Hlavní obsah
Finance

3 důvody, proč nespěchat s nákupem akcií SoFi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Ocenění SoFi je problém, jenž se jen tak hned nevyřeší…

Článek

Výhled akcií SoFi Technologies (NASDAQ:SOFI) nevypadá v těchto dnech příliš dobře. Od začátku roku akcie klesly o téměř 20 %.

Společnost nedávno navýšila kapitál o 750 milionů dolarů, který zahrnuje konvertibilní, tedy dluh, který se k určitému datu přemění na vlastní kapitál. To vyděsilo investory, kteří se obávali možného rozředění. Přestože akcie klesly, zde jsou tři důvody, proč se držet od nákupu poklesu.

Akcie SoFi jsou stabilní, ale na úrokových sazbách záleží

Splácení studentských půjček bylo obnoveno na podzim roku 2023 a pro společnost to vypadalo jako okamžik potenciálního růstu.

SoFi je jedním z největších poskytovatelů refinancování studentských půjček v USA, přičemž od založení platformy byly poskytnuty miliardy půjček.

Tato část podnikání Sofi byla po určitou dobu její nejziskovější, dokud federální moratorium z doby COVID nezastavilo splácení studentských dluhů. Obnovení splátek vytváří pro SoFi příležitost k růstu obchodu se studentskými půjčkami.

V tiskovém prohlášení společnosti SoFi za 4. čtvrtletí se počet vydaných úvěrových produktů meziročně zvýšil o 24 %, přičemž znatelně vzrostla poptávka po produktech studentských půjček. Společnost SoFi se také přehoupla zpět do čistého zisku na bázi GAAP. Příjmy za celý rok 2023 vzrostly o 35 % na 2,1 miliardy USD. Pro rok 2024 SoFi očekává čistý zisk ve výši 95 až 105 milionů USD.

Dlouhodobý růst SoFi však z velké části závisí na tom, kam se budou ubírat úrokové sazby. Rychlejší než očekávané snižování sazeb by se totiž mohlo ukázat jako protivítr pro úvěrové obchody společnosti. Pokud sazby zůstanou zvýšené, mohlo by to úvěrovým obchodům společnosti SoFi v některých ohledech pomoci, ale nebylo by to dobré pro celkový růst ekonomiky.

Wall Street zůstává v názoru na společnost SOFI rozpolcená

Přestože se finanční výhled společnosti SoFi jeví jako pozitivní, Wall Street zůstává nezúčastněná. Podle Koyfinu se SOFI zabývá 16 analytiků a drtivá většina z nich ji ohodnotila jako „HOLD“, „Sell“ nebo „Strong Sell“.

Investiční banka Jefferies je jednou z mála bank, která dává společnosti SOFI rating „Buy“, ale i tamní analytici snížili cílovou cenu z 15 USD/akcii na 12 USD/akcii.

Další investiční banka, Piper Sandler, rovněž snížila cílovou cenu a zároveň ponechala své hodnocení „Neutral“.

Na základě současné průměrné cílové ceny a toho, kde se akcie nyní obchodují, by cena akcií SoFi mohla vzrůst o 25 %. V další části podrobněji popíšu, proč je tento výnos pravděpodobně nedosažitelný.

Bohatě oceněná společnost…

Od pátku, kdy skončilo první čtvrtletí obchodování, zatím index S&P500 posílil o 10,16 % a Nasdaq Composite o 9,11 %. Russell 2000, který sleduje akcie s malou a střední kapitalizací, se do konce prvního čtvrtletí obchodoval o 4,81 % výše. Jde o to, že americké akcie jsou od začátku roku stále dražší.

SoFi se bohužel nijak nelišila. Cena akcií této úvěrové platformy se obchoduje za šílený výhledový poměr ceny k zisku.

To znamená, že i když bude SoFi v následujících čtvrtletích ziskovější, zůstane velmi drahá. Američtí investoři si již začali dávat pozor na ocenění akcií ve Státech a hledají levnější výnosy jinde.

V určitém okamžiku budou muset násobky klesnout a investoři se nyní musí rozhodnout, zda chtějí držet takto nadhodnocené akcie, až k tomu dojde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz