Hlavní obsah
Finance

3 věci, které byste neměli dělat, když se burza zhroutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Nejlepší čas na nákup je kupodivu tehdy, když se vám nechce.

Článek

Vzhledem k inflaci, zablokovaným dodavatelským řetězcům, hluboce invertovaným výnosovým křivkám a tvrdým slovům představitelů Federálního rezervního systému rozhodně není nouze o důvody, proč v roce 2023 očekávat recesi. To nutně neznamená, že se blíží zhroucení trhu, ale je důležité vědět, co dělat - nebo, v rámci dnešního tématu, co nedělat - když ceny akcií padají volným pádem.

V následujících třech pokynech vás požádám, abyste dělali opak toho, co vám připadá přirozené, což se samozřejmě snáze řekne, než udělá. Přesto vám zdrženlivost, když se na obrazovce rozsvítí červené číslice, pomůže zabránit zbytečným finančním ztrátám nyní a pozdějším výčitkám.

1. Prodávejte, i když se vaše teze nezměnila

Tady je výzva: Najděte dobu, kdy hlavní akciový index, jako je S&P 500, Dow Jones Industrial Average nebo Nasdaq-100, klesl, ale nakonec se nezotavil. To je nemožný úkol, protože akciový trh se vždy dříve či později vrátí na hranici rentability. Může se však zdát, že se akcie během tržního propadu nikdy neobrátí k lepšímu.

To, co platí pro hlavní indexy, platí obecně i pro slavná individuální jména, která prošla zkouškou času. Je pravda, že existují bývalí giganti jako Sears, Radio Shack a Toys R Us, kteří se nikdy nezotavili. Z toho vyplývá zásadní otázka, kterou by si investoři měli položit, když se jejich akcie propadají spolu s širšími trhy: Změnila se moje teze o těchto podnicích? Jsou tyto společnosti skutečně dalšími Sears nebo Radio Shack, nebo pouze padají spolu s trhy?

Ukázkovým příkladem je společnost Advanced Micro Devices. Technologická krize v roce 2022 přivedla akcie AMD až k padesáti dolarům, ale to bylo spíše důsledkem obav ze zpřísnění měnové politiky než něčeho specifického pro Advanced Micro Devices. Jak se ukázalo, společnost AMD to ve fiskálním roce 2022 rozbila o 63 % nárůstem tržeb z datových center a 86% zlepšením provozního zisku. Investoři, kteří si vzpomněli na svou tezi - to, co je inspirovalo k nákupu akcií - a zachovali chladnou hlavu, svou investici zdola nahoru téměř zdvojnásobili a akcie AMD možná letos čeká další růst.

2. Posedlost cenou místo hodnoty

Podle starého citátu Warrena Buffetta je cena to, co zaplatíte, ale hodnota to, co skutečně dostanete. Pokud chcete dosáhnout výsledků jako Buffett, věnujte během krachu trhu méně času zírání na červené číslice na obrazovce a více času zvažování, zda existují dobré hodnoty, které můžete využít.

Je velmi pravděpodobné, že během úplného krachu trhu se najde alespoň několik podhodnocených akcií. Dobrá hodnota není definována žádnou konkrétní metrikou, ale prověřování megakapitálů s nízkým poměrem ceny k zisku, ceny k účetní hodnotě a ceny k prodejům ve srovnání s jejich protějšky není špatný způsob, jak začít.

Kromě toho budete chtít mít přehled o hodnotě majetku, který již vlastníte. To se vrací k otázce, zda se vaše původní teze nezměnila; pokud má společnost stále silné vyhlídky na růst na základě výsledků (význam tohoto pojmu se liší podle společnosti a odvětví), pak by její akcie mohly mít stále dobrou hodnotu. Akcie může mít skutečně lepší hodnotu při snížené ceně během propadu trhu - to znamená, že je možná čas pozici navýšit, nikoliv snížit.

3. Spoléhání se na finanční sociální média jako na útěchu nebo vodítko

Sdílení myšlenek týkajících se akcií a zapojování se do konverzací zaměřených na finance na Twitteru, StockTwits, ve skupinách na Facebooku apod. není ve své podstatě nic špatného. Ve skutečnosti to není špatný způsob, jak v daném okamžiku odhadnout náladu maloobchodního davu.

Spoléhat se na sociální média a hledat v nich nápady a inspiraci v době propadu trhu je však obvykle nevhodné. Zpravidla se setkáte s přehřátými diskusemi a předpověďmi konce světa o jednotlivých akciích i o trzích jako celku.

Učebnicový příklad můžete opět najít v technologické havárii z roku 2022. Kdybyste se v říjnu řídili panickými doporučeními obyvatel sociálních sítí, skončili byste prodejem akcií AMD za 55 dolarů, akcií Apple za 125 dolarů a akcií Nvidia za 112 dolarů. Poté by vám zůstala hluboká lítost a zeštíhlený kapitálový účet. Takže místo toho, abyste během poklesu trhu podlehli šílenství digitálních davů, zachovejte klid a spolehněte se na vlastní průzkum a zdravý rozum.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz