Hlavní obsah
Finance

3 akcie z oblasti zdravotnictví, které je vhodné koupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Tyto akcie mohou vašemu portfoliu pomoci v dlouhodobém růstu.

Článek

Vždy je dobré nakupovat akcie a držet je dlouhodobě. To znamená alespoň pět let. To vám nabízí možnost těžit z případných výplat dividend a/nebo růstu zisků. A to vše se může promítnout do výkonnosti ceny akcií. Některé akcie však budete chtít držet ještě delší dobu - například 10 let. To proto, že mají tolik co nabídnout, že budete mít problém je pustit dříve.

Některé akcie si možná budete chtít ponechat navždy. Ve zdravotnictví najdete spoustu kandidátů. Tito hráči vám přinášejí růst díky slibným novým produktům a určitou míru jistoty, pokud jde o zisky. Koneckonců, lidé potřebují své léky bez ohledu na to, jak si vede ekonomika. Podívejme se na tři nejlepší dlouhodobé akcie, které byste nyní měli přidat do svého portfolia.

1. Johnson & Johnson

Investoři budou milovat společnost Johnson & Johnson (JNJ) pro její roční příjem, který akcionářům v podstatě zaručuje. Společnost je dividendovým králem, což znamená, že minimálně posledních 50 let zvyšuje svou dividendu. Johnson & Johnson má tuto sérii na 60 letech. Nic není zaručeno, ale je zde silná historie výplat a zvyšování.

Dnes společnost J&J vyplácí roční dividendu ve výši 4,76 USD na akcii, což představuje zhruba 3% dividendový výnos. To je vyšší výnos, než je průměrný výnos ve farmaceutickém průmyslu.

Společnost J&J však není jen investicí s pasivním příjmem. Akcie také stabilně zvyšují tržby ve svých dvou hlavních oblastech podnikání - farmaceutickém a zdravotnickém. A celkový růst se možná brzy zvýší. Společnost J&J letos oddělí svůj pomaleji rostoucí podnik - spotřebitelské zdravotnictví.

The company also is making moves to keep pharmaceuticals and medtech revenue growing. J&J's pipeline includes more than 100 drug candidates and J&J has made key acquisitions – such as the purchase of heart pump maker Abiomed last year – to drive medtech growth.

Dnes se akcie společnosti J&J obchodují za 15násobek odhadovaných zisků. To je méně než loni, kdy činil přibližně 18násobek. To se zdá být skvělým vstupním bodem vzhledem k odštěpení od spotřebitelské zdravotní péče a příslibu budoucího růstu.

2. Vertex Pharmaceuticals

Společnost Vertex Pharmaceuticals (VRTX) si vybudovala celosvětové prvenství v oblasti léčby cystické fibrózy (CF). Léky na CF společnosti přinášejí roční příjmy a zisk v řádu miliard dolarů.

Největší potenciální hrozbu pro hit společnosti Vertex Trikafta dnes vyvíjí… hádejte kdo?… Vertex. Trojkombinační léčba je nyní ve fázi 3 zkoušek. Chcete-li z této dominance v oblasti CF těžit, měli byste držet akcie společnosti Vertex.

Vertex byste však měli chtít získat i kvůli expanzi společnosti do dalších oblastí. A to jsme teprve na začátku tohoto potenciálního růstu. Společnost Vertex nedávno dokončila žádost o regulaci produktu exa-cel, kandidáta na genovou editaci pro léčbu krevních poruch. Jedná se o jednorázovou léčbu v oblastech s omezenými možnostmi léčby. Pokud tedy bude exa-cel schválen, mohl by se stát trhákem.

Společnost Vertex také připravuje další zajímavé a velmi potřebné potenciální produkty: například kandidáty na diabetes 1. typu a léčbu bolesti.

To vše znamená, že společnost Vertex je na cestě stát se společností s více oblastmi působnosti. A to by mohlo znamenat významný růst i do budoucna.

Díky tomu dnes Vertex vypadá levně, když se obchoduje za 23násobek odhadovaných zisků.

3. Moderna

Někteří investoři od příběhu společnosti Moderna (MRNA) ustoupili, protože poptávka po vakcíně proti koronavirům klesá. A vakcína je v současnosti jediným produktem společnosti Moderna. Já bych však společnost Moderna dlouhodobě kupoval ze dvou důvodů.

Zaprvé, i když poptávka není taková jako v dřívějších dobách pandemie, nemizí. Ve skutečnosti společnost Moderna předpovídá, že trh s vakcínami po pandemii bude následovat trh s chřipkovými vakcínami. A to znamená, že biotechnologická společnost by mohla i nadále generovat miliardy dolarů ročních příjmů ze své vakcíny proti koronavirům.

Současně společnost Moderna pokračuje v přípravě dalších projektů. Zvláště zajímavou příležitost představují kandidáti na vakcíny proti respiračním onemocněním. Společnost očekává, že v příštích několika letech uvede na trh posilovače proti koronavirům, vakcínu proti chřipce a vakcínu proti respiračním syncytiím. Společnost Moderna očekává, že toto portfolio vakcín proti respiračním onemocněním bude do roku 2027 představovat podíl na trhu ve výši 8 až 15 miliard USD.

Je tedy jasné, že společnost Moderna toho má před sebou ještě hodně. Akcie se nyní obchodují za zhruba osminásobek odhadovaného zisku. To se zdá být vzhledem k dlouhodobým vyhlídkám společnosti Moderna velmi levné. A proto je právě teď ideální čas přidat společnost Moderna do svého portfolia - a sedět a čekat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz