Hlavní obsah
Finance

Tři věci o společnosti AMD, které chytří investoři vědí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Akcie společnosti AMD se rychle stávají jednou z nejlepších investic v technologickém průmyslu

Článek

Společnost Advanced Micro Devices (AMD -2,07 %), přední výrobce polovodičů, má silné pozice na mnoha rychle rostoucích trzích. Tento technologický gigant spolupracuje s předními společnostmi v oboru, jako jsou Microsoft, Alphabet, Sony a další, díky čemuž hraje klíčovou roli na trhu cloud computingu a herních konzolí.

Akcie společnosti AMD od začátku roku vzrostly zhruba o 50 %, protože investory povzbudily pozitivní čtvrtletní výsledky a potenciál v oblasti umělé inteligence (AI). Po ekonomicky náročném roce 2022, který vyvolal prudký pokles na trhu s osobními počítači, však akcie společnosti zůstávají meziročně o 9 % níže.

Proto je nyní vhodná doba pro zvážení investice do akcií společnosti AMD a získání dalších informací o tom, jak společnost buduje budoucnost. Zde jsou tři věci o společnosti AMD, které chytří investoři vědí.

1. Rostoucí pozice společnosti AMD v datových centrech

Expanze společnosti AMD v datových centrech jí nabízí lukrativní způsob, jak i nadále profitovat ze svých počítačových komponent, a to i v době snížených spotřebitelských výdajů. Grafické procesory (GPU) a procesory společnosti pohánějí datová centra po celém světě, která provozují cloudové platformy, jako jsou Amazon Web Services, Azure a Google Cloud.

Podle společnosti Grand View Research měl trh s cloudovými službami v roce 2022 hodnotu 484 miliard dolarů a předpokládá se, že do roku 2030 poroste složenou roční mírou růstu 14,1 %. Společnost AMD mezitím již z rozvoje tohoto odvětví profituje. Ve fiskálním roce 2022 vykázal segment datových center společnosti AMD 64% nárůst tržeb na 6 miliard dolarů a provozní zisk se vyšplhal o 68 % na 1,8 miliardy dolarů.

S rozšiřováním cloudových platforem poroste i poptávka po čipech AMD pro datová centra. Řada čipů pro datová centra Genoa, kterou společnost uvedla na trh v listopadu, porazila konkurenční čipy společnosti Intel, které byly uvedeny na trh v lednu po dvou letech odkladů. Ještě slibnější je, že podle analytika Stacyho Rasgona ze společnosti Bernstein benchmarky také ukázaly, že serverové čipy AMD překonávají čipy Intel v „zátěži pro obecné účely“.

Čipy AMD Genoa zatím využívají jako zákazníci služby Azure od Microsoftu, Google Cloud a Oracle.

2. Rozkvět obchodu s čipy na zakázku

Kromě datových center je společnost AMD lídrem v oblasti polotovarů, kdy prostřednictvím systému na čipu (SoC) poskytuje grafický a výpočetní výkon v mnoha zařízeních jiných společností.

Mezi největší spolupracovníky společnosti v této oblasti patří Sony a Microsoft, přičemž AMD exkluzivně dodává SoC pro herní konzole PlayStation 5 a Xbox řady X/S. Lukrativní partnerství byla hlavním motorem růstu herního segmentu AMD v roce 2022, kdy tržby meziročně vzrostly o 21 % na 6,8 miliardy dolarů. Pro srovnání, herní segment společnosti Nvidia vykázal ve fiskálním roce 2022 pokles příjmů o 27 %, což bylo zasaženo závislostí na prodeji spotřebitelských GPU, a to navzdory dodávkám SoC pro Nintendo Switch.

Společnost AMD se navíc postupně stává hlavním výrobcem čipů pro kapesní zařízení a dodává SoC pro Steam Deck společnosti Valve a řadu dalších. Její dominantní postavení v oblasti SoC by mohlo být z dlouhodobého hlediska lukrativní, protože další produkty, jako jsou náhlavní soupravy pro virtuální realitu, hledají výkonnější systémy, jako jsou ty od AMD.

3. Akcie AMD jsou výhodnou koupí

Akcie společnosti AMD vzrostly za posledních pět let o 930 % a za posledních deset let o 4 000 %. Společnost má robustní podnikání, které se bude pravděpodobně rozšiřovat po celá desetiletí díky své pevné pozici v mnoha technologických oblastech. V důsledku toho jsou akcie AMD nesmírně atraktivním dlouhodobým nákupem, zejména při současné ceně ve srovnání s konkurencí.

Tento technologický gigant je nejčastěji srovnáván se společností Nvidia, protože obě polovodičové společnosti působí v oblasti počítačových komponent, různých čipů, datových center a her. A statistiky AMD v porovnání s Nvidií z něj dělají výhodnou nabídku.

Poměr forwardové ceny a zisku společnosti AMD na úrovni 18 ve srovnání s 39 u společnosti Nvidia znamená, že její současná cena nabízí mnohem větší hodnotu. Kromě toho, pokud se podíváme na jejich poměr ceny k růstu zisku, který zohledňuje i budoucí zisky, je 0,90 u AMD výhodnější než 4,04 u Nvidie.

Co se týče technologických akcií, AMD je diverzifikovaná společnost se silnou historií růstu, takže její akcie je nutné koupit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz