Hlavní obsah

Bližší pohled na SoundHound AI: Poučení z 25% poklesu ceny akcií

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Jsou akcie SoundHound AI podhodnocené, nadhodnocené, nebo někde uprostřed?

Článek

Po bolestivém poklesu ceny akcií o 25 % oproti jejich vrcholu se investoři ptají, zda by měli nadále držet své pozice ve společnosti SoundHound AI, předním poskytovateli vysoce kvalitních nástrojů pro hlasové ovládání. Výrazný propad nás tlačí k úvaze, zda už není pozdě na nákup akcií SOUN. Hlubší pohled na situaci naznačuje, že by se potenciálně mohlo jednat o skrytou nákupní příležitost, zejména pro ty, kteří investovali do příslibu umělé inteligence (AI).

Společnost SoundHound AI, ačkoli je definována jako mladá akcie, již dvě desetiletí neúnavně vyvíjí výjimečný systém hlasového ovládání s váhou umělé inteligence. Tato inovativní společnost upoutala pozornost společnosti Nvidia, což vedlo k výraznému nárůstu hodnoty akcií, když Nvidia nakoupila akcie SoundHound AI v hodnotě 3,7 milionu dolarů. Akcie se však vrátily zpět dolů poté, co si investoři uvědomili, že tato výměna nevedla k významnému přílivu peněžního kapitálu ani k vytvoření jedinečného partnerství se společností Nvidia.

Investoři si musí být vědomi, že společnost SoundHound AI má značné množství nevyřízených dlouhodobých smluv spolu s nevyřízenými objednávkami. Ke zprávě za první čtvrtletí letošního května činily budoucí příjmy z tohoto úložiště 382 milionů dolarů, což představuje pozoruhodný 80% nárůst oproti předchozímu roku. Tyto nevyřízené zakázky s průměrnou dobou trvání sedm let budou i nadále zajišťovat tok příjmů.

Aby bylo možné pochopit potenciální hodnotu společnosti a trajektorii ceny akcií, byl proveden oceňovací experiment. Jeho cílem bylo odhadnout poměr ceny k tržbám (P/S) společnosti SoundHound AI při zohlednění nevyřízených smluv. Je však třeba poznamenat, že experiment vychází ze zjednodušených předpokladů, které zcela neodrážejí potenciál společnosti. Předpoklady předpokládají, že roční tempo růstu společnosti dosáhne 80 % a že je nepravděpodobné, že by se nevyřízené zakázky stabilně přeměňovaly na tržby.

Podle těchto předpokladů činí příjmy připadající na nevyřízené zakázky zhruba 97,4 milionu USD ročně (682 milionů USD děleno sedmi lety). Po připočtení v současnosti generovaných ročních tržeb ve výši 50,8 milionu USD činí hypotetické roční tržby společnosti přibližně 148,2 milionu USD. Přestože tato čísla předpokládají nerealisticky plynulé inkaso příjmů a nepravděpodobné zastavení rostoucích zakázek společnosti SoundHound AI, nabízejí odhadovanou roční hodnotu. Se současnou tržní kapitalizací 1,5 miliardy dolarů se akcie společnosti SoundHound AI obchodují za přibližně 10,1násobek ročních tržeb.

Srovnání s obdobnými společnostmi společnosti SoundHound AI poskytuje důležitý pohled na její poměr ceny k tržbám, který byl získán od 19 softwarových společností uvedených v prohlášení společnosti z dubna 2024. Zbývajících čtrnáct společností, po odečtení společností získaných soukromými investičními společnostmi, vykazuje průměrný poměr P/S zhruba 6,5. Vyšší poměry, jako například společnost AppFolio (APPF), která se zabývá analýzou nemovitostí, a společnost SPS Commerce (SPSC), která se specializuje na software pro dodavatelské řetězce, kontrastují s kolegy s nižším poměrem, správcem digitálních znalostí Yext (YEXT) a distributorem softwaru pro finanční výkaznictví Domo (DOMO).

Na první pohled se akcie společnosti SoundHound AI zdají být ve srovnání s konkurencí mírně nadhodnocené. Avšak zohlednění jejího rychlého růstu a generování příjmů ve srovnání s konkurenčními společnostmi osvětluje jiný obrázek. Vzhledem k budoucím příjmům generovaným z nevyřízených smluv a důslednému zrychlování prodeje se akcie společnosti Soundhound AI stávají ve srovnání s pomaleji rostoucími konkurenty přesvědčivou nabídkou. Tyto slibné faktory naznačují, že společnost SoundHound AI je pravděpodobně podhodnocená a má potenciál obchodovat se za 20násobek svého současného poměru P/S.

Investoři by měli situaci pozorně sledovat vzhledem k příslibu rostoucích tržeb a blížícím se výsledkům za druhé čtvrtletí, které mají být zveřejněny za dva týdny. Přestože se cena akcií propadla, zdá se, že základní podnikání se ubírá správným směrem, což naznačuje možnou příležitost k nákupu. Zdá se, že akcie SoundHound AI jsou příběhem dočasného poklesu, který potenciálně připravuje půdu pro silný odraz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz