Hlavní obsah

Akcie Nvidia se propadly – Je čas na nákup?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Mohl by se tento pokles akcií výrobce čipů za posledních 12 měsíců zhoršit, nebo je čas na nákup poklesu?

Článek

Akcie výrobce grafických čipů a umělé inteligence Nvidia (NVDA 3,10 %) v poslední době výrazně oslabily. Po prudkém vzestupu z ceny akcií pod 500 USD na začátku roku na 52týdenní maximum 974 USD akcie v době psaní tohoto článku ustoupily o téměř 11 %. Vzhledem k akciím i (a to je důležitější) k základní dynamice podniku mohou někteří investoři diskutovat o tom, zda je vhodná doba pro nákup akcií.

Ačkoli nelze popřít, že Nvidia v poslední době zaznamenala výrazný růst tržeb a zisků, investoři si možná budou chtít dvakrát rozmyslet, než tento pokles koupí. Jistě, vždy existuje šance, že akcie odtud vyletí ještě výše a na tuto úroveň se již nikdy nevrátí, ale prémiové ocenění této růstové akcie a její obrovský nárůst o více než 200 % za poslední rok jsou také dobrým argumentem pro zvýšené riziko pro akcionáře do budoucna. V tomto případě může mít pro investory smysl věnovat čas ocenění zvýšeného rizika této akcie.

Scénář pro býky

Ačkoli akcie společnosti Nvidia prudce vzrostly, býčí akcionáři by rychle poukázali na to, že vzrostly i její tržby a zisky. Příjmy společnosti Nvidia za čtvrté fiskální čtvrtletí vzrostly meziročně o 265 % a celkové příjmy za fiskální rok 2024 se zvýšily o 125 %. Zisk na akcii za tato dvě období vzrostl o 765 %, respektive 586 %. K této dynamice přispěla především divize datových center společnosti Nvidia, jejíž tržby za čtvrté čtvrtletí vzrostly o 409 % a za celý rok o 217 %.

Podstata býčího argumentu je tedy jednoduchá: Takový růst snadno ospravedlňuje současné ocenění akcií Nvidia na úrovni přibližně 71násobku zisku. Koneckonců, výhoda prvního hráče a vedoucí postavení společnosti v oblasti inovací v čipech s umělou inteligencí je v tuto chvíli pravděpodobně nezpochybnitelná. Růst by tedy měl zůstat ještě nějakou dobu působivý. Za tímto účelem konsenzuální prognóza analytiků předpokládá, že zisk na akcii společnosti Nvidia poroste v příštích pěti letech průměrným tempem 38 % ročně. Takový růst zisku by téměř jistě ospravedlnil současné ocenění akcií.

Případ pro medvědy

Problémem je, že trajektorie růstu zisků společnosti Nvidia je v dlouhodobém horizontu velmi nepředvídatelná. Například není jasné, jak intenzivní se v dlouhodobém horizontu ukáže být konkurence v oblasti čipů s umělou inteligencí. Konkurenčnější prostředí by mohlo vést k tomu, že marže společnosti Nvidia by mohla utrpět ránu, protože nabídka a poptávka by se staly vyrovnanějšími (kvůli oslabení cenové síly), což by vedlo k tomu, že by zisky ochladly mnohem rychleji než tržby.

Dalším klíčovým rizikem je koncentrace zákazníků společnosti Nvidia. Společnost ve svém dokumentu 10-K za fiskální rok 2024, který předložila Komisi pro cenné papíry a burzy, uvedla, že jeden z jejích zákazníků představoval přibližně 19 % celkových příjmů společnosti za fiskální rok 2024, pokud započítáme nákupy tohoto zákazníka jak přímo u společnosti Nvidia, tak prostřednictvím jejích distributorů. Pro srovnání, ve fiskálních letech 2022 a 2023 se na celkových tržbách podílelo více než 10 % nula zákazníků. Koncentrace zákazníků společnosti ve fiskálním roce 2024 ukazuje, jak výrazně by mohl být ovlivněn vývoj tržeb společnosti Nvidia, pokud by tento významný zákazník vyvíjel své vlastní čipy ve vlastní režii nebo se rozhodl pro nákup alternativních čipů, pokud budou v budoucnu srovnatelnější s čipy společnosti Nvidia.

Investoři by dále měli mít na paměti, že trh se dívá do budoucnosti, nikoliv zpět. To znamená, že akcie by se mohly začít prodávat před případným útlumem růstu tržeb nebo zhoršením poptávky, a ne až poté, co k němu dojde. Pokud se tedy objeví byť jen náznak slabé poptávky po produktech společnosti Nvidia, akcie by mohly utrpět ztrátu.

Investoři by proto mohli zvážit, zda si nepočkat na potenciálně atraktivnější cenu pro nákup akcií Nvidia - takovou, která by ponechávala větší prostor pro neočekávané problémy nebo sílící konkurenci. Jistě, vedoucí postavení společnosti na trhu a její celková síla jsou dechberoucí. Ale vzhledem k tomu, jak nepředvídatelné jsou budoucí zisky společnosti Nvidia, může mít smysl projevit určitou trpělivost v naději na potenciálně lepší nákupní cenu v budoucnu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz