Hlavní obsah
Finance

Akcie společnosti PepsiCo: Koupit, prodat, nebo je držet?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Může být už takto vyspělý podnik stále výhodnou koupí?

Článek

Pokud jde o zábavné investiční nápady, jen málo společností je tak zábavných jako PepsiCo (PEP). S portfoliem produktů, které zahrnuje Mountain Dew, Cheetos, Quaker Oats, Mug Root Beer, Doritos, Gatorade a další, si pravděpodobně každý investor najde produkt PepsiCo.

Oblíbit si produkty společnosti a investovat do jejích akcií jsou však dvě různé věci. Investoři si proto musí dávat pozor, aby společnost PepsiCo hodnotili na základě podnikání, a ne na základě svých chuťových pohárků. Zde je to, co musí investoři o tomto podniku zvážit.

Existuje skutečně důvod k prodeji?

Existují různé dobré důvody pro prodej akcií; jedním z faktorů mohou být osobní finanční motivace. Ale pokud jde o důvody k prodeji akcií společnosti PepsiCo konkrétně, jsou důvody docela chabé.

Podnik je dobře zavedený a je nepravděpodobné, že by se v dohledné době změnil. Jinými slovy, je těžké si představit něco, co jej naruší a povede k jeho úpadku.

Důvodem k prodeji by však mohla být vyspělost společnosti PepsiCo. Aby bylo jasno, má příležitosti k růstu, jak za chvíli vysvětlím. Ale růst bude v nejlepším případě pravděpodobně skromný.

Proto by se investoři, kteří mají v úmyslu překonat průměrné výnosy indexu S&P 500, mohli rozhodnout prodat akcie společnosti PepsiCo, protože vzhledem ke své velikosti budou pravděpodobně průměrně výkonné. Vezměme v úvahu, že společnost v roce 2023 dosáhla tržeb přes 91 miliard USD - při této velikosti je těžké pohnout jehlou.

A co scénář pro nakupování dalších akcií?

Pokud by akcie společnosti PepsiCo mohly být pouze průměrně výkonné, existuje dnes dobrý důvod k jejich nákupu? Není nakonec hlavním cílem překonat průměr trhu?

Je pravda, že investoři často chtějí překonat výkonnost indexu S&P 500. V tomto případě se však nejedná o výkonnostní průměr. Mohou však existovat i jiné legitimně dobré důvody pro nákup akcií společnosti PepsiCo. Pro začátek, společnost vyplácí velmi spolehlivou čtvrtletní dividendu a dividendový výnos je vysoký a přesahuje 3 %. To je jeden z nejvyšších výnosů, které měla za posledních deset let.

Navíc není předem jasné, že akcie budou mít podprůměrnou výkonnost. Růst zisků často vede k vyšším cenám akcií a PepsiCo může zvyšovat zisky díky tomu, co se děje v jejích mezinárodních obchodních segmentech.

V Severní Americe společnost PepsiCo rozděluje finanční ukazatele na nápojový byznys, občerstvení a potravinářský byznys. Na mezinárodních trzích však spojuje finanční údaje z těchto obchodních linií dohromady a rozlišuje pouze mezi jednotlivými geografickými oblastmi.

Čisté tržby společnosti PepsiCo v Latinské Americe vzrostly za poslední tři roky o 68 % na téměř 12 miliard USD. Čisté příjmy v asijsko-pacifickém regionu, Austrálii a Novém Zélandu a v Číně se za tuto dobu zvýšily o 39 % na téměř 5 miliard dolarů. A v Africe, na Středním východě a v jižní Asii vzrostly čisté příjmy o 34 % na více než 6 miliard USD.

Tento růst v posledních letech posunul zisky společnosti PepsiCo výše díky nedávné efektivitě z rozsahu na mezinárodních trzích. Tři výše zmíněné regiony vynesly společnosti v roce 2020 dohromady 2,2 miliardy dolarů provozního zisku. V roce 2023 tyto tři země vynesly téměř 3,8 miliardy dolarů - což je obrovský skok.

Pokud bude mezinárodní podnikání společnosti PepsiCo i nadále efektivně škálovat, pak by společnost mohla v příštích letech překvapit lepším než očekávaným růstem zisku. Mezi dividendou s vysokým výnosem a potenciálem růstu zisků by se investorům mohlo poštěstit, že se přece jen dočkají výnosů, které překonají tržní hodnoty.

Důvody pro držení

Společnost Pepsi-Cola začala fungovat v roce 1898 a po většinu své historie si udržuje neuvěřitelný podíl na trhu s nápoji. Stejně tak se její divize Frito-Lay po většinu minulého století těšila postavení špičky v oblasti občerstvení. Společnosti se zkrátka daří rok co rok.

Z tohoto důvodu je pravděpodobné, že pro ty, kteří dnes koupí akcie PepsiCo, existuje jen málo nevýhod. A toto nízké riziko poklesu je dobrým důvodem, proč si akcie ponechat. U takové společnosti je nepravděpodobné, že by investoři přišli o peníze. A pokud se situace na mezinárodních trzích vyvine dobře, pak se mohou těšit z růstu.

Závěrem říkám, že akcie společnosti si mohou zasloužit místo v portfoliu investorů. Je dobré vyvažovat rizikovější nápady bezpečnými akciemi, jako je PepsiCo. Nákup této akcie do portfolia poskytuje omezené riziko poklesu, příjem z dividend a šanci na určitý růst, protože její zisky rostou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
PepsiCo

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz