Hlavní obsah
Finance

3 věci o společnosti AMD, které chytří investoři vědí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost intenzivně investuje do rychle rostoucího regionu, což by mohlo podpořit její expanzi v oblasti umělé inteligence.

Článek

Výrobci čipů, jako je Advanced Micro Devices (AMD), letos vzbudili zájem investorů a díky pokroku v oblasti umělé inteligence a cloud computingu vzrostly jejich akcie od 1. ledna o 76 %. Společnost intenzivně investuje na více trzích, což posiluje její dlouhodobý výhled a činí z jejích akcií atraktivní nákup.

Jako přední výrobce čipů stojí společnost AMD v čele několika rychle rostoucích odvětví. Proto je nyní ideální čas dozvědět se o tomto technologickém gigantu více, než promeškáte jeho předpokládaný růst.

Tady jsou tři věci o společnosti AMD, které chytří investoři vědí.

1. Rozšiřování v rychle rostoucím regionu

Společnost AMD 28. července oznámila, že v Indii v příštích pěti letech investuje přibližně 400 milionů dolarů. Společnost plánuje v zemi vybudovat své historicky největší centrum pro návrh polovodičů a rozšířit tak svou pozici na jednom z nejrychleji rostoucích trhů s cloudovými technologiemi na světě. Návrhové centrum bude umístěno v jižním městě Bengalúru, které se snaží stát významným centrem pro výrobu čipů.

Společnost AMD to oznámila poté, co řada velkých technologických firem oznámila podobné investiční plány v regionu. Společnosti Microsoft a Amazon nedávno odhalily své závazky investovat do indického cloudového průmyslu prostřednictvím rozšíření datových center. Společnost Apple mezitím připravuje přesun výroby svých produktů do této země.

Expanze AMD v Indii posiluje dlouhodobé vyhlídky společnosti, která se snaží stát se lídrem v oblasti umělé inteligence a na dalších rychle se rozvíjejících trzích.

2. Srovnání s výkonem Nvidie

Spuštění aplikace ChatGPT společnosti OpenAI loni v listopadu obnovilo zájem o umělou inteligenci a způsobilo prudký růst mnoha akcií v tomto odvětví. Akcie společnosti Nvidia, která má 90 % podíl na trhu s čipy s umělou inteligencí, od začátku roku vzrostly o 219 %. V důsledku toho musí AMD letos dohánět, protože se snaží vyrovnat společnosti Nvidia v tomto odvětví.

Nedávná studie však naznačuje, že společnost AMD by nemusela být za společností Nvidia příliš pozadu. Softwarová firma MosaicML testovala a porovnávala předchozí generace grafických procesorů (GPU) obou společností a zjistila, že hardware AMD poskytuje 80 % výkonu hardwaru Nvidie. Společnost MosaicML mezitím odhalila, že softwarové aktualizace, na kterých se v současné době pracuje, pravděpodobně zvýší výkon čipů AMD tak, aby se brzy vyrovnaly čipům Nvidia.

Tento výzkum navíc nebere v úvahu nedávno představený čip MI300X AI společnosti AMD, který je údajně dosud nejvýkonnějším GPU této společnosti. Pokud nový čip splní očekávání společnosti AMD, možná se jí podařilo zmenšit náskok před společností Nvidia a bude mít k dispozici hardware, který jí umožní soutěžit o podíl na trhu v lukrativním odvětví.

3. Diverzifikace napříč technologiemi

AMD se letos objevilo na titulních stranách novin díky svému potenciálu v oblasti umělé inteligence, ale společnost má za sebou dlouhou historii úspěchů v mnoha dalších technologických oblastech.

Společnost AMD má například 83% podíl na trhu s procesory pro herní konzole a je výhradním dodavatelem čipů pro konzole PlayStation 5 od společnosti Sony a Xbox řady X|S od společnosti Microsoft. Tato pevná pozice v oblasti her diverzifikovala její podnikání a posílila její příjmy.

Zatímco v roce 2022 došlo u mnoha technologických společností k prudkému poklesu příjmů v důsledku snížení spotřebitelských výdajů, herní segment společnosti AMD dosáhl největší části příjmů a ve fiskálním roce vzrostl o 21 %. K růstu přispěla především partnerství společnosti se společnostmi Sony a Microsoft.

V loňském roce navíc společnost AMD koupila společnost Xilinx za odhadovanou částku 50 miliard dolarů. Společnost vyvíjí specializované procesory pro různá odvětví, jako je letectví a obrana, vesmír, umělá inteligence a průmysl. Nákup masivně rozšířil divizi AMD pro vestavěné systémy a dále diverzifikoval její příjmy.

Vedle silných pozic na trhu komponent pro spotřební počítače a v datových centrech nabízí AMD investorům příležitost podpořit více průmyslových odvětví. Různorodý obchodní model společnosti pomohl jejím akciím za posledních pět let vzrůst o přibližně 500 %. Vzhledem k plánovaným investicím v Indii a rostoucímu podnikání v oblasti čipů s umělou inteligencí jsou akcie AMD v roce 2023 bezvýznamnou investicí, protože mají potenciál pokračovat na současné růstové trajektorii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz