Hlavní obsah
Finance

Akcie společnosti Disney mají tento týden co dokazovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Analytici očekávají, že ve čtvrtek odpoledne, kdy mediální gigant podá zprávu, dojde k malému nárůstu tržeb a poklesu zisku.

Článek
  • Společnost Disney ve čtvrtek oznámí výsledky za třetí fiskální čtvrtletí. Mohlo by jít o nejslabší růst nejvyššího příjmu za více než dva roky.
  • Bude to první hovor k výsledkům společnosti Disney od doby, kdy generální ředitel Bob Iger prodloužil svou smlouvu do konce roku 2026.

Ve společnosti Walt Disney (DIS) se schyluje k bouři. Některé z jejích nedávných filmů v kinech zklamaly v pokladnách kin. Slabý reklamní trh zatěžuje jeho podnikání v oblasti mediálních sítí. Ztráty v Disney+ pokračují a nyní se růst počtu předplatitelů zastavil. Dokonce i její ikonické zábavní parky údajně zažívají útlum.

Wall Street není nadšená. V roce 2023, kdy se většina akcií zaměřených na spotřebitele pohybuje výše, akcie zůstaly beze změny. Akcie společnosti Disney ztratily od svého vrcholu na začátku roku 2021 více než polovinu své hodnoty.

Mediální gigant má šanci vymanit se z dosavadní rutiny, když krátce po středečním uzavření trhu oznámí výsledky za třetí fiskální čtvrtletí. Laťka je nastavena nízko, pokud jde o očekávání. Bude to také první oznámení o výsledcích generálního ředitele Boba Igera od doby, kdy mu správní rada společnosti Disney prodloužila smlouvu do roku 2026, čímž mu dala další dva roky na pískovišti, aby pomohl změnit situaci.

Mezi kasovními propadáky a překvapivým útlumem u svých atrakcí s bránou to byl pro Disneyho krutý konec jara a začátek léta. Podle analytiků dosáhnou tržby za třetí fiskální čtvrtletí 22,5 miliardy dolarů, což představuje mírný 5% meziroční nárůst. Byl by to nejslabší růst nejvyššího příjmu společnosti za více než dva roky.

Ještě problematičtější je výhled do budoucna. Analytici očekávají zisk ve výši 0,97 dolaru na akcii, což představuje 11% pokles oproti předchozímu roku. Trend v této oblasti nebyl příznivý. Profesionálové z Wall Street před třemi měsíci modelovali zisk za třetí fiskální čtvrtletí ve výši 1,29 USD, před dvěma měsíci pak snížili odhad čistého zisku na 1,11 USD na akcii a minulý měsíc na 1,06 USD.

Mediální společnosti, které již v letošní výsledkové sezóně podaly zprávu, nepozorují oživení reklamního trhu. Stávkové výpadky v produkci brzy začnou ničit podzimní programovou nabídku a společnost Disney již odsouvá uvedení filmů v kinech, aby si zajistila větší prostor.

Snížení nákladů na obsah bylo základním kamenem úspory 5,5 miliardy dolarů ročně, které chce Iger dosáhnout do konce příštího roku, ale není to způsob, jakým by se k tomu chtěl kdokoli dostat.

Stejná společnost Disney, která v minulosti ovládala pokladny kin, se letos odmlčela. Tři největší domácí taháky v roce 2023 patří konkurenčním studiím. Disney+ byla platforma, která před více než dvěma lety poslala akcie na historická maxima, ale nyní prochází růstovými bolestmi.

Zábavní parky, které byly stálým zdrojem růstu v době pandemie, možná také narazily na problémy. Společnost SeaWorld Entertainment (SEAS), která má podobně jako Disney velkou koncentraci svých parků na střední Floridě a v jižní Kalifornii, oznámila v úterý ráno neuspokojivé finanční výsledky. Zaznamenala mírný pokles návštěvnosti a tržeb, přičemž hospodářský výsledek se propadl mnohem výrazněji.

Tento týden se pro akcionáře společnosti Disney nemusí vyvíjet špatně. Klíčem k oživení akcií mediální společnosti by mohlo být to, jak přesvědčivě se Iger podělí o svou vizi, jak změnit společnost Disney.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz