Hlavní obsah

3 nebezpečné mýty o akciích Nvidia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Pověsti o technologické bublině jsou podle všech parametrů přehnané…

Článek

Společnost Nvidia (NVDA) v tuto chvíli není třeba příliš představovat. Výrobce grafických procesorů dominuje éře umělé inteligence (AI). Stala se třetí nejhodnotnější společností na světě, hned za Microsoftem a Applem, a její tržby se v posledním čtvrtletí více než ztrojnásobily, což způsobilo ještě rychlejší růst hospodářského výsledku.

Od začátku roku 2023 vyskočily akcie společnosti Nvidia o více než 500 %. Ale s tím, jak její zisky v prvních měsících roku 2024 akcelerovaly, se kolem akcií objevil nový příběh a s ním i některé zhoubné mýty. Někteří investoři se nyní domnívají, že se akcie nacházejí v bublině, která brzy zkolabuje, a věří, že akcie vyletěly příliš vysoko, příliš rychle a že jejich zisky nejsou udržitelné.

Mnoho argumentů, které tuto tezi tvoří, se však při bližším zkoumání rozpadá. Čtěte dále a podívejte se na tři takové argumenty, ke kterým by investoři měli být skeptičtí.

Nvidia je jako Cisco v roce 2000

Není nouze o srovnání boomu umělé inteligence s dot-com bublinou v 90. letech a mnoho technologických ředitelů přirovnává převratný potenciál umělé inteligence k počátkům internetu. Ze slavných krachů z této éry vyčnívá společnost Cisco Systems jako analogie společnosti Nvidia. Stejně jako Nvidia byla i společnost Cisco považována za „pick-and-shovels play“ tohoto období, kdy prodávala směrovače a přepínače, které byly nezbytné pro připojení k internetu.

Zdá se však, že mezi současnou společností Nvidia a tehdejší společností Cisco je více rozdílů než podobností. Konkurenční výhody společnosti Nvidia jsou mnohem pevnější, než tomu bylo u společnosti Cisco, a své impérium buduje mnohem déle. Společnost Nvidia vynalezla grafický procesor v roce 1999 a od té doby je v této kategorii zdaleka nejvýznamnější. Vybudovala také ekosystém, který doplňuje její rodinu GPU hardwaru a který se soustřeďuje kolem CUDA (Compute Unified Device Architecture), paralelní výpočetní platformy, kterou vytvořila v roce 2006 a která umožňuje univerzální výpočty na GPU Nvidia. CUDA v podstatě funguje jako softwarová vrstva nad hardwarem. Zatímco společnost Cisco byla pouze prodejcem hardwaru, Nvidia prodává celý technologický ekosystém.

Společnost Nvidia také roste mnohem rychleji než Cisco v době dot-com boomu. Ve skutečnosti se zisk na akcii společnosti Cisco v letech 1996 až 2000 zvýšil celkem jen o 140 %, tedy asi o 25 % ročně, a to z 0,15 na 0,36 USD, což bylo částečně způsobeno nadměrným odměňováním na základě akcií. Navíc marže společnosti Cisco v tomto období ve skutečnosti klesly.

Naproti tomu společnost Nvidia vykázala ve fiskálním roce 2024 nárůst zisku na akcii podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP) o 588 %, čímž překonala zisky akcií; její marže explodovaly a počet akcií v průběhu roku klesl.

Celkově je Nvidia mnohem silnější společností než Cisco v době dot-com boomu a akcie Nvidie nezískaly zdaleka tolik jako Cisco.

Konkurence vymaže vedoucí postavení společnosti Nvidia v oblasti umělé inteligence

Další základní tezí medvědí teze společnosti Nvidia je, že konkurence vyrovná podmínky v oblasti AI. Je sice pravda, že konkurence v oblasti GPU pro AI již přichází v podobě produktů, jako je MI300 od Advanced Micro Devices a Gaudi3 od Intelu, ale komponenty pro AI nejsou komoditním produktem a nebude se jednat o závod ke dnu.

Díky prostředkům, jako je CUDA a knihovny předpřipraveného kódu na jejích superčipech, je produktová řada společnosti Nvidia více než jen hardware. Tyto komponenty účinně zajišťují prodejce a poskytují zákazníkům sadu nástrojů, které se konkurence jen těžko vyrovná.

Konkurenční produkty sice pravděpodobně zmírní současný nedostatek grafických procesorů a mohly by zatížit ceny společnosti Nvidia, ale investoři by také měli mít na paměti, že trh s umělou inteligencí se stále rozšiřuje a pro společnost Nvidia existují nové hranice, na které může proniknout.

Společnost například v lednu uvedla na trh čip pro osobní počítače s umělou inteligencí, čímž otevřela trh, na kterém se dříve neprosazovala. Pokud medvědi společnosti Nvidia věří, že AMD a Intel vyfouknou podíl na trhu s grafickými procesory pro datová centra, kterému Nvidia v současnosti dominuje, měli by zvážit také vyhlídky na to, že Nvidia obrátí karty svých rivalů v oblasti osobních počítačů, jejich tradiční bašty.

Mezitím je trh s čipy umělé inteligence pro edge computing, tedy v zařízeních pro koncové uživatele, také ve hře, což dává společnosti Nvidia klíčovou příležitost k růstu i zde.

Konkurence se blíží, ale konkurenční příkop společnosti Nvidia je impozantní a může proniknout i na nové trhy s AI.

Nvidia je nadhodnocená

Aby se akcie společnosti Nvidia ocitly v bublině, musí být nadhodnocené. Podle definice bublina znamená, že cena aktiva neudržitelně vzrostla spíše kvůli hybnosti než fundamentům.

Základní údaje společnosti Nvidia naopak vypadají solidně. Jak bylo uvedeno výše, zisky společnosti podle GAAP v loňském roce vyskočily téměř sedminásobně a Wall Street cestou neustále podceňovala růst společnosti.

Její ocenění se také nezdá být iracionální. Akcie se obchodují za klouzavý poměr ceny k zisku kolem 75 a analytici očekávají, že zisk na akcii se letos téměř zdvojnásobí, což dává forwardové P/E méně než 40. I tuto prognózu by Nvidia mohla snadno překonat.

Na základě očekávaného tempa růstu společnosti a jejích zjevných konkurenčních výhod se toto ocenění zdá být přiměřené. I když by akcie jistě klesly, pokud by se odhady nenaplnily, úplný pád se na základě těchto poměrů zdá nepravděpodobný.

Je bezpečné kupovat akcie Nvidia?

Na rozvíjejícím se trhu s umělou inteligencí stále panuje velká nejistota, ale i lídři trhu, jako je Nvidia, mají obrovský růstový potenciál.

Akcie Nvidia v posledních měsících hoří a určitě by mohly projít výraznou korekcí, pokud by jejich výsledky zklamaly nebo pokud by revoluce v oblasti umělé inteligence nesplnila očekávání.

Na základě současného ocenění, konkurenčního prostředí a síly podniku jsou však akcie podstatně bezpečnější, než tvrdí odpůrci, a z dlouhodobého hlediska se vyhlídky společnosti Nvidia nadále jeví jako dobré, protože aplikace umělé inteligence se rozšiřují do oblastí, jako jsou autonomní vozidla. A čipy společnosti Nvidia budou pravděpodobně hrát roli v nově vznikajících technologiích.

Ačkoli je obtížné předvídat krátkodobé pohyby jakékoli akcie, Nvidia stále vypadá jako dlouhodobý vítěz navzdory tvrzením o bublině na burze AI.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz