Hlavní obsah
Finance

American Tower: Spolehlivá a předvídatelná dividendová akcie s nízkým rizikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost American Tower nemá nejvyšší dividendový výnos, ale její podnikání je stabilní a předvídatelné

Článek

Vysoké dividendové výnosy jsou příjemné, ale nejlepší dividendové akcie nabízejí stabilitu a předvídatelnost. Akcie s výnosem 3 %, která téměř zaručeně vyplatí dividendu čtvrtletí za čtvrtletím, je mnohem atraktivnější než akcie s výnosem 6 %, která nemusí být schopna udržet žádnou dividendu, když se nedaří.

Ve světě spolehlivých dividendových akcií si nemůžete vybrat o moc lépe než American Tower (AMT).

Vestavěná předvídatelnost

American Tower je investiční fond nemovitostí, který vlastní a provozuje telekomunikační zařízení, především mobilní věže. Společnost vlastní více než 223 000 věží po celém světě.

Obchodní model je jednoduchý: Společnost American Tower pronajímá telekomunikačním společnostem prostor na svých věžích pro umístění zařízení. Klíčové je, že jedna věž může hostit více nájemců. Náklady na provoz věže jsou z velké části fixní, takže přidání dalšího nájemce přináší vyšší příjmy bez výrazného zvýšení nákladů. Zatímco věž s jedním nájemcem přináší slabou návratnost investice, věž s více nájemci je stroj na peníze.

Je to ještě lepší. Nájemní smlouvy společnosti American Tower jsou zpravidla dlouhodobé a nevypověditelné a obvykle mají zabudované roční eskalátory nájemného. Ve Spojených státech jsou tři hlavní bezdrátoví operátoři finančně stabilní a musí neustále investovat do svých sítí, aby mohli účinně konkurovat. Na mnoha mezinárodních trzích je menší koncentrace odvětví, což znamená, že společnost American Tower může potenciálně provozovat lukrativní věže se čtyřmi nebo pěti nájemci.

V oboru věží také existují významné překážky vstupu na trh. Výstavba věží je investičně i časově náročná a provozovatelé věží se musí úspěšně orientovat ve spleti místních zákonů o územním plánování. Je velmi nepravděpodobné, že by hlavní činnost společnosti American Tower byla nějak významně narušena.

Společnost American Tower má docela dobrou představu o tom, jak budou její příjmy a zisky vypadat v budoucnosti. Společnost není zcela imunní vůči převládajícím ekonomickým podmínkám. Pokud například bezdrátoví operátoři v době recese omezí kapitálové výdaje, promítnou se tyto škrty do nižšího tempa růstu společnosti American Tower. Většinou by se však společnosti mělo dařit téměř v jakémkoli ekonomickém prostředí.

Solidní dividenda

Předvídatelnost příjmů a zisku společnosti American Tower znamená, že společnost má dobrou představu o tom, jak vysokou dividendu si může dovolit vyplácet. Muselo by se něco katastrofálně pokazit, aby společnost American Tower musela snížit svou dividendu. Není to nemožné, ale je to velmi nepravděpodobné. Dokonce i během pandemie, kdy bylo mnoho společností nuceno snížit své dividendy, aby zachovaly hotovost, American Tower stále zvyšovala svou dividendu.

Poslední čtvrtletní dividenda ve výši 1,57 USD na akcii představuje dividendový výnos přibližně 3,25 %. To sice není úplně vysoký výnos, ale je to více než dvojnásobek dividendového výnosu indexu S&P 500. Je třeba si uvědomit jednu věc: dividenda společnosti American Tower poroste pouze tak rychle, jak rychle poroste hospodářský výsledek společnosti. V době, kdy je růst zisku pomalý, bude pomalý i růst dividend.

V současné době je dividenda společnosti American Tower dobře kryta upravenými prostředky z provozní činnosti. Společnost v prvním čtvrtletí vykázala upravené provozní prostředky ve výši 1,185 miliardy USD a zároveň vyplatila 727 milionů USD na dividendách. Tento ukazatel ziskovosti bude podle prognózy společnosti v letošním roce pod mírným tlakem, ale pro dividendu to nebude problém.

Stabilní a předvídatelná společnost American Tower je fantastickou dividendovou akcií. Pro dividendové investory, kteří chtějí minimalizovat riziko, jsou akcie American Tower skvělou volbou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz