Hlavní obsah
Finance

3M - dividendový král bude v roce 2024 jinou firmou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost 3M nepochybně začne rok 2024 ve zcela jiné pozici, než v jaké byla v roce 2023.

Článek

Zdá se, že slavná historie společnosti 3M, ikonického průmyslového gigantu, který byl kdysi synonymem růstu a inovací, se ocitla v bouřlivé fázi. Společnost proslulá svým diverzifikovaným portfoliem a výrobky, jako jsou poznámkové bločky Post-it a lepicí páska Scotch, zaznamenala propad cen svých akcií o více než 50 % z maximálních hodnot v roce 2018. Investoři dnes stojí s obavami ohledně budoucí trajektorie akcií, ovlivněné především souběhem slabých obchodních výsledků a skličujících právních tlaků.

Právní překážky a finanční dopady

Právní propletence se pro společnost 3M staly hrozivým protivětrem, který stahuje dolů nejen její tržní ocenění, ale také do budoucna předpovídá bouři finančních nejistot. Společnost se potýká s rozsáhlými soudními spory týkajícími se odpovědnosti za výrobek a životního prostředí, což je obtížná situace, která již způsobila únik miliard dolarů z její pokladny na nákladech a vyrovnáních.

Tímto problémem to ale nekončí. Vzhledem k probíhajícím soudním řízením jsou očekávání zralá na další nepříjemné zprávy, které by mohly ještě více zkalit finanční horizont společnosti 3M. Tato právní tahanice v kombinaci se slabým obchodním růstem vytváří chmurný obrázek, který dobře ospravedlňuje výrazný propad oproti nedávnému vrcholu tržní hodnoty.

Strategický odprodej uprostřed krize

V reakci na tyto skličující problémy se vedení společnosti 3M vydalo strategickou cestou – rozhodnutím vyčlenit své zdravotnické podnikání do samostatného subjektu. Tento segment zdravotnictví, který představuje přibližně 25 % celkových tržeb společnosti 3M, vyniká nejen svou značnou velikostí, ale také ziskovostí. Toto rozhodnutí o vyčlenění, které je tradičně považováno za motor růstu společnosti do budoucna, znamená monumentální změnu v podnikové strategii 3M.

Cíle, které stojí za odštěpením společnosti v oblasti zdravotnictví

Důvody, které podporují vyčlenění zdravotnické divize, jsou dva. V první řadě by tento krok ochránil tuto lukrativní část před náporem právních problémů, které sužují mateřskou společnost. Zabezpečení zdravotnické jednotky před těmito právními závazky by mohlo potenciálně zachovat její hodnotu a provozní integritu.

Za druhé, klíčovým motivem této restrukturalizace je snaha společnosti 3M o vytvoření likvidity, která by zmírnila její právní dluhy. Odprodej zdravotnické jednotky by společnosti 3M umožnil shromáždit důležité hotovostní rezervy, které by měly posílit odolnost společnosti a položit základ pro obnovu jejího finančního zdraví.

Tento potenciální příliv hotovosti by však byl pravděpodobně vyvážen zpomalením budoucího růstu společnosti 3M. Segment zdravotnictví, který by měl podle prognóz předstihnout ostatní průmyslová odvětví v růstu, by po rozdělení již nepřispíval ke konsolidovanému pokroku společnosti 3M. Společnost tedy možná bude muset upravit svá očekávání ohledně expanze v éře, kdy 3M nebude mít zdravotní péči.

Dopad na dividendovou politiku

Základním kamenem přitažlivosti společnosti 3M pro akcionáře je její impozantní historie jako dividendového krále, který se může pochlubit více než šedesáti lety nepřetržitého každoročního zvyšování dividend – což je chvályhodný výkon, který ji odlišuje mezi jejími průmyslovými kolegy. Současná fiskální situace, poznamenaná ztrátami vykázanými podle GAAP v souvislosti s právními problémy, však vrhá negativní stín na její výplatní poměry.

Chystané odštěpení zdravotnických zařízení, které představuje 25% snížení příjmů, ještě zhoršuje spekulace o udržitelnosti dividendové sazby společnosti 3M. Konzervativní prognóza naznačuje následné snížení dividendy o podobné procento. Nicméně existuje předpokládaná možnost, že by společnost mohla využít těchto turbulencí k dalšímu přenastavení své dividendové politiky směrem dolů, což by vhodněji odráželo její zmenšující se velikost a očekávaný pomalejší růst.

Výhled do budoucna

Velká otázka pro investory zůstává: Odráží současné ocenění společnosti 3M všechny nepříznivé okolnosti? I když je to obtížné zjistit, převládající nízké ceny akcií již započítávají značný pesimismus. Nadcházející odštěpení zdravotnictví naznačuje potenciální úlevu pro 3M, ale za cenu výrazné oběti v podobě vzdání se příjmů ze své slibné divize.

Tato restrukturalizace staví 3M do pozice potenciálního kandidáta na obrat pro investory s chutí k agresivním hrám. Dividendovým investorům, kteří si akcie dlouhodobě cení pro jejich vysoký výnos, který v současnosti činí 5,4 %, však doporučujeme opatrnost. Musí obezřetně zvážit rizika snížení dividendy, které se vzhledem k současné finanční dynamice zdá být nevyhnutelné.

Závěr

Očekává se, že společnost 3M vstoupí do roku 2024 zásadně proměněná, pokud se její strategie rozvinou podle plánu. Odebrání podstatné části jejího podnikání by mohlo přinést okamžité zmírnění určitých finančních obtíží, avšak za cenu omezení potenciálních růstových vyhlídek a změny výnosů pro akcionáře. Tento rozhodný manévr vedení společnosti 3M odráží strategickou změnu pozice, která by mohla odvrátit příběh společnosti od jejího historického příběhu konzistentního růstu a solidní výplaty dividend. Nadcházející měsíce budou klíčové pro utváření osudu tohoto průmyslového giganta a zainteresované strany budou pozorně sledovat vývoj a jeho důsledky jak pro ocenění společnosti, tak pro její úctyhodný dividendový odkaz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám