Hlavní obsah
Finance

3 důvody, proč jsou akcie McDonald's stále výhodné pro nákup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Tento gigant rychlého občerstvení dosahuje skvělých ziskových ukazatelů

Článek

Společnost McDonald's (MCD) právě poskytla investorům několik dalších důvodů, proč milovat její akcie. Koncem července oznámil gigant rychlého občerstvení výsledky za druhé fiskální čtvrtletí, které ukázaly solidní dynamiku růstu ve stále konkurenčnějším prodejním prostředí.

Investoři mohou mít k akciím určité výhrady, vzhledem k tomu, že se dnes pohybují v blízkosti historických maxim. Podnik McDonald's však nyní jede na plné obrátky, což by mělo podpořit vynikající výnosy pro akcionáře. Podívejme se na několik důležitých důvodů, proč je akcie stále výhodné koupit.

1. Růstová dynamika

Společnost McDonald's před třemi měsíci nadchla Wall Street, když oznámila, že v prvním fiskálním čtvrtletí vzrostly tržby ve srovnatelných prodejnách o skvělých 13 %. Toto čtvrtletí bylo téměř stejně působivé.

Společnost McDonald's dosáhla o 12 % vyšších tržeb v rámci svého globálního portfolia a o 10 % vyššího nárůstu na hlavním americkém trhu. K těmto ziskům přispěla zdravá kombinace rostoucí návštěvnosti a zvýšených výdajů, což znamená, že řetězec se nemusel spoléhat pouze na zvyšování cen, aby udržel rostoucí tržby.

Dobře si vedly základní položky menu a také časově omezené uvedení na trh. Zákazníci byli spokojeni zejména s rychlým plněním v drive-thru a rozvozu. „Značka McDonald's nebyla nikdy silnější,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Chris Kempczinski.

2. Vynikající zisky

Společnost McDonald's v roce 2023 zvýšila svou ziskovou marži, která je v tomto odvětví již tak vysoká. Společnost totiž v prvním pololetí přeměnila na provozní zisk celých 46 % tržeb, zatímco o rok dříve to bylo 35 %. Tuto metriku posouvá výše několik pozitivních faktorů, včetně snižování nákladů, rychlejšího růstu tržeb, zvyšování cen a vyšší poptávky po rozvozu a drive-thru.

Ziskovost společnosti McDonald's je neobvykle vysoká také díky jejímu modelu franšízového prodeje, který přináší stálý tok licenčních poplatků, nájemného a franšízových poplatků. Toto nastavení pomáhá urychlit růst zisků v dobách expanze, jako je tato. Přesto stále vyžaduje, aby společnost uspěla u fanoušků rychlého občerstvení tím, že bude stabilně získávat podíl na trhu.

3. Cena

Jak se dalo očekávat, investoři jsou za tento úspěch žádáni o prémii. Akcie společnosti McDonald's jsou dnes oceněny na devítinásobek ročních tržeb, což je téměř historické maximum. Chipotle, který roste téměř stejně rychle, můžete koupit za zhruba šestinásobek tržeb. Společnost Domino's, která se snaží získat zpět svou dynamiku, je oceněna na 3,1násobek tržeb.

Růstoví investoři, kteří hledají kvalitní zisky, však pravděpodobně rádi zaplatí za Mickey D's prémii. Specialista na hamburgery má jasnou cestu k dalšímu získávání tržních podílů a růst zisků by se mohl ještě zrychlit, protože zisková marže se pohybuje kolem 40 % tržeb.

Pokud neradi riskujete, můžete akcie fastfoodu chvíli sledovat v naději, že během dočasného poklesu trhu zachytíte levnější cenu.

Trpěliví akcionáři však pravděpodobně nebudou zklamáni ani po vytvoření pozice po nedávné rally. McDonald's dělá spoustu věcí správně a odlišuje se od konkurence v oblasti rychlého občerstvení. Tyto úspěchy se pochopitelně odrážejí ve zvýšené ceně jeho akcií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám