Hlavní obsah
Finance

3 způsoby, jak se rozhodnout, na které finanční cíle se zaměřit nejdříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Pokud máte více finančních cílů, můžete se zaměřit na ten, který bude mít největší finanční dopad

Článek

Stanovení finančních cílů je důležité pro vaši budoucnost. A je pravděpodobné, že budete mít více cílů, na kterých chcete pracovat.

I když se často můžete snažit o mnoho různých věcí současně, například investovat na makléřský účet na důchod a splácet dluhy, často musíte určit priority, co udělat nejdříve.

Existují tři různé přístupy, podle kterých se můžete rozhodnout, které cíle upřednostnit. Tady jsou jejich výčet.

1. Zvažte, co bude mít dlouhodobě největší vliv na vaše čisté jmění

I když můžete chtít se svými penězi dosáhnout mnoha věcí, základním cílem těchto cílů je často skončit bohatší. Zamyslete se tedy nad tím, co bude mít na dosažení tohoto cíle největší vliv.

Například co nejrychlejší splacení dluhu na kreditní kartě s vysokým úrokem vám může ušetřit spoustu peněz - mnohem více než předčasné splacení hypotéky. Pokud zrušíte měsíční splátku kreditní karty, můžete také tyto peníze přesměrovat na jiné cíle.

Na druhou stranu vám investování může nakonec přinést větší bohatství než předčasné splacení hypotéky. Vzhledem k tomu, že při investování do indexu S&P 500 můžete rozumně očekávat průměrný roční výnos 10 % a úroková sazba vaší hypotéky je pravděpodobně hluboko pod 10 %, měli byste se pravděpodobně zaměřit na to, abyste více peněz věnovali na investování než na další splátky hypotéky.

2. Přemýšlejte o tom, co vás nejvíce motivuje dělat

I když je finančně rozumné zaměřit se na plnění cílů, které zlepší vaše čisté jmění, správa peněz není jen o matematice. Při každodenním rozhodování o výdajích a úsporách záleží také na vaší motivaci.

Skutečnost je taková, že pokud jste nadšeni z dosažení určitého cíle, je mnohem pravděpodobnější, že pro jeho uskutečnění uděláte vše, co je třeba. Pokud například opravdu chcete splatit hypotéku a vlastnit svůj dům bez závazků, můžete být ochotni vzdát se stravování nebo dokonce pracovat několik hodin navíc, abyste na to získali peníze. Pokud vás ale investování z nějakého důvodu tolik nebaví, možná nebudete ochotni vynaložit práci na to, abyste investovali více.

I když by pro vás v této situaci bylo teoreticky výhodnější věnovat peníze navíc na investice než na předčasné splacení hypotéky, ve skutečnosti můžete být v lepší pozici, pokud se zaměříte na zbavení se úvěru na bydlení, protože je pravděpodobnější, že uděláte vše pro to, abyste toho dosáhli rychle.

3. Zvažte, jak obtížné bude dosažení každého cíle

Nakonec se můžete zamyslet nad tím, jak náročné bude splnění jednotlivých finančních cílů. Pokud například pracujete na splacení několika různých dluhů a jeden z nich byste mohli splatit velmi rychle a splacení jiného bude trvat roky, možná budete chtít nejprve pracovat na splacení dluhu s nejnižším zůstatkem. To by vám pomohlo získat rychlou výhru, která by vás mohla udržet na správné cestě.

To neznamená, že byste měli rezignovat na dosažení svých nejtěžších cílů, zejména proto, že jsou obvykle nejdůležitější, jako je spoření na důchod nebo shromáždění dostatečně vysoké zálohy na koupi domu. Pokud však můžete peníze navíc věnovat nejprve na splnění některých jednodušších věcí, které vám pomohou vytvořit si návyky potřebné k uskutečnění těchto velkých cílů, pak se to možná vyplatí - zejména pokud se vám nedaří hospodařit s penězi.

Nejlepší přístup k rozhodování o tom, které cíle upřednostnit, se nakonec bude lišit v závislosti na vaší situaci. A můžete pracovat na více věcech najednou. Jen se ujistěte, že si vědomě plánujete, kam by měly vaše peníze navíc směřovat, a že se nesnažíte dělat příliš mnoho věcí najednou, takže nakonec nedosáhnete vůbec ničeho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz