Hlavní obsah
Finance

Bidenova administrativa prověří dohodu s americkou ocelárnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Přezkoumání prodeje společnosti Nippon Steel má vysoké politické a politické důsledky

Článek

Navzdory náznakům turbulencí na americké politické scéně se Bidenova administrativa připravuje na důkladné prozkoumání nedávné dohody o prodeji U.S. Steel – dlouholetého majáku americké průmyslové zdatnosti – japonské společnosti Nippon Steel. Výsledek této dohody se nese na vlně předvolebních diskusí, které se soustředí na obnovu národního výrobního sektoru. Podle zdrojů obeznámených s průběhem jednání k tomu došlo po několika jednáních právníků zastupujících U.S. Steel i Nippon Steel s úředníky ministerstva financí, která začala bezprostředně po veřejném oznámení dohody minulý měsíc.

Podstata těchto rozhovorů se točila kolem postupu zařazení do Výboru pro zahraniční investice v USA neboli Cfius. Tento zřízený orgán, řízený ministerstvem financí a zahrnující různé meziresortní složky, má za povinnost každoročně vyhodnocovat nejrůznější transakce, přičemž má pravomoc doporučit prezidentovi zablokovat obchody považované za potenciální hrozbu pro národní bezpečnost.

Po obdržení formálních dokumentů od společností U.S. Steel a Nippon Steel využije Bidenova administrativa 90denní lhůtu na analýzu transakce. Ačkoli Cfius obvykle každoročně posuzuje mnoho takovýchto obchodů, doporučení prezidentovi, aby obchod zamítl, je vzácným jevem. Bílý dům se vyjádřil, že tato transakce si zaslouží „vážné přezkoumání“, ale jinak se vyhnul dalším veřejným komentářům k této transakci, která se může stát lakmusovým papírkem pro strategii prezidenta Bidena na omlazení americké výroby.

V souladu s tím se o přednostech paktu vyjádřila ministryně financí Janet Yellenová, která tento týden váhala, zda se „vyjádřit k přednostem“ dohody. Zdroje z Bílého domu odhalily svou interní analýzu politických příčin a následků, které prodej pittsburského podniku vyvolal, zejména v době, kdy se Pensylvánie, domov U. S. Steel, mění v zónu volebního boje v nadcházejícím prezidentském klání. Prezident Biden se pravděpodobně utká s bývalým republikánským prezidentem Donaldem Trumpem. Pracovníci Bílého domu komunikují s představiteli odborů a zákonodárci, kteří se obávají, že akvizice může vést k nedostatku pracovních míst pro americké pracovníky.

Posílení národní bezpečnosti zahrnuje z pohledu prezidenta Bidena nejen tradiční opatření, ale také posílení americké ekonomiky. V tomto směru podepsal exekutivní příkaz, kterým vyzval Cfius, aby zabezpečil domácí průmyslovou základnu dále než jen pro vojenskou výrobu.

V souvislosti s tím jeho legislativa o čisté energii slibuje další pobídky společnostem, které využívají ocel vyráběnou v USA. Administrativa rovněž zachovala cla na některé dovozy oceli z Trumpovy éry, aby podpořila domácí spotřebu oceli. V navigaci této dohody chtějí představitelé Bílého domu v souladu se snahou o posílení tohoto odvětví ochránit domácí dodávky oceli před jakýmkoli oslabením.

Posouzení CFIUS, která jsou obvykle důvěrná, se však zaměřují na hlavní dotazy týkající se národní bezpečnosti, které převážně zprostředkovávají státní úředníci. Bílý dům nemá ve výboru, který vede ministerstvo financí, přímou úlohu. Přesto zástupci Bílého domu působí ve výkonném výboru jako pozorovatelé.

Společnost U.S. Steel prohlásila, že nedodává kovy pro vojenské účely. Vzhledem k tomu, že Japonsko je blízkým spojencem USA, a vzhledem k možnosti, že Nippon Steel zavede na americký trh vynikající výrobní postupy, je podle vyjádření dřívějších pracovníků Cfius a právníků specializujících se na záležitosti výboru nepravděpodobné, že by experti výboru na národní bezpečnost bránili fúzi.

Stephen Heifetz, právník ze společnosti Wilson Sonsini Goodrich & Rosati, vyjádřil svůj optimismus, že „Cfius zde bude fungovat tak, že umožní lidem říci, že se na to podívala skupina bezpečnostních expertů a tato transakce může proběhnout“.

Kromě úplného zablokování transakce by administrativa mohla požadovat, aby ocelářské společnosti splnily určité podmínky. Ty by mohly zahrnovat zachování kapacit na výrobu oceli nebo ochranu výrobních metod.

Společnost U.S. Steel, která byla založena na počátku 20. století v roce 1901, je v současné době podle objemu výroby třetím největším výrobcem oceli v zemi a zaostává za společnostmi Nucor a Cleveland-Cliffs. Přestože místní výrobci oceli zaznamenali v posledních letech značné zisky, investoři se zdráhali zvýšit ceny akcií společnosti U.S. Steel a jejích kolegů. Tato neochota učinila prodej atraktivním pro vyšší ocenění. Nabídka společnosti Nippon ve výši 55 dolarů za akcii představuje výraznou prémii oproti hodnotě 23 dolarů za akcii, když společnost U.S. Steel v srpnu oznámila, že zvažuje nabídky na koupi podniku. Vedení společnosti U.S. Steel oslavovalo finanční nečekaný zisk, který by tato transakce mohla přinést jejím akcionářům.

Společnost plánuje expanzi v nové ocelárně v severovýchodním Arkansasu, kterou získala v roce 2021. Tato huť je jednou ze dvou v zemi, které jsou schopny vyrábět specializovanou ocel pro motory elektromobilů.

V nedávné minulosti však také uzavřela výrobní kapacity v objemu milionů tun, což vyvolalo frustraci v odborech United Steelworkers. Odborová organizace vyjádřila nespokojenost s myšlenkou japonského převzetí, neboť podpořila dřívější pokus Cleveland-Cliffs o převzetí společnosti. Mezinárodní prezident odborů David McCall se domníval, že společnost Nippon nedostatečně oceňuje pracovní dohody odborů, ačkoli společnost Nippon ujišťovala, že tyto dohody bude dodržovat.

Více než 50 zákonodárců minulý týden podepsalo dopis, v němž naléhají na prezidenta Bidena, aby zapojil „všechny příslušné orgány, které máte k dispozici, a zajistil komplexní přezkoumání této akvizice“. Pensylvánský senátor Bob Casey, který vede energickou kampaň za své podzimní znovuzvolení, spolu s některými republikány naléhal, aby byl obchod zmařen, a přisuzoval mu význam pro americkou ekonomiku a armádu.

T. J. Rooney, politický konzultant v Pensylvánii, zdůraznil, že náklonnost politiků k minulosti výroby oceli by neměla narušovat její budoucnost. Podle jeho slov „by symbolika neměla stát v cestě realitě“.

Ačkoli v čele Cfius stojí lidé jmenovaní Bidenovou administrativou, je nepravděpodobné, že by úředníci, kteří vykonávají většinu práce výboru, vnášeli do hodnocení dohody politické ohledy, jak uvedli bývalí úředníci.

Rick Sofield, právník z advokátní kanceláře Vinson & Elkins, který dříve řídil příspěvek ministerstva spravedlnosti pro Cfius, poznamenal, že výbor stoicky chrání svou objektivitu. Podle jeho slov „se velmi, velmi snaží a věnují značné úsilí tomu, aby byl proces co nejčistší, jak jen to jde“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz