Hlavní obsah
Finance

3 věci o společnosti Microsoft, které chytří investoři vědí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Jde o víc než jen o prodej softwaru.

Článek

Společnost Microsoft (MSFT) je jednou z mála firem, které kdy překročily hranici 2 bilionů dolarů tržní kapitalizace. Již desítky let zaujímá vedoucí postavení na trhu a zajišťuje velkou část výdajů na technologie pro spotřebitele i podniky. Chci tím říci, že Microsoft není žádný diamant v surovém stavu.

Přesto existují důležité části jeho podnikání, které většina Wall Street plně nedoceňuje. Podívejme se na několik méně zřejmých faktorů, které z této akcie dělají tak zajímavou volbu pro dlouhodobé držení.

Rozmanitost

Když si koupíte akcie jiných technologických gigantů, jako je Amazon nebo Apple, získáte přístup k rozmanité škále oblastí růstu tržeb. Společnost Microsoft je však v tomto ohledu jedinečná.

Vlastnictvím jeho akcií získáte expozici v nově se rozvíjejících růstových oblastech, jako je umělá inteligence a metaverze, ale zároveň jste připoutáni k zavedenějším nikám, včetně kybernetické bezpečnosti a cloudových služeb. Microsoft se také příliš nesoustředí ani na spotřebitelskou, ani na podnikovou stranu, přičemž hlavní zdroje tržeb pocházejí z obou oblastí.

Tato rozmanitost pomohla udržet celkové tržby na konci roku 2022 na vzestupu, i když se některé části podniku zmenšily. Recese by samozřejmě pravděpodobně stáhla dolů všechny její segmenty. Vlastnictví akcií Microsoftu však s sebou nese menší riziko obrovského propadu tržeb, než jaké byste našli u mnoha jeho technologických kolegů.

Zůstaňte s námi kvůli dividendám

Rozsah společnosti Microsoft jí umožňuje agresivně investovat do oblastí, které generální ředitel Satya Nadella a jeho tým považují za kritické cesty budoucího růstu. Chytří investoři však vědí, že po těchto klíčových výdajích softwarového giganta téměř vždy zůstane spousta hotovosti.

Za tříměsíční období, které skončilo koncem prosince, poslala společnost svým akcionářům téměř 11 miliard dolarů. Přibližně polovina těchto výnosů pocházela z dividend společnosti Microsoft, které byly nedávno zvýšeny o 10 %. Zbytek připadl na výdaje na zpětný odkup akcií, které pomalu zvyšují zisk na akcii.

Vyhlídky na to, že se tyto výnosy budou v příštích letech neustále zvyšovat, jsou jasné. To proto, že Microsoft je vysoce efektivní firma s hrubou ziskovou marží blížící se neuvěřitelným 70 % tržeb. Jistě, společnost bude muset snížit náklady během jakéhokoli poklesu, který by se mohl v příštích několika čtvrtletích objevit. Ale Microsoft bude pravděpodobně za pět let posílat svým akcionářům mnohem více hotovosti než nyní.

Akcie jsou atraktivní

Ocenění společnosti Microsoft od konce roku 2021, kdy trhy začaly směřovat dolů, výrazně pokleslo. Akcie můžete nyní vlastnit za méně než devítinásobek ročních tržeb ve srovnání se zhruba čtrnáctinásobkem tržeb na vrcholu.

Medvědi budou namítat, že je stále ještě kam klesat. Například Apple je oceněn na 6násobek tržeb a Amazon se obchoduje za méně než 2násobek tržeb za posledních 12 měsíců. Všichni tito technologičtí giganti mohou s dalším zpomalením spotřebitelských výdajů ještě více zlevnit.

Tento rizikový kompromis se však u Microsoftu zdá být rozumný vzhledem k potenciálu růstu, který je před námi, jakmile pomine současná volatilita. A vy můžete pobírat skromnou dividendu, zatímco budete čekat na další oživení v cyklu expanze atraktivních odvětví, jako jsou videohry a výdaje na IT. Bylo by chybou ignorovat tato pozitiva jen kvůli cyklickému poklesu, který ovlivňuje svět technologií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz