Hlavní obsah
Finance

Akcie TSMC se obchodují za relativně nízkou cenu ve srovnání s jinými akciemi AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Investoři by se měli vykašlat na krátkodobé problémy této čipové akcie, protože díky umělé inteligenci by mohla v dlouhodobém horizontu prudce vzrůst

Článek

Rostoucí poptávka po čipech pro aplikace umělé inteligence (AI) způsobila, že akcie společnosti Nvidia (NVDA) v roce 2023 prudce vzrostly a akcie specialisty na grafické karty letos vyskočily o 206 %. To však také znamená, že akcie Nvidie se nyní obchodují s extrémně drahým násobkem.

Poměr ceny k tržbám společnosti Nvidia je nyní 45, což je mnohem více než pětiletý průměrný násobek tržeb společnosti, který činí 18. Poměr ceny k zisku 243 je mnohem vyšší než 35násobek indexu Nasdaq-100. I když existuje velká šance, že by společnost Nvidia mohla ospravedlnit své drahé násobky prudkým nárůstem tržeb a zisků v současném fiskálním roce i v letech následujících, investorům s nižším apetitem k riziku nemusí být nákup akcií při současných násobcích příjemný.

Zde vstupuje do hry specialista na výrobu polovodičů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) - známý jako TSMC.

TSMC snížila výhled na rok 2023, ale to nic nemění na dlouhodobém vývoji

Společnost TSMC oznámila své výsledky za druhé čtvrtletí roku 2023 20. července. Tržby společnosti meziročně klesly o 14 % na 15,7 miliardy USD, zatímco upravený zisk se oproti předchozímu roku snížil o 26 % na 1,14 USD na akcii. Vedení společnosti TSMC přičítá pokles tržeb a zisku „celkovým globálním ekonomickým podmínkám, které utlumily poptávku na koncovém trhu a vedly k pokračující úpravě zásob u zákazníků“.

Společnost TSMC zaznamenala ve čtvrtletí pokles prodeje čipů pro chytré telefony, internet věcí (IoT) a vysoce výkonné výpočetní aplikace (HPC). Výhled společnosti na třetí čtvrtletí naznačuje, že společnost ještě není z nejhoršího venku. Společnost TSMC očekává v aktuálním čtvrtletí 17,1 miliardy dolarů v polovině svého výhledového rozpětí, což by znamenalo 15% pokles oproti předchozímu roku. Tchajwanská společnost předpokládá v letošním roce 10% pokles tržeb, což je horší než její předchozí očekávání jednociferného poklesu.

Společnost TSMC rovněž varovala, že výroba v její továrně v Arizoně bude odložena až do roku 2025. Továrna měla zahájit výrobu již příští rok, ale plány společnosti zbrzdil nedostatek kvalifikované pracovní síly. To vše naznačuje, že akcie TSMC by mohly v nejbližší době zůstat pod tlakem.

Bližší pohled na podnikání společnosti nám říká, že investoři by mohli chtít využít případného poklesu akcií TSMC, protože společnost vykazuje známky toho, že těží z rostoucího zavádění umělé inteligence. Společnost TSMC získala v minulém čtvrtletí 30 % svých příjmů z prodeje 5nanometrových (nm) čipů, což je více než 21 % v předchozím roce.

To není překvapivé, protože o 5nm čipy společnosti je velký zájem, zejména ze strany společnosti Nvidia, která tento procesní uzel využívá k výrobě grafických karet pro datová centra, jež pohánějí aplikace umělé inteligence. TSMC údajně musí zvyšovat produkci svých 5nm čipů, aby splnila další objednávky od společnosti Nvidia. Pokročilé 5nm čipy, které TSMC vyrábí pro společnosti jako Nvidia, budou hrát důležitou roli v šíření umělé inteligence. To proto, že čipy vyrobené na menším procesním uzlu jsou výkonnější a zároveň energeticky úspornější.

A nyní společnost TSMC uvádí, že od čtvrtého čtvrtletí roku 2023 začne zvyšovat výrobu ještě menších čipů založených na 3nm procesním uzlu. Společnost TSMC zdůrazňuje, že již nyní zaznamenává „silnou poptávku“ po svých 3nm čipech ze strany zákazníků z oblasti chytrých telefonů i datových center. Z roadmapy společnosti TSMC navíc vyplývá, že pracuje na pokročilejším čipovém uzlu nazvaném N2, založeném na 2nm výrobním uzlu.

Společnost očekává, že její 2nm čipy se začnou sériově vyrábět v roce 2025. Očekává se, že tyto 2nm čipy přinesou o 10 až 15 % vyšší výkon a o 23 až 30 % nižší spotřebu energie ve srovnání s 3nm čipy. Nebude proto překvapením, když se společnost Nvidia a další výrobci čipů se zaměřením na umělou inteligenci postaví do fronty na nákup nadcházejících nabídek společnosti TSMC a v příštích několika letech výrazně zvýší růst jejího nejvyššího obratu.

Za předpokladu, že společnost TSMC bude v příštích pěti letech dosahovat 15% ročního růstu tržeb, mohla by v roce 2028 dosáhnout nejvyššího obratu 135 miliard dolarů (za základ se berou odhadované tržby z roku 2023). To by byl dvojnásobek příjmů společnosti TSMC předpokládaných na rok 2023. Průměrný pětiletý poměr ceny k tržbám činí 8,5. Vynásobení tohoto ukazatele odhadovanými tržbami v roce 2028 by znamenalo tržní kapitalizaci ve výši 1,15 bilionu USD, což by bylo více než dvojnásobek současné tržní kapitalizace společnosti TSMC.

Vzhledem k tomu, že akcie TSMC se v současnosti obchodují za sedminásobek tržeb, což je velký diskont oproti násobku tržeb společnosti Nvidia, mohou investoři zvážit akumulaci těchto polovodičových akcií za účelem dlouhodobého zisku, protože by mohly získat velké zisky z významného katalyzátoru v podobě umělé inteligence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz