Hlavní obsah
Finance

AI Čipy společnosti Nvidia pomohou v následujících letech pohánět těchto 5 odvětví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Mercurius Pro

Obrázek byl generovaný AI - Midjourney

Umělá inteligence je zdánlivě všude. V nadcházejících letech se s ní bude setkávat i společnost Nvidia.

Článek

Umělá inteligence by mohla být nejvýznamnějším technologickým skokem od dob internetu před více než 20 lety. Pro mnohé je to však stále nejednoznačný pojem, který postrádá konkrétní specifika v reálném světě.

Zároveň se polovodičová společnost Nvidia (NVDA) stala jednou z nejžhavějších akcií v oblasti umělé inteligence a od ledna téměř zdvojnásobila svou cenu, protože umělá inteligence na trhu nabírá na síle.

Proč? Nvidia je přední světovou společností v oblasti diskrétních grafických procesorů (GPU) - čipů specializovaných na náročné výpočetní úlohy. Umělá inteligence vyžaduje obrovský výpočetní výkon pro zpracování miliard datových bodů, a proto se tyto dvě technologie přirozeně hodí.

Co znamená umělá inteligence pro svět kolem nás? Zde je pět odvětví, která by mohla ovlivnit každodenní život lidí a zvýšit poptávku po produktech společnosti Nvidia v nadcházejících letech.

#1: Automobilový průmysl

Platforma DRIVE společnosti Nvidia nabízí hardwarové a softwarové vývojové nástroje pro automobilové společnosti k vývoji samořídicí technologie. Společnost má na šest let rozpracované obchodní projekty v hodnotě 14 miliard dolarů a zahrnuje některé z nejvýznamnějších značek v oboru, jako jsou Volvo, Mercedes-Benz, Hyundai a Jaguar. Je také vystavena riziku růstu díky nově vznikajícím společnostem, jako jsou Nio, Xpeng, Lucid a Cruise.

Podle společnosti Mordor Intelligence by trh s autonomními automobily mohl do roku 2027 růst v průměru o 22 % ročně a dosáhnout zhruba 80 miliard dolarů. Pokud se technologie samořízení stane základem dopravy, může se toto číslo v následujících letech ještě výrazně zvýšit.

#2: Zdravotní péče

Vědci se začali skutečně zabývat genetickými daty teprve v posledních desetiletích. Lidská DNA je jako plán, jak je život postaven, a její pochopení by mohlo pomoci léčit a vyléčit světové nemoci. DNA je však úžasně složitá; vezměte DNA v jedné lidské buňce a rozložte ji, natáhne se na dva kilometry. Rozložíme-li veškerou DNA v jednom člověku, protáhne se přes celou sluneční soustavu dvakrát.

DNA si můžete představit jako data, což společnosti Nvidia umožňuje hrát velkou roli při zpracování informací o DNA, které pomáhají při objevování léků, genomickém mapování a dalších činnostech. Společnost vytvořila Nvidia Clara, výpočetní platformu přizpůsobenou pro zdravotnictví, aby tuto příležitost využila.

#3: Služby

Starý hollywoodský stereotyp o strojích, které přebírají vládu, má ve firemním světě jádro pravdy. Společnosti, zejména v odvětvích služeb, jako je rychlé občerstvení, začínají zavádět umělou inteligenci, aby snížily potřebu lidské práce a snížily náklady. Například společnost McDonald's nedávno experimentovala s plně automatizovanou restaurací v Texasu. Kromě toho společnost Wendy's nedávno začala zavádět obrazovky poháněné ChatGPT, které přijímají objednávky v drive-through.

Taková technologie běží na cloudových platformách, s nimiž Nvidia spolupracuje, jako je Google Cloud společnosti Alphabet a Azure společnosti Microsoft. Generální ředitel společnosti IBM nedávno hovořil o svém přesvědčení, že umělá inteligence nahradí tisíce pracovních míst uvnitř společnosti. Tento trend by mohl s rostoucí pokročilostí AI dále růst a investoři by jej měli sledovat.

#4: Generativní umělá inteligence

Jazykové modely, jako je ChatGPT, mají na technologie nejbezprostřednější dopad. Technologie umělé inteligence, jako je tato, dokáže generovat odpovědi na dotazy způsobem podobným konverzaci a také vytvářet obrázky na základě uživatelských vstupů. S tím se již setkáváme u oživení vyhledávače Bing společností Microsoft. Brzy byste mohli vidět více generativní AI integrované do vyhledávání Google, protože společnost Alphabet chrání svou zlatou husu, svůj byznys s vyhledávači.

Je velká šance, že generativní umělá inteligence bude použita v mnoha stávajících produktech a službách. Vzdělávací společnost Chegg představuje CheggMate, nástroj s umělou inteligencí, který doplní její stávající služby. A společnosti jako Adobe mohou využít AI jako součást svých kreativních nástrojů, které pomáhají uživatelům generovat obsah.

#5: Datová centra

Umělá inteligence vyžaduje obrovský výpočetní výkon, který se bude pravděpodobně konsolidovat v datových centrech. Nvidia má platformu, kterou může pronajmout podnikům, které budou platit za část jejího výpočetního výkonu. Lze si to představit jako výpočetní služby. Kromě toho společnosti s hlubokými kapsami využívají čipy Nvidia k budování vlastních výpočetních zdrojů, včetně společnosti OpenAI (tvůrce ChatGPT), která své produkty trénovala na grafických procesorech Nvidia.

Díky svému vedoucímu postavení na trhu je Nvidia pravděpodobnou volbou pro společnosti, které tyto superpočítače staví a které budou neustále vyžadovat novější a lepší čipy, protože umělá inteligence se vyvíjí a vyžaduje větší výpočetní výkon.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz