Hlavní obsah
Finance

Akcie společnosti Berkshire v letech 1965 až 2022 výrazně překonávaly trh. Co rok 2023?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta je skvělou akcií.

Článek

Pokud jste ji v průběhu let vlastnili nebo jen sledovali trhy, víte, že Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B) je solidní investicí.

Od roku 1965, kdy společnost převzal legendární investor Warren Buffett, Berkshire dlouhodobě poráží trh. V letech 1965 až 2022 dosáhly akcie společnosti Berkshire složeného ročního zisku 19,8 % oproti 9,9 % širšího benchmarku S&P 500 včetně dividend za stejné období.

Přesto je zajímavé podívat se na to, jak se Berkshire vyvíjela v různých časových obdobích, zejména v poslední době. Pokud byste do akcií Berkshire investovali 4 500 dolarů v roce 2015, zde je údaj, kolik byste měli dnes.

Jak společnost Berkshire vybudovala firmu

Stejně jako po celá desetiletí provedla Berkshire v tomto období několik akvizic. V roce 2017 získala Berkshire za více než 32 miliard dolarů velkou kovovýrobu Precision Castparts, která se specializuje na výrobu zařízení pro letecký průmysl, což byla jedna z jejích největších akvizic v historii.

Bohužel se tento krok nevyplatil tak, jak Buffett doufal, zejména kvůli pandemii. V roce 2020 odepsala společnost Berkshire téměř 10 miliard dolarů z hodnoty společnosti Precision Castparts. To se také stalo v době, kdy Berkshire prodala všechny své akcie leteckých společností.

Ve svém výročním dopise akcionářům na rok 2020 Buffett uvedl, že společnost Precision je „skvělá společnost - nejlepší ve svém oboru“. Buffett však také připustil, že je „jednoduše příliš optimistický ohledně normovaného ziskového potenciálu společnosti PCC“.

V roce 2016 společnost Berkshire učinila další velký krok, který změnil její trajektorii. V prvním čtvrtletí Berkshire otevřela podíl ve velkém technologickém gigantu v oblasti spotřebního zboží Apple. Buffett se údajně o Apple poprvé zajímal, když jeden z jeho přátel přišel o iPhone a on viděl, jak je jeho přítel rozrušený, a tedy jak velkou součástí jeho života telefon je.

Jakmile Berkshire začala nakupovat akcie Applu, už s tím nepřestala, což je v souladu s jejím přístupem k investování „all-in“, když vidí příležitost. Apple nyní tvoří více než 44 % portfolia Berkshire. Od začátku roku 2015 se akcie vyšplhaly téměř o 500 %.

Kroky společnosti Berkshire od začátku pandemie jsou poměrně dobře zdokumentovány. Jak jsem již zmínil, společnost prodala akcie leteckých společností a také mnoho akcií bank. Mezitím se Berkshire posílila v energetickém sektoru, přímo nakoupila některé energetické společnosti a také velké podíly v Chevronu a Occidental Petroleum. Děje se tak na pozadí toho, že Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, což vyvolalo tlak na globální dodávky ropy.

Pokud jste v roce 2015 investovali 4 500 dolarů…

Zatímco trh je od začátku pandemie velmi rozkolísaný, akcie společnosti Berkshire si od začátku roku 2015 vedly docela dobře. Na začátku tohoto roku se akcie třídy A společnosti Berkshire obchodovaly s cenou kolem 227 000 USD za akcii. Dnes se obchodují kolem 478 000 USD, což představuje zisk téměř 111 %.

To znamená, že 4 500 dolarů investovaných na samém začátku roku 2015 má dnes hodnotu 9 450 dolarů. Kdybyste v roce 2015 investovali 4 500 USD do indexu S&P 500, který je nyní na dnešní úrovni zhruba o 99 % výše, měly by tyto peníze hodnotu o něco nižší než 9 000 USD. To znamená, že společnost Berkshire od roku 2015 překonala výkonnost širšího trhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz