Hlavní obsah
Finance

Čtyři trendy, do kterých můžete právě teď investovat 1 000 dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Zaparkování malého množství peněz do těchto čtyř žhavých dlouhodobých trendů může v příštím desetiletí přinést výrazné zisky.

Článek

Pokud máte rádi tematické investování, jste na správném místě. Zde jsou čtyři nápady na akcie pro investory, kteří se rádi dívají na celkový obraz a hledají způsoby, jak profitovat z horkých trendů v ekonomice. Tyto nápady se týkají společností GE HealthCare Technologies (GEHC), Delta Air Lines (DAL), Johnson Controls (JCI) a nVent Electric (NVT).

Investování do tématu může být výnosné, ale nechcete se do investování do trendů pouštět naplno. Je lepší k němu přistupovat jako k součásti dobře diverzifikovaného portfolia. Možná bude lepší začít s malými investicemi - řekněme 1 000 dolarů - a postupně se k nim propracovat. Pokud rádi sledujete trvalé ekonomické trendy, zaparkovat relativně malou částku peněz do těchto čtyř akcií a sledovat, jak se budou vyvíjet v příštím desetiletí, by mohlo prospět vašemu celkovému investičnímu portfoliu. Vysvětlím vám to.

Teranostika?

Teranostika kombinuje terapii a diagnostiku, přičemž jedna radioaktivní stopa může identifikovat a diagnostikovat postiženou oblast - například nádor - a druhá může přesně zacílit a léčit nádor. Ačkoli si někteří mohou termín teranostika plést s již zaniklou společností Theranos a kontroverzí kolem Elizabeth Holmesové, tyto dvě věci spolu nijak nesouvisejí.

Teranostika je rozvíjející se obor ve zdravotnictví a společnost GE HealthCare Technologies má ideální pozici, aby z něj mohla těžit. Společnost je jedním z předních hráčů na poli lékařských zobrazovacích zařízení a jedinou společností zabývající se zobrazováním, která vyrábí také farmaceutickou diagnostiku používanou v teranostice.

Společnost tak má významnou příležitost k růstu v oblasti farmaceutické diagnostiky s vysokou marží a prodeje vysoce přesných zobrazovacích zařízení. Díky tomu je GE HealthCare jednou z nejlepších akcií k nákupu v sektoru zdravotní péče.

Oživení letecké dopravy je skutečné

Po několika letech, kdy se lidé v souvislosti s pandemií COVID-19 potýkali s dočasnými vládními výlukami a nadměrnými cestovními omezeními, v uplynulém roce pokračovali v dohánění zážitků, které chtěli udělat, ale zůstali bez nich. To je pro cestovní ruch obecně přínosem. Navíc díky tomu, že se Delta zaměřuje na prémiové cestující, má ideální pozici k tomu, aby profitovala v odvětví, které stále trpí nedostatkem kapacit. Jednoduše řečeno, poptávka převyšuje nabídku, což se projevuje v číslech společnosti Delta: Vedení společnosti nedávno zvýšilo své celoroční očekávání růstu tržeb na 17 % až 20 % z předchozího odhadu 15 % až 20 %.

Pokud bude oživení pokračovat rychlým tempem, pak zisk a peněžní toky společnosti Delta umožní v příštích několika letech výrazně snížit její dluhové zatížení. Doufejme, že se jí podaří vrátit se k trendu generování hodnoty pro investory, který měla v roce 2019.

Závazek k dosažení nulové čisté spotřeby je zde i nadále

Ať už s investováním do životního prostředí, sociálních věcí a správy a řízení (ESG) souhlasíte, nebo ne, skutečnost je taková, že regulační prostředí je mu stále více nakloněno a společnosti mu věnují stále více prostředků. Jedním z klíčových aspektů investování ESG je přijetí cílů čistých nulových emisí: To znamená nezvyšovat množství skleníkových plynů v atmosféře.

Jak nedávno zdůraznil generální ředitel společnosti Johnson Controls George Oliver v rámci hovoru k výsledkům, „téměř 40 % celosvětových emisí energie pochází z budov.“ Zvyšování účinnosti budov (pomocí chytrých technologií) a snižování škodlivých emisí je proto pro společnosti zásadní, aby dosáhly svých čistých nulových cílů. Právě zde přichází na řadu vytápění, větrání, klimatizace (HVAC) a digitálně propojený software a ovládací prvky společnosti Johnson Controls.

Kromě toho se po pandemii znovu klade důraz na vytváření zdravých a čistých budov (s odpovídajícím větráním). To vše dohromady vytváří pro společnost příležitost na trhu v hodnotě 250 miliard dolarů, na kterém může v příštím desetiletí hrát.

Vzhledem k rostoucímu zájmu o čistou nulovou spotřebu lze předpokládat, že výdaje na modernizaci a dovybavení zařízení HVAC a na zavádění propojených technologií v příštím desetiletí jen porostou.

Elektrifikace všeho

Předpokládejme, že chcete elektromobily, nabíjecí sítě, obnovitelné zdroje energie, chytré budovy/infrastrukturu, průmyslovou automatizaci, datová centra, propojené budovy, železniční dopravu a vše, na co si vzpomenete a co potřebuje elektřinu. V takovém případě musíte utrácet za elektrickou infrastrukturu, ať už jde o přenos a distribuci, nebo o komerční a průmyslové prostředí.

Společnost nVent se na tomto trhu angažuje díky své pozici předního dodavatele řešení pro připojení a ochranu, která jsou nezbytná pro splnění regulačních požadavků. Jde o přesvědčivý trend a vedení společnosti si získalo pověst společnosti, která neustále překonává očekávání a vytváří hodnotu pro investory. Akcie jsou skvělým způsobem, jak hrát na tomto trendu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz