Hlavní obsah
Finance

3 věci o společnosti Alphabet, které chytří investoři vědí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Analytici osvícenému investorovi naznačují tři složité aspekty společnosti

Článek

Společnost Alphabet Inc. (GOOG) (GOOGL), známá svými všudypřítomnými produkty Google a YouTube, je významným uchazečem ve světě umělé inteligence (AI) díky svému rozsáhlému spotřebitelskému trhu a svému působení v odvětvích, jako je AI a cloud computing. Wall Street tíhne k těmto odvětvím kvůli jejich neustálým skokům v technologickém pokroku v průběhu letošního roku. Společnost Alphabet však v loňském roce čelila turbulencím v důsledku hospodářského poklesu, což vedlo ke snížení výdajů na digitální reklamu, která je pro technologického giganta hlavním zdrojem příjmů.

Navzdory těmto komplikacím vykazují příjmy společnosti Alphabet z reklamy v roce 2023 stálý růst, a to v souběhu s klesající mírou inflace. To společnosti Alphabet zajistilo bezpečný dlouhodobý výhled a v současné době se její akcie obchodují se ziskovějším kurzem ve srovnání s jejími konkurenty v oboru. Proto se zdá, že je příznivá doba pro hlubší proniknutí do dynamiky akciového trhu společnosti Alphabet, než akcie zaznamenají další růst.

Analytici osvícenému investorovi naznačují tři složité aspekty společnosti Alphabet: její zranitelnost vůči makro vlivům, dlouhodobou dominanci v oblasti umělé inteligence a současnou obchodní hodnotu ve srovnání s konkurenty.

1. Makro faktory a zranitelnost

Příjmy společnosti Alphabet jsou do značné míry závislé na stavu ekonomiky; jedná se o cyklický podnik. Pozoruhodné je, že loni v červnu dosáhla inflace svého vrcholu na 9 %, což vedlo mnoho podniků k tomu, že kromě jiných výdajů omezily rozpočty na reklamu, protože životní náklady a úrokové sazby se zvýšily. Společnost Alphabet vzhledem ke svému postavení ve světě digitální reklamy nesla hlavní tíhu této masové recese.

Příjmy společnosti Alphabet se v posledním čtvrtletí roku 2022 meziročně propadly o 4 % v důsledku klesajících příjmů z YouTube, vyhledávače Google a více než 80 % závislosti na reklamních segmentech, což svědčí o zranitelnosti podniku. To ukládá každému potenciálnímu investorovi, aby byl opatrný a trpělivý, zejména během ekonomických problémů, aby byl svědkem případného silného oživení.

Akcie společnosti Alphabet se dostaly na dno, když v loňském roce během hospodářských otřesů klesly o 39 %. Výprodej během poklesu by však způsobil, že by investoři přišli o následný 52% nárůst cen akcií od začátku letošního roku.

2. Velitelská přítomnost umělé inteligence

V nedávném oznámení společnost Alphabet zmínila, že má 15 produktů Google, z nichž každý uspokojuje více než půl miliardy globálních uživatelů a podniků. Šest z těchto 15 produktů se může pochlubit více než 2 miliardami uživatelů. Díky významu Googlu, YouTube a Androidu je téměř nemožné, aby uživatelé na celém světě prošli den bez využití některého z produktů Alphabet, což Alphabet staví do role průmyslového giganta.

Začátkem letošního roku představila společnost Google službu Duet for Workspace, která přináší generativní vylepšení umělé inteligence do aplikací Google Docs, Gmail, Sheets a dalších. Hlavní ambicí společnosti Alphabet je přepracování vyhledávače Google pomocí AI. Tento směr je optimistický vzhledem k tomu, že platforma loni vygenerovala tržby ve výši 162 miliard dolarů a drží více než 80% podíl na trhu.

Dominance Googlu na poli vyhledávačů byla spontánně zpochybněna na začátku roku 2023, kdy se Bing od Microsoftu integroval s technologií OpenAI. Google však své dominantní postavení úspěšně obhájil, přičemž klíčovým faktorem byla důvěra spotřebitelů.

3. Konkurenční vyjednávání

Navzdory slibným vyhlídkám společnosti Alphabet v oblasti umělé inteligence se na trhu projevil příklon ke konkurentům, jako jsou Microsoft a Amazon. Nicméně působivá provozní marže společnosti Alphabet za 2. čtvrtletí 2023 ve výši 29 % a volný peněžní tok ve výši 22 miliard USD spolu s hotovostí ve výši 118 miliard USD nebo jejího ekvivalentu a zvládnutelným dlouhodobým dluhem ve výši 14 miliard USD vykreslují atraktivní investiční panorama.

Konzistentní zisky společnosti Alphabet z ní udělaly nejlépe oceněnou akcii mezi pěti největšími technologickými společnostmi, která se podle výše uvedeného grafu může pochlubit nejmenším poměrem ceny k zisku ve výši 28. Slouží proto jako vynikající volba pro investice do technologických společností.

Rok 2022 představoval pro společnost Alphabet náročnou výzvu. Nicméně vzhledem k tomu, že její reklamní byznys směřuje k oživení a její snahy v oblasti umělé inteligence se nadále rozšiřují, vykazují akcie společnosti Alphabet lákavou investiční příležitost do budoucna. Navzdory překážkám naznačuje technologický gigant značný potenciál v oblasti umělé inteligence, což z něj činí zajímavou volbu pro investory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz