Hlavní obsah
Finance

3 důvody, proč se právě teď vyplatí koupit akcie společnosti Starbucks

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Prodejce kávy dnes využívá silnějších růstových trendů.

Článek

Na základě nedávné výkonnosti akcií se zdá, že investoři mají na společnost Starbucks (SBUX -0,67 %) v současné době vlažný názor. Kávový gigant v roce 2023 nedosahuje výkonnosti trhu, a to i přes obecně pozitivní trendy v oblasti růstu a zisků. Tato výkonnostní mezera je o to více záhadná, že je v současné době celkově silné odvětví rychlého občerstvení, nemluvě o jedinečných možnostech globální expanze společnosti Starbucks.

Vzhledem k potenciálu vynikajících výnosů je nyní možná vhodná doba, abyste se na akcie Starbucks podívali blíže. Zde jsou tři z mnoha důvodů, proč mají akcie v polovině roku 2023 skutečný potenciál pro dlouhodobé investory.

1. Starbucks hlásí solidní růst

Poslední zpráva řetězce o výsledcích hospodaření byla plná dobrých zpráv. Starbucksu se podařilo do 2. dubna (konec 2. čtvrtletí fiskálního roku 2023) zvýšit tržby ve srovnatelných prodejnách o silných 11%. Řetězec také vykázal zdravou rovnováhu mezi rostoucí návštěvností zákazníků a zvýšenými výdaji. Tyto ukazatele se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšily o 4%.

Vedení společnosti si připsalo návrat k základům a vedení se zaměřilo na zvyšování kvality nápojů a jídel, na zážitek z jídla v obchodě i na cestách a na služby zákazníkům obecně. „Ve všech našich stavebních prvcích růstu pracujeme na plné obrátky,“ řekla finanční ředitelka Rachel Ruggeriová investorům na začátku května.

2. Starbucks má skvělý plán růstu

Starbucks má dobrou šanci navázat na tuto pozitivní dynamiku. Například čínský trh byl v letech 2020 až 2022 brzdou globálního růstu, ale tamní ekonomické podmínky pravděpodobně nezůstanou v depresi navždy. Mezitím by mohl americký segment zaznamenat solidní nárůst tržeb i zisků, protože řetězec se bude hlouběji prosazovat v drive-thru a rozvozových kanálech. Inovativní výrobky, jako je nedávný Pistachio Cream Cold Brew, a oblíbené sendviče se snídaní dnes také zvyšují zisky.

Příspěvky z těchto oblastí pomohly zvýšit marži provozního zisku na 14,1% tržeb v minulém čtvrtletí z 12,4% před dvěma lety. Po překvapivě vysokém zisku ve druhém čtvrtletí Starbucks předpovídá rychlejší růst zisku i ve druhé polovině fiskálního roku. Je snadné si představit, jak se zlepšení ziskové síly řetězce promítne do vyšších výnosů pro akcionáře.

3. Cena za akcie Starbucks je správná

Akcie Starbucks mají dnes atraktivní cenu, která se pohybuje kolem 3,5násobku ročních tržeb, což je méně než pandemické maximum, které se blížilo pětinásobku tržeb. Pro srovnání, investoři platí za mnohem ziskovější podnikání McDonald's více než 9násobek tržeb. Pomaleji rostoucí Dutch Bros je mezitím oceněn na zhruba 2násobek svých tržeb.

Pokud neradi riskujete, možná budete chtít počkat na aktualizaci společnosti za 3. fiskální čtvrtletí na začátku srpna, která potvrdí, že Starbucks je stále na správné cestě svého plánu obnovy. Investoři do růstových akcií však mohou zvážit nákup růstových akcií nyní, kdy Wall Street nepociťuje takové nadšení z krátkodobých provozních trendů.

Je možné, že provozní trendy společnosti Starbucks budou v několika příštích čtvrtletích kolísavé, ale dlouhodobé vyhlídky jsou pro tuto firmu příznivé, protože využívá rostoucí spokojenosti zákazníků v celém svém prodejním prostoru. Z tohoto důvodu a kvůli rostoucím maržím řetězce zvažte, zda si Starbucks nezařadit do svého seznamu sledovaných společností, ne-li do svého portfolia, ještě dnes.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz