Hlavní obsah
Finance

3 akcie, kterým se tento týden rozhodně vyhněte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Tyto investice se nyní zdají být dosti zranitelné

Článek

Jako akcie, kterým byste se tento týden měli vyhnout, vidím CarMax (KMX), Carvana (CVNA) a ChargePoint Holdings (CHPT). Pojďme si projít mé krátkodobé obavy týkající se všech tří investic.

1. CarMax

Tento týden se budu věnovat ojetým vozům, takže začneme u CarMaxu. Tento přední prodejce ojetých vozů v zemi v pátek ráno oznámí zisk za první fiskální čtvrtletí (skončilo v květnu). Pravděpodobně to nebude nic pěkného. Analytici vidí snížení zisku téměř o polovinu při 19% poklesu tržeb.

Profesionálové z Wall Street v poslední době také míří příliš vysoko. Ziskové cíle analytiků se ve dvou z posledních tří čtvrtletí výrazně vzdálily realitě. Odhady se v posledních týdnech také snižují, což je špatné znamení před finančními zprávami, které budou zveřejněny tento týden.

Po větším než očekávaném meziročním poklesu tržeb o 26 % v předchozím čtvrtletí by se zdálo, že CarMax ztroskotá, ale jeho akcie letos vzrostly o 31 %.

Společnost CarMax je zkušená v tom, co dělá. Ve fiskálním roce 2023 předala klíčky od 810 000 ojetých vozidel. Její odnož pro financování automobilů poskytla pohledávky v hodnotě téměř 9 miliard dolarů.

Ale prémie, které CarMax inkasoval před dvěma lety, kdy bylo těžké sehnat nová auta, jsou pryč. Ceny jsou opět přiměřené, a to se podepisuje na výsledku hospodaření. Analytici vidí 20% pokles zisku při 9% propadu tržeb v tomto fiskálním roce, který končí v únoru 2024.

Vzhledem k tomu, že ekonomická situace v blízké budoucnosti je stále nejasná, náklady na půjčky vysoké a věřitelé začínají zpřísňovat své úvěrové standardy, je těžké se pro CarMax v blízké budoucnosti nadchnout. Analytik společnosti Northcoast Research John Healy minulý týden snížil hodnocení akcií a pravděpodobně není náhoda, že se tak stalo týden před potenciálně chabou aktualizací finančních údajů.

Když se daří, je CarMax ve svém oboru špičkou, ale nyní je na cestě příliš mnoho problémů.

2. Carvana

Byly doby, kdy jsem byl pro společnost Carvana optimistickým hlasem v poušti. Před šesti měsíci jsem tvrdil, že jde o akcie s jednocifernou cenou, které stojí za to koupit, když se mluvilo o bankrotu.

Znepokojuje mě však spekulativní nadšení, které z akcií udělalo pětici v roce 2023, takže měním názor.

Akcie společnosti Carvana se již sedm týdnů po sobě pohybují výrazně výše. Zařazením do tohoto seznamu jsem se v posledních týdnech spálil, ale mé obavy se s tím, jak akcie šlape na plyn, jen stupňují.

Minulý týden jsem tvrdil, že je jen otázkou času, kdy po oznámení ředící sekundární nabídky utrpí ztrátu. Vzhledem k velkému dluhovému zatížení společnosti Carvana by nikoho nemělo překvapit, pokud toto oznámení přijde brzy. Bank of America ve čtvrtek odebrala své hodnocení akcií a rovněž argumentovala tím, že potřebuje finanční injekci do konce roku, dokud je ještě snadno dostupná.

Výhled společnosti Carvana se v poslední době zlepšil, ale tato sedmitýdenní rallye musí jednou skončit. Ať už je to gravitace, která dělá své, nebo páteční zpráva CarMaxu, která zneklidnila specialisty na ojetá auta, zůstanu s Carvanou na tomto seznamu ještě týden.

3. ChargePoint

Přejděme od nabíjení aut k jejich nabíjení. ChargePoint je jedním z mála veřejně obchodovaných poskytovatelů nabíjecích stanic pro elektromobily. Před několika lety jsem tuto společnost běžně vyzdvihoval vzhledem k jejímu nerealistickému ocenění. Akcie prudce klesly a naštěstí pro ChargePoint rozšířila svou flotilu nabíjecích kiosků do té míry, že se obchoduje s jednociferným násobkem tržeb.

Problémem je, že do ziskovosti zbývají nejméně tři roky, a to bude věčnost. Jen tento měsíc jsme byli svědky toho, jak ChargePoint zklamal investory slabým čtvrtletním výhledem, protože dvě největší automobilky v zemi přijaly unikátní nabíjecí adaptéry Tesla (TSLA).

Akciový trh je stále v pohybu. Pokud hledáte bezpečné akcie, pravděpodobně je tento týden nenajdete u společností CarMax, Carvana nebo ChargePoint.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz