Hlavní obsah
Finance

Akcie společnosti Nvidia jsou v roce 2023 na vzestupu!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Navzdory vyšší ceně mohou být akcie ve skutečnosti levnější na základě jednoho důležitého ukazatele.

Článek

Rok 2023 by mohl být nazván rokem umělé inteligence (AI). Od představení aplikace ChatGPT koncem loňského roku svět zaujal nedávný vývoj generativní umělé inteligence, která dokáže vytvářet originální obsah, jako je hudba a poezie, shrnovat existující obsah, a dokonce vést konverzaci podobnou lidské.

Společnosti, které si uvědomují potenciální důsledky, se snaží přijmout umělou inteligenci a integrovat ji do svých podnikových systémů. Jedním z největších beneficientů této zlaté horečky AI je společnost Nvidia (NVDA). Tento specialista na polovodiče je sice nejznámější díky grafickým procesorům (GPU), které se používají k vykreslování realistického obrazu ve videohrách, ale jeho čipy jsou také zlatým standardem pro AI.

Nedávný boom vynesl společnost Nvidia nahoru a její akcie letos vzrostly o 175 %. Rostoucí cena akcií nutí hodnotové investory hledat úkryt. Překvapivě jsou však akcie ve skutečnosti levnější než před monstrózní rally. Zde je důvod.

Co bylo příčinou této bleskové rallye?

Není žádným tajemstvím, že čtvrtletní výsledky společnosti Nvidia byly sice lepší, než se očekávalo, ale stále přinejlepším vlažné. Tržby meziročně vzrostly o 19 %, zatímco upravený zisk na akcii (EPS) klesl o 20 %.

Viník? Herní segment společnosti Nvidia nadále trpí nepříznivými důsledky poklesu. Tváří v tvář prudce rostoucí inflaci a zvyšujícím se úrokovým sazbám spotřebitelé omezují své výdaje, aby si vystačili s penězi.

Hráči si proto své špičkové grafické procesory ponechávají o něco déle, místo aby upgradovali na nejnovější a nejlepší produkty Nvidie. Toto šetření peněz způsobilo, že tržby z her poklesly o 38 % ve srovnání s rekordním výkonem v předchozím roce.

Přesto to byl právě výkon segmentu datových center společnosti Nvidia - který zahrnuje čipy používané pro umělou inteligenci -, který akcie zvedl. Tržby meziročně vzrostly o 14 % a dosáhly čtvrtletního rekordu díky prudce rostoucí poptávce po procesorech používaných pro umělou inteligenci.

I když tento výkon byl sám o sobě působivý, byla to předpověď společnosti Nvidia, která způsobila prudký růst akcií. Podle prognózy managementu se tržby v aktuálním čtvrtletí meziročně zvýší o 64 % a odpovídajícím způsobem se zvýší i hospodářský výsledek.

Akcie nejsou v žádném případě levné, ale jsou levnější

Abychom tento zdánlivý rozpor pochopili, je třeba se podívat na očekávání Wall Street ohledně výkonnosti společnosti Nvidia v nadcházejícím roce, a to z hlediska poměru ceny k zisku (P/E).

Než společnost Nvidia oznámila výsledky a předložila svou bombastickou prognózu, konsensuální odhad analytiků počítal se ziskem na akcii ve výši zhruba 4,59 USD. V té době se akcie obchodovaly za zhruba 302 USD, což je přibližně 66násobek očekávaného zisku v příštím roce. Nyní analytici očekávají zisk na akcii ve výši 7,75 USD. Při úterní uzavírací ceně kolem 401 USD je to jen asi 52násobek očekávaného zisku v příštím roce.

Závěr

Hodnotoví investoři budou argumentovat (a oprávněně), že index S&P 500 se obchoduje za zhruba 18násobek zisků v příštím roce, což je mnohem rozumnější ocenění - to však nelze posuzovat ve vakuu. Pokud bude současný boom umělé inteligence pokračovat, Wall Street je pravděpodobně ve svých očekáváních ohledně společnosti Nvidia příliš konzervativní, což povede k dalšímu kolu zvyšování prognóz.

I skromné odhady potenciálních příležitostí, které umělá inteligence představuje, jsou lákavé. Poradenská společnost McKinsey konzervativně odhaduje trh na 3,5 až 5,8 bilionu dolarů ročně, zatímco Ark Investment Management má mnohem optimističtější pohled a odhaduje jej na zhruba 14 bilionů dolarů do roku 2030.

Pokud se společnosti Nvidia podaří získat byť jen malý kousek tohoto trhu, očekávání jejího růstu mohou být stále značně podhodnocená.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám