Hlavní obsah
Finance

3 věci, které si příliš mnoho lidí o investování vykládá špatně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

epředpokládejte, že nejste dostatečně bohatí, abyste mohli investovat

Článek

Investování peněz, ať už na makléřský účet, nebo jiný účet, je skvělý způsob, jak je časem rozrůst na větší částku. V souvislosti s investováním však existuje mnoho mylných informací. Zde je několik důležitých bodů, ve kterých se spousta lidí mýlí.

1. Potřebujete na to hodně peněz

Čím více peněz máte, tím větší bohatství můžete na svém makléřském účtu vybudovat. To však neznamená, že nemůžete investovat, pokud máte málo peněz.

Mnoho makléřských účtů v dnešní době neukládá žádné investiční minimum. Pokud tedy máte k dispozici pouze 100 dolarů na investování, budiž.

Nejen to, ale mnoho makléřských společností umožňuje investovat peníze po částech. Dříve platilo, že pokud jste chtěli vlastnit akcie dané společnosti, museli jste je nakupovat po celých částech. Nyní si zpravidla můžete koupit části akciových podílů, pokud jsou celé akcie nedostupné.

Jako příklad uveďme, že chcete investovat peníze do společnosti Walmart. V době psaní tohoto článku se akcie společnosti Walmart obchodují za přibližně 153 USD za akcii. Pokud máte na investici pouze 50 dolarů a váš makléřský účet umožňuje nákup zlomkových akcií, můžete si koupit 1/3 akcie. Je to tak jednoduché.

2. Když jste starší, musíte investovat konzervativně

Často slýcháte, že ve vyšším věku - konkrétně v důchodu - je lepší se akciím vyhýbat. Logika je taková, že v této fázi života budete možná potřebovat využít své portfolio k úhradě životních nákladů, když nebudete mít výplatu ze zaměstnání. Nemusíte tedy mít nutně čas sedět a čekat na pokles akciového trhu.

Ve skutečnosti je však důležité držet akcie i ve vyšším věku. Akcie mají tendenci generovat mnohem vyšší výnosy než bezpečnější investice, jako jsou dluhopisy, a jejich úplné vyřazení by mohlo vést k pomalému růstu vašeho portfolia. Lepší sázkou je jednoduše omezit držbu akcií. Ale nezbavujte se akcií úplně.

3. Abyste vydělali peníze, musíte toho o akciích hodně vědět

Rozhodně je dobré prozkoumat jednotlivé společnosti předtím, než přidáte jejich akcie do svého portfolia. Pokud však na to nemáte čas, energii nebo mentální prostor, můžete se podívat na jinou možnost - ETF.

ETF neboli burzovně obchodované fondy umožňují nakupovat spíše balíčky akcií než jednotlivé akcie. Cenné je i to, že před jejich nákupem nemusíte věnovat spoustu času průzkumu. Pokud do svého portfolia přidáte akcie fondu S&P 500 ETF, fakticky tím vložíte peníze do akciového trhu jako celku.

Nákup ETF může investora zbavit velkého tlaku. A je to krok, který stojí za zvážení, pokud si nejste jisti svou schopností ručně vybírat akcie.

Investování by mohlo být vaší vstupenkou k získání velkého bohatství. Vězte však, že můžete začít s velmi malými penězi, že se vyplatí držet akcie v portfoliu jako senior a že se můžete vrátit k ETF, pokud nemáte na to, abyste akcie důkladně zkoumali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz