Hlavní obsah

Akcie Nvidia rostou, protože zprávy AMD a Microsoftu signalizují pozitivní výhled

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Zprávy o výsledcích hospodaření dalších dvou velkých technologických hráčů by mohly být signálem k nákupu akcií Nvidie

Článek

Akcie společnosti Nvidia Corp (NVDA) během středeční obchodní seance prudce vzrostly a podle údajů společnosti S&P Global Market Intelligence zaznamenaly v závěru obchodování 12,81% nárůst. Ke skoku došlo v důsledku povzbudivých zpráv obsažených ve čtvrtletních zprávách dvou významných technologických hráčů, společností Advanced Micro Devices a Microsoft, které byly zveřejněny v úterý.

Obě významné technologické společnosti překonaly očekávání ohledně svých příslušných údajů o tržbách a ziscích a současně poskytly další podrobnosti, které znamenají slibné ukazatele pro společnost Nvidia. Tento optimistický finanční výhled následně vedl investory k otázce, zda je vhodná doba pro investici do akcií společnosti Nvidia.

Americká nadnárodní polovodičová společnost AMD ve své zprávě za druhé čtvrtletí vykázala výrazný růst v segmentu datových center. Díky meziročnímu nárůstu tržeb o 115 % jsou zprávy o expanzi tohoto sektoru, přestože je AMD konkurentem na stejném trhu, vnímány příznivě pro budoucí vyhlídky společnosti Nvidia.

Společnost Nvidia tradičně dominuje výrobě výkonných grafických procesorů (GPU) na trhu pro datová centra a aplikace umělé inteligence (AI). Dobré výsledky společnosti AMD ve druhém čtvrtletí naznačují, že pokračující poptávka v těchto odvětvích zůstává silná a je dobrým příslibem pro budoucí výkonnost společnosti Nvidia. Pozitivní výhled pro společnost AMD se projevil i v její tržní výkonnosti, když cena jejích akcií ve středu uzavřela růstem o 4,4 %.

Pozitivní zprávy pro investory společnosti Nvidia přinesla také společnost Microsoft, přestože zaznamenala mírný pokles ceny svých akcií o 1,1 % poté, co její cloudový segment Azure zaostal za očekáváním některých analytiků. Softwarový gigant, který je obecně považován za nejvýznamnějšího zákazníka společnosti Nvidia, odhalil své plány na neustálé zvyšování kapitálových výdajů, zaměřené především na posílení vlastních iniciativ v oblasti umělé inteligence.

V důsledku středečního výrazného růstu se Nvidia obchoduje za přibližně 43násobek očekávaného zisku za letošní rok. Ačkoli takové ohodnocení z velké části závisí na růstových výsledcích společnosti, nezdá se být přehnané vzhledem k nedávným dobrým fiskálním výsledkům organizace, solidní konkurenci a potenciálním možnostem budoucího růstu.

V prvním fiskálním čtvrtletí roku 2025, které skončilo 28. dubna, dosáhla Nvidia prudkého nárůstu tržeb na 26 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 262 %, přičemž zisk na akcii se nafoukl o impozantních 629 %. Společnost také ve svém výhledu pro druhé fiskální čtvrtletí prozradila, že očekává další nárůst tržeb o 107 % na 28 miliard dolarů. Zdá se tedy vysoce pravděpodobné, že zisk na akcii se opět více než zdvojnásobí. Tolik očekávané výsledky za 2. fiskální čtvrtletí budou zveřejněny po uzavření trhu 28. srpna.

Ačkoli očekávání společnosti Nvidia jsou nepochybně vysoká, investoři by se měli připravit na možnou volatilitu akcií v týdnech před a po zveřejnění zprávy za 2. čtvrtletí. Známky však ukazují na pokračující silnou poptávku po hardwaru společnosti Nvidia. K příznivému výhledu přispívá i blížící se uvedení nové generace čipové platformy Blackwell, která by měla být významným katalyzátorem výkonu ještě v tomto roce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz