Hlavní obsah

Biotechnologické IPO, které chce díky své inovativní léčbě ovládnout trh s miliardami dolarů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Revoluční buněčná terapie společnosti Artiva by mohla být pro pacienty záchranou a pro investory zlatým dolem

Článek

Analytici z Wall Street se zaměřili na nováčka v oblasti biofarmacie, společnost Artiva Biotherapeutics (ARTV), a předpovídají jí masivní zisky po nedávné primární veřejné nabídce akcií (IPO). Potenciálně průkopnická léčba společnosti Artiva vzbudila od červencového IPO značné nadšení a analytici uvádějí, že průměrná cílová cena akcií společnosti by mohla představovat více než 100% nárůst oproti současné ceně, která se k 27. srpnu pohybovala kolem 10 USD.

Společnost Artiva je silou v oblasti buněčné terapie, což je odvětví bioterapie, které je založeno na použití modifikovaných nebo nahrazených buněk k odstranění buněk způsobujících onemocnění. Tradiční metody vyžadují odběr buněk od jednotlivých pacientů, což je nákladný a časově náročný proces. Nové terapie společnosti Artiva však využívají buňky od zdravých dárců, což vytváří možnosti masové produkce a výrazného snížení nákladů.

Zatímco snížení nákladů pro pacienty je jednou z výhod této metody, další je potenciální urychlení procesu léčby. Díky snadno dostupné možnosti léčby „off-the-shelf“ mohou být pacienti léčeni rychleji, což minimalizuje pravděpodobnost progrese onemocnění.

Jádrem nadšení kolem společnosti Artiva je její alogenní terapie přirozenými zabíječskými buňkami (NK) známá jako AlloNK. Alogenní buňky jsou získávány od dárců, nikoli od pacientů, a NK buňky představují specifickou odrůdu buněčné terapie. Navzdory nadšení je AlloNK stále v raných fázích výzkumu a vývoje. V současné době se nachází ve fázi 1 zkoušek Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro léčbu nehodgkinských lymfomů a různých autoimunitních onemocnění, jako je lupus a revmatoidní artritida.

Alogenní terapie NK buňkami společnosti Artiva prokázala slibné výsledky ve studii prezentované na konferenci American Society of Clinical Oncology 2023. Ze sedmi pacientů zařazených do studie vykázalo 57 % pozitivní odpověď na léčbu nehodgkinského lymfomu. Díky těmto výsledkům získala společnost Artiva od úřadu FDA status „fast-track“ pro výzkum lupusové nefritidy. Toto označení znamená, že lék má potenciál řešit neuspokojené lékařské potřeby, a usnadňuje urychlený vývoj léku.

Růstový potenciál trhu s léčbou autoimunitních onemocnění je pro podnik společnosti Artiva dalším příslibem. Jeden z výzkumných pracovníků předpokládá, že do roku 2033 dojde v oblasti léčby lupusové nefritidy k ročnímu nárůstu o 11 %, čímž trh nabobtná na 5,7 miliardy dolarů. Prognózy pro širší trh s autoimunitními léky naznačují 13% roční nárůst na 12,6 miliardy dolarů do roku 2028.

Přestože společnost Artiva zatím negeneruje významné příjmy a vykazuje milionové čtvrtletní ztráty, je to u společnosti v klinické fázi bez schválených léků normální očekávání. Hlavní starostí je zajistit další fungování společnosti do doby, než dosáhne schválení FDA.

V letech 2022 a 2023 společnost Artiva utratí v průměru 54 mil. Před IPO disponovala hotovostí a ekvivalenty ve výši 62 milionů dolarů. Metodické výdaje a zhruba 167 milionů dolarů zajištěných z IPO umožňují společnosti spolehlivě fungovat s hotovostními rezervami ve výši přibližně 229 milionů dolarů – což odpovídá výdajům za něco málo přes čtyři roky.

Z analýzy léků, kterým byl udělen status zrychleného řízení, vyplývá, že od podání žádosti o zkoušený nový lék (IND) do úplného schválení léku uplyne v průměru sedm let. U přípravku AlloNK, který překročil hranici jednoho roku od podání žádosti o IND, lze očekávat, že jeho schválení bude trvat dalších šest let – v případě výjimečně dobrých výsledků možná čtyři roky.

Možnou eventualitou pro společnost Artiva je potřeba většího kapitálu. Je možné, že se bude muset uchýlit buď k prodeji akcií, nebo k emisi dluhu, což by vedlo k rozředění současných akcionářů, respektive ke zvýšení úrokových nákladů, což by dále snížilo peněžní toky.

Vzhledem k slibným prvním výsledkům a prokázané poptávce na trhu není překvapující, že analytici zaujímají vůči společnosti Artiva pozitivní postoj. Kromě slibné účinnosti léčby je významnou konkurenční výhodou schopnost vyrábět nákladově efektivní škálovatelnou léčbu. Krátkodobé finanční zdraví společnosti Artiva poskytuje investorům pocit jistoty, protože mohou zahájit přípravu na očekávané budoucí změny bez obav z brzkého krachu společnosti.

Po schválení FDA by společnosti Artiva a AlloNK mohly získat významné příjmy. Je však nezbytné mít na paměti riziko spojené s investicemi do farmaceutických společností v rané fázi vývoje. Pouze 12 % léků, které se dostanou do testů FDA, je nakonec schváleno. Pokud by se společnosti AlloNK nepodařilo získat schválení FDA, mohlo by to významně ovlivnit cenu akcií společnosti Artiva. Investoři by proto měli před investicí zvážit svou toleranci k riziku a pravidelně konzultovat své poradce a výsledky společnosti Artiva.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz