Hlavní obsah
Finance

Akcie společnosti Disney jsou blízko devítiletého minima. Situace by se měla zlepšit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Akcie společnosti Disney opět klesly pod 90 dolarů a obchodují se pod úrovní, na které byly před sedmi měsíci, když byl Bob Iger znovu uveden do funkce generálního ředitele.

Článek

V dnešní době si na Mickeyho každý potrpí. Akcie společnosti Walt Disney (DIS -0,17 %) upadly v nemilost investorské komunity a již více než měsíc se jim nedaří prorazit nad trojciferný cenový strop. Analytici nečekají, zda to v této zdánlivě opuštěné pohádce skončí šťastně až do smrti.

Akcie společnosti Disney se obchodují jen 12 % nad svým devítiletým minimem. Za normálních okolností by to byl zvonec k večeři. Společnost je špičkou v zábavním průmyslu - pokud není špičkou - a její akcie v současné době dosahují násobku forwardových zisků ve středních desítkách. Avšak místo toho, aby investoři couvali s náklaďákem, couvají se stěhovákem.

Dvojice pesimistických zpráv analytiků ze středy je znamením doby. Společnost Disney je možná na dně, ale rozhodně ne mimo hru. Dům myší není rozbitý domov, i když graf akcií je v těchto dnech v ostrém kontrastu s jinak odolným trhem.

Příběh o grafu akcií, který se pohybuje směrem dolů

Začněme Kannanem Venkateshwarem z Barclays, který snížil cílovou cenu akcií ze 107 na 88 dolarů, což je zvláštní pohled, když tolik analytiků zvyšuje své cílové ceny, aby udrželi krok s rostoucími jmény. Mediální gigant se v poslední době zvedá na blocích, v podstatě na stejné úrovni za poslední rok i od začátku roku. Venkateshwar nepovažuje pochodování Disney na místě za dobré znamení nebo za záležitost, že se stává atraktivnějším vzhledem ke zbytku trhu.

Analytik doufá v možné znovuzrození dlouhodobého růstového příběhu společnosti Disney a připouští, že konkrétní plány, jak toho dosáhnout, nejsou v současné době zřejmé. Krátkodobý výhled je ještě problematičtější. Venkateshwar zde vidí riziko odhadu, což dává smysl, protože ostatní profesionálové z Wall Street v posledních měsících snižují své ziskové cíle pro fiskální roky 2023 a 2024.

Laura Martinová z Needhamu se také přidala s varovnou poznámkou. Martinová se drží neutrálního hodnocení akcií, ale upozorňuje, že nálada investorů se v posledních týdnech jasně změnila na medvědí. Náhlý odchod finanční ředitelky Christine McCarthyové minulý týden nepomohl obnovit důvěru ve společnost Disney, zejména s ohledem na to, že generální ředitel Bob Iger by měl odstoupit do konce příštího roku.

Společnost Disney by mohla být ve špatný čas na špatném místě, protože popularita lineární televize klesá. Stávka scénáristů, která začala počátkem minulého měsíce, může být krátkodobým přínosem pro hospodářský výsledek společnosti Disney, ale za nedostatek nového obsahu bude třeba zaplatit. Žádná z méně významných mediálních společností se slabšími impérii a rozkolísanějšími ekosystémy se však neobchoduje tak blízko mnohaletého minima. Akciový trh posílil a akcie společnosti Disney tak zůstaly v kryogenní časové kapsli.

Po další neúspěšné premiéře v multiplexech minulý víkend a poklesu počtu předplatitelů služby Disney+ po celém světě není tato mediální burza v nejlepší kondici. Růst horní linie bude prozatím mizivý a zisky dolní linie jsou vydány na milost a nemilost Igerovu plánu snížit roční úspory ve výši 5,5 miliardy dolarů z přebujelého provozu společnosti Disney.

Trh to neschvaluje, vzhledem k nevýraznému grafu akcií a problematickým aktualizacím analytiků. Podceňovat společnost Disney je chyba. Jako provozovatel nejnavštěvovanějších zábavních parků na světě a vlastník některých oblíbených zábavních franšíz nemůže společnost Disney zůstat dlouho mimo pozornost. Spotřebitelé se nevyhýbají utrácení za zábavu a zážitky vytvořené společností Disney a snížení nákladů povede k výraznému zlepšení hospodářského výsledku. Je to děsivá doba, ale obraťte list. Příběh se zlepšuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz