Hlavní obsah
Finance

Akcie Roku v roce 2023 vzrostly o 71 %. Co na to investoři?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Po několika letech prudkého poklesu se společnost Roku letos konečně dostala na vzestupnou vlnu.

Článek

Pro akcionáře společnosti Roku (ROKU) to byl dobrý rok. V roce 2023 akcie vzrostly o 71 %.

Nedávní investoři se usmívají, ale dlouhodobým vlastníkům průkopníka v oblasti streamování videa nelze vyčítat, že své nadšení krotí. Akcie Roku v každém z předchozích dvou let prudce klesly. I přes letošní silnou rally jsou akcie stále 86 % pod historickými maximy dosaženými před dvěma lety.

Je poslední oživení akcií skutečné? Mohou se zisky tentokrát udržet? Podívejme se blíže na to, co se Roku v těchto dnech daří, ale nepřehlédněme ani výzvy, které musí přední centrum streamovací televize v zemi ještě překonat.

Velké zisky společnosti Roku v roce 2023 se mohou zdát v příkrém rozporu s jejími nedávnými finančními výsledky. Čisté příjmy se v poslední zprávě zvýšily o pouhé 1 %. Po čtyřech letech nejméně 45% růstu nejvyššího příjmu - který se v roce 2022 zpomalil na 13% nárůst - se obchodní aktivity nadále zpomalují. Společnost také vykázala o něco větší ztrátu, než se očekávalo, což je její páté čtvrtletí v řadě se schodkem na výsledovce.

Pojďme si tato čísla přiblížit v příznivějším světle. Je těžké být nadšený z růstu tržeb, který nedokáže držet krok ani s inflací, ale následuje po nulovém růstu ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Ve skutečnosti se jedná o zrychlující se růst horní linie.

Dřívější prognóza společnosti Roku rovněž počítala s 5% poklesem příjmů v prvních třech měsících roku. První čtvrtletí bylo v horní linii lepší.

Deficit je problematický, ale v kaluži karmínového inkoustu je i světlá stránka: Po sedmi po sobě jdoucích čtvrtletích postupného zhoršování hospodářského výsledku společnost Roku poprvé po téměř dvou letech zaznamenala mezičtvrtletní zlepšení.

Náprava výsledku hospodaření bude trvat dlouho a rok 2023 bude pro investory, kteří hledají krátkou cestu k ziskovosti svých růstových akcií, vyčerpávající. Očekává se, že letošní ztráta bude horší než v loňském roce, ale společnost Roku v poslední době hovoří o kontrole nákladů a prioritizaci výdajů na základě jejich krátkodobé návratnosti.

V televizi je vždycky něco dobrého

Poslední finanční výsledky Roku nejsou nijak skvělé a ani se neobjevil příval pozitivních zpráv o společnosti nebo pozitivních kroků analytiků. Proč se akcie v roce 2023 pohybují výše? Stejně jako rally, která kdysi koncem července 2021 vyhnala akcie na téměř 500 USD, se zdá, že Roku je opět ve správný čas na správném místě.

Platforma Roku nebyla nikdy tak populární jako nyní. Na konci března bylo aktivních 71,6 milionu účtů a její podíl na trhu stále roste. Zapojení je silné, meziroční nárůst počtu hodin streamování se zvýšil o 20 % a překonal tak 17% nárůst uživatelů za poslední rok.

Rychlé zpomalení příjmů je důsledkem poklesu příjmů z reklamy, ale objevují se náznaky, že se trh s televizní reklamou začíná zotavovat. Roku také těží z nedávných kroků předních streamovacích služeb, jako je zavedení úrovní podporovaných reklamou a řešení sdílení hesel. Roku je nejlepší, když diváci mají na výběr a musí se rozhodovat.

Pokud se situace na poli reklamy obrací a průměrné příjmy na uživatele začnou opět růst, mohou akcie Roku ospravedlnit letošní růst. Tyto zisky mohou být ještě vyšší, pokud se Roku podaří zkrátit dobu návratu k ziskovosti nebo pokud se mu podaří proniknout na jiné trhy stejně dobře jako v Severní Americe.

Společnost Roku, která je lídrem mezi akciemi streamovacích služeb, se opět ocitla v centru pozornosti. Tentokrát to nemůže pokazit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz