomoci vyvinout další lékový hit. Rovněž intenzivně investuje do výzkumu a vývoje, v loňském roce ve výši 6,5 miliardy dolarů.

Navíc AbbVie již má několik slibných imunologických léků Skyrizi a Rinvoq, které v loňském roce vydělaly dohromady 7,7 miliardy dolarů. Vedení společnosti věří, že tyto dva léky mohou dosáhnout vyššího kombinovaného maxima než Humira.

Až konečně přijde býčí trh, očekávám, že akcie AbbVie by měly mít zpoždění na velkou rally, protože investoři přehlížejí solidní podnikání. S tak vysokým výnosem, částečně díky mírné ceně, by dnes akcie mohla být pro investory skvělou nabídkou.

2. Nvidia

Jednou z akcií, která již letos začala růst, je Nvidia - její hodnota vzrostla o 57 %, ale stále je přibližně o 20 % nižší než její maximum. Akcie polovodičů těží z rostoucí popularity umělé inteligence (AI) a chatbota ChatGPT. Její podnikání by mohlo mít zásadní význam při přechodu k firmám, které do svých operací nasazují více umělé inteligence. Zpráva agentury Bloomberg uvádí, že Microsoft použil „desítky tisíc grafických čipů A100 společnosti Nvidia“ k vytvoření počítače, který by pomohl společnosti OpenAI vyvinout ChatGPT.

Je sice pravda, že trh s osobními počítači je stále slabý a že nízká poptávka v této oblasti podnikání může v blízké budoucnosti negativně ovlivnit růst společnosti Nvidia, ale to by nemělo být dlouhodobým problémem; počítače mají omezenou životnost a čeká je běžná modernizace.

Působivé je, že i přes rostoucí náklady a nepříznivé vlivy v technologickém sektoru společnost vykázala za posledních 12 měsíců ziskovou marži ve výši 16 % a dosáhla zisku 4,4 miliardy dolarů při tržbách necelých 27 miliard dolarů, které se ve srovnání s předchozím rokem nezměnily. Pokud je to pro společnost Nvidia neuspokojivý úsek, nemohu se dočkat, až uvidím, jak se firmě bude dařit, až se býčí trh vrátí, ekonomické vyhlídky budou silnější a podniky budou opět utrácet velké peníze za technologie a konkrétně za umělou inteligenci.

Výhledový násobek P/E 53 je sice vysoký, ale Nvidia může být stále výhodnou koupí, protože potřeba čipů bude i nadále stoupat. A pokud si Nvidia dokáže udržet silnou ziskovou marži, velká část tohoto dodatečného růstu tržeb půjde do dolní linie a posílí její zisky, takže bude vypadat jako lepší nákup.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz