Hlavní obsah
Finance

549 miliard důvodů, proč koupit akcie Apple

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Zpětné odkupy akcií společnosti Apple dokázaly zázraky pro zvýšení hodnoty pro akcionáře

Článek

Společnost Apple (AAPL) se stala jednou z nejvýznamnějších a nejvlivnějších společností v moderní ekonomice. Je však také jednou z nejdůležitějších amerických akcií. Apple tvoří 7,6 % indexu S&P 500 a 13,2 % indexu Nasdaq Composite. Sama o sobě dokáže hýbat trhem.

Velikost technologického gigantu a široká nabídka produktů a služeb mu dávají výhodu oproti menším společnostem, které nejsou tak diverzifikované. A to platí zejména v těžkých ekonomických časech. Apple má také dostatek hotovosti, aby přečkal pokles hospodářského cyklu, a může ji využít k získání podílu na trhu. Ačkoli je pro obrovské společnosti obtížnější růst tak rychle jako pro menší, Apple má bezvadné výsledky v růstu horních a dolních řádků i volného peněžního toku (FCF).

Za posledních pět let vzrostly akcie společnosti Apple o 248 % a za posledních deset let o neuvěřitelných 879 %. Zisky však nerostou ani zdaleka tak rychle. Když cena akcií společnosti převyšuje tempo růstu jejích zisků, obvykle to znamená, že akcie budou dražší.

Přesto nejsou akcie Applu tak drahé na to, že se jedná o blue-chip společnost s jednou z nejsilnějších značek na světě. Tajemství spočívá v tom, že Apple posledních 10 let věnoval svůj arzenál FCF na zpětný odkup vlastních akcií. Zde se dozvíte, proč je to pro investory skvělé a proč se akcie Apple vyplatí koupit už teď.

Dvojí recept společnosti Apple na růst

Zisk na akcii (EPS) je jedním z nejdůležitějších finančních ukazatelů. Vezměte 12měsíční zisk společnosti, vydělte jej počtem akcií v oběhu a získáte zisk na akcii. Pokud máte jednu akcii, můžete se podívat na EPS, abyste zjistili, jaký zisk vaše jedna akcie vygenerovala. Například pokud je v oběhu 100 akcií a společnost dosáhla zisku 100 USD, pak EPS je 1 USD. A pokud je cena akcie 10 USD, pak by tato akcie měla poměr ceny k zisku (P/E) 10. Poměr P/E se široce používá k určení toho, jak drahá nebo levná je akcie.

Společnost může v průběhu času zvyšovat zisk na akcii dvěma způsoby. Prvním a nejběžnějším způsobem je vydělávat více peněz. Druhým způsobem je snížení počtu akcií v oběhu zpětným odkupem akcií.

Apple udělal obojí. Rychlým tempem zvyšoval své zisky (čitatel rovnice) a snižoval počet akcií v oběhu (jmenovatel). Jen za posledních deset let Apple utratil ohromujících 548,8 miliardy dolarů za zpětný odkup vlastních akcií - často za ceny mnohem nižší, než je současná cena akcií. A mohl tak činit, protože generuje velké množství FCF.

Akcie Apple mají dobrou hodnotu

Odkup vlastních akcií společností Apple přináší řadu výhod. Akcie jsou dnes mnohem dražší než průměrná cena, za kterou se obchodovaly v posledních 10 letech. Pro Apple byl tedy zpětný odkup akcií výborným využitím kapitálu. Za druhé, Apple za posledních 10 let snížil počet svých akcií v oběhu o 40 %. V důsledku toho rostl zředěný zisk na akcii společnosti Apple více než dvakrát rychleji než její čistý zisk.

Pro akcionáře společnosti Apple to znamená, že se zvětšil samotný koláč - tržní kapitalizace společnosti Apple - protože vydělává mnohem více peněz a cena akcií vzrostla. Ale zároveň je v tomto koláči méně kousků, protože je méně akcií, takže každý kousek je mnohem cennější.

Růst zisků a včasné zpětné odkupy společnosti Apple brání jejímu příliš vysokému ocenění. A i když je pravda, že poměr P/E společnosti Apple ve výši 26,3 je mnohem vyšší než její desetiletý medián P/E ve výši 17,3, ve srovnání s průměrným poměrem P/E indexu S&P 500 ve výši 20,9 to stále není příliš vysoký poměr P/E. Vzhledem k tomu, že společnost Apple je kvalitnějším podnikem než naprostá většina složek indexu S&P 500, dává smysl, proč by se měla obchodovat s prémií vůči trhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám