Hlavní obsah
Finance

Akcie, která by se mohla připojit ke společnostem v klubu 1 bilionu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Umělá inteligence by mohla společnost Oracle katapultovat do nejexkluzivnějšího klubu na burze

Článek

Americká ekonomika trvale produkuje nejhodnotnější společnosti na světě, ale vedoucí odvětví se v průběhu času mění.

Například společnost United States Steel se v roce 1901 stala první společností na světě, která vydělala 1 miliardu dolarů. Za 122 let od té doby však vzrostla na hodnotu pouze 5,5 miliardy dolarů a stovky dalších společností ji nechaly v prachu. Je to proto, že domácí ocelářský průmysl již není pro americkou ekonomiku klíčový; v mnoha případech je levnější dovážet kov z jiných zemí.

V současné době je technologický sektor dominantním tvůrcem hodnot. V roce 2018 se Apple stal první společností na světě, která nashromáždila hodnotu 1 bilionu dolarů, a nyní se nachází na hranici 3 bilionů dolarů. Od té doby se ke společnosti Apple v klubu 1 bilionu dolarů připojily společnosti Microsoft, Amazon, mateřská společnost Google Alphabet a nejnověji polovodičový gigant Nvidia.

Existuje však ještě jedna technologická společnost s potenciálem 1 bilionu dolarů: (ORCL). Podívejme se proč.

Lídr v oblasti inovací od samého počátku

Společnost Oracle byla založena v roce 1977 pod názvem Software Development Laboratories a brzy poté vytvořila svůj vůbec první software pro správu relačních databází s názvem Oracle. V roce 1982 se společnost oficiálně přejmenovala na Oracle Software a po neuvěřitelném úspěchu přijala název svého stěžejního produktu.

Podniky spoléhaly na software Oracle, který zpracovával jejich důležitá data, protože požadovaly nástroje, které by jim umožnily jejich synchronizaci a dokonce i migraci (to byly před čtyřmi desetiletími velké problémy).

Nejenže společnost Oracle splnila své úkoly, ale také stále myslela několik kroků dopředu a připravila své zákazníky na internetový věk na počátku 90. let. V roce 1993 se stala první společností, která automatizovala obchodní procesy pomocí centralizovaného datového centra - zní vám to povědomě?

Téměř všechny podniky na světě dnes využívají cloudové služby, které se opírají o centralizovaná datová centra. Mohou hostovat webové stránky nebo dokonce vytvářet software, aniž by musely investovat značné částky do infrastrukturního hardwaru; mohou si jej jednoduše pronajmout od společnosti, jako je Oracle, která v roce 2016 oficiálně spustila Oracle Cloud Infrastructure, aby lépe řešila potřeby svých zákazníků.

Nyní nabízí desítky hotových cloudových softwarových aplikací pro všechna odvětví včetně maloobchodu, zdravotnictví a finančních služeb. Právě tam se hodí umělá inteligence, protože tato technologie se používá k automatizaci klíčových obchodních procesů, které firmám šetří čas a peníze - a vše začíná v datovém centru.

Společnost Oracle uzavřela s firmou Nvidia několik smluv, včetně jedné podepsané koncem roku 2022 na desítky tisíc čipů A100 a H100 pro datová centra určených pro pracovní zátěž umělé inteligence. Ty pomáhají firemním zákazníkům společnosti Oracle získat přístup ke zrychleným výpočtům a předseda představenstva Larry Ellison tvrdí, že infrastruktura společnosti disponuje nejvýkonnější a nejlevnější clusterovou technologií grafických procesorů (GPU) na světě.

Jak umělá inteligence pomáhá společnosti Oracle v rozvoji

Infrastruktura společnosti Oracle je tak dobrá, že i Nvidia je zákazníkem pro své potřeby v oblasti umělé inteligence. V březnu letošního roku si společnost Nvidia vybrala společnost Oracle jako prvního poskytovatele hyperškálování svého cloudového superpočítače pro umělou inteligenci s názvem DGX. Poskytovatelé cloudu, jako je Oracle, fakticky slouží jako distributoři technologií společnosti Nvidia, což výrobci čipů umožňuje přístup k milionům podniků po celém světě, aniž by musel od začátku budovat vlastní zákaznickou základnu koncových uživatelů.

společnost Ark investment Management Cathie Woodové se domnívá, že AI vytvoří do roku 2030 hodnotu podniku softwarových společností ve výši 90 bilionů dolarů, takže společnosti stačí získat tržní podíl menší než 1 %, aby ji to katapultovalo na hodnotu 1 bilionu dolarů.

Společnost Oracle má reálnou šanci připojit se ke společnostem Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet a Nvidia v klubu 1 bilionu dolarů, a pokud se jí to podaří, investoři, kteří si dnes koupí její akcie, na této cestě více než ztrojnásobí své peníze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám