Hlavní obsah
Finance

Tři způsoby, jak milionáři investují své peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Více než tři čtvrtiny těchto bohatých investorů drží kombinaci aktivních a pasivních investic

Článek

Mnoho z nás se zajímá o to, jak investují své peníze nejbohatší lidi světa. Je normální, že nás zajímá, zda se od nich můžeme něco naučit nebo zda mají přístup ke speciálním investicím, které ostatní nemají.

Nedávný výzkum odhalil některé klíčové poznatky k tomuto tématu. Makléřská společnost Vanguard ve své zprávě „Jak investuje Amerika“ z roku 2020 analyzovala investiční chování bohatých domácností. Zpráva se zabývala domácnostmi s majetkem ve výši 500 000 USD a více, ale mediánový zůstatek na účtu činil 1,034 milionu USD.

Několik investičních chování vyniklo. A přestože je dobré alespoň některé z nich uplatnit ve svém vlastním portfoliu, ne všechny způsoby investování milionářů stojí za to převzít. Zde je to, co zjistila společnost Vanguard.

1. Mají portfolia s velkým podílem akcií

Investoři, a zejména noví investoři, často chtějí vědět, kam nejlépe vložit své peníze. Bohaté domácnosti sice drží různá aktiva, ale nejvíce investují do akcií. Zde bylo uvedeno rozložení jejich portfolia:

  • 64 % akcie
  • 23% dluhopisy
  • 13% hotovost

Mladší bohatí investoři mají ještě větší alokaci akcií. Ti, kterým je méně než 45 let, mají medián akciové alokace 84 % a ti mezi 45 a 54 lety drží 78 % svého portfolia v akciích.

Někteří lidé se obávají investovat do akcií kvůli riziku. Pokud jste však dlouhodobým investorem, není to tak riskantní, jak byste si mohli myslet. Historicky se průměrný výnos akciového trhu pohybuje kolem 10 % ročně. I když může být rok od roku volatilní, pokud investujete na 10 let nebo déle, je velmi pravděpodobné, že se vám bude dařit.

2. Upřednostňují domácí akcie a dluhopisy

Mezinárodní akcie a dluhopisy představují způsob diverzifikace vašeho portfolia. Vanguard doporučuje investovat alespoň 20 % portfolia do mezinárodních akcií a dluhopisů. Ještě lepší je prý mít přibližně 40 % alokace akcií v mezinárodních akciích a 30 % alokace mezinárodních dluhopisů.

Bohaté domácnosti těchto čísel nedosahují. Jejich průměrná alokace akcií je 81 % v domácích akciích a 19 % v mezinárodních akciích. Alokace domácích a mezinárodních dluhopisů je stejná.

Který přístup je lepší? V posledních letech je lepší volbou americký akciový trh. Podle analýzy společnosti BlackRock v osmi z posledních deseti let překonal výkonnost mezinárodních akcií. Není to však tak velký rozdíl, pokud se podíváme na delší časové období. V letech 1973 až 2022 americké akcie překonaly mezinárodní akcie v 59 % případů.

Jednou z hlavních výhod mezinárodních akcií a dluhopisů je, že mohou stabilizovat vaše portfolio v době, kdy americké akciové a dluhopisové trhy klesají. Pokud vás to zajímá, můžete se podívat na brokery pro mezinárodní obchodování. K úspěchu při investování však nepotřebujete mezinárodní expozici, zejména pokud vám nevadí přečkat určité výkyvy.

3. Mají kombinaci aktivních a pasivních investic

Zpráva společnosti Vanguard také zjišťovala, zda bohaté domácnosti používají aktivní nebo pasivní investiční strategie. Aktivní investice klasifikovala jako aktivně řízené fondy, tedy ty, o nichž rozhoduje správce fondu, a také jako výběr jednotlivých akcií. Pasivní investice, známé také jako indexové investice, jsou ty, které sledují určitý tržní index nebo část akciového trhu.

Většina bohatých domácností se rozhodla pro kombinaci aktivního a pasivního investování. Zde bylo přesné rozdělení:

  • 7 % mělo pouze aktivní investice
  • 16 % mělo pouze indexové (pasivní) investice
  • 76 % mělo kombinaci aktivních a pasivních investic

To je zajímavé, protože aktivní investování obvykle není pro typického investora tou nejlepší volbou. Aktivně spravované fondy mají mnohem vyšší poplatky než pasivní indexové fondy. Navzdory těmto vyšším nákladům má téměř 80 % aktivních fondů nižší výkonnost než trh.

Pro většinu investorů je nejjednodušší a nejefektivnější vytvořit portfolio kvalitních indexových fondů. Tímto způsobem omezíte poplatky na minimum. Pokud chcete aktivně investovat, můžete tak učinit přidáním jednotlivých akcií do svého portfolia. Obvykle je však lepší vyhnout se aktivně spravovaným fondům kvůli poplatkům, které si účtují.

Shrňme si, že jedinou investiční strategií, kterou byste měli rozhodně použít, je investování na akciovém trhu. Je také dobré investovat převážně do domácích akcií, i když můžete přidat i některé mezinárodní akcie, pokud chcete větší diverzifikaci. Ačkoli většina milionářů investuje alespoň do určité míry aktivně, není to nutností, protože si vystačíte i s čistě pasivním investováním.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz