Hlavní obsah
Finance

Bude mít Microsoft do roku 2030 hodnotu 5 bilionů dolarů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Mohl by tento technologický titán do konce desetiletí zdvojnásobit svou hodnotu?

Článek

Když Satya Nadella v roce 2014 přebíral funkci generálního ředitele společnosti Microsoft (MSFT), měl tento technologický gigant hodnotu přibližně 300 miliard dolarů. V roce 2019 se jeho hodnota ztrojnásobila a stala se společností s hodnotou 1 bilion dolarů, v roce 2021 pak zdvojnásobil svou tržní kapitalizaci na 2 biliony dolarů. Dnes má hodnotu 2,5 bilionu dolarů.

Microsoft by se mohl v blízké budoucnosti stát společností s hodnotou 3 biliony dolarů, ale mohl by do konce desetiletí zdvojnásobit svou hodnotu a stát se společností s hodnotou 5 bilionů dolarů? Pojďme si projít její nedávnou trajektorii růstu, nadcházející katalyzátory a ocenění, abychom se mohli rozhodnout.

Jak se Microsoft dostal na 2,5 bilionu dolarů?

Tržní hodnota společnosti Microsoft pod vedením Satyi Nadelly prudce vzrostla ze tří důvodů. Za prvé, rozšířil svou platformu cloudové infrastruktury Azure a zároveň převedl své desktopové aplikace na cloudové služby založené na předplatném. Zadruhé se vzdal systému Windows Phone a uvedl na trh verze svého softwaru pro produktivitu pro systémy iOS a Android.

Microsoft dále rozšiřoval svůj ekosystém prostřednictvím akvizic společností Mojang, LinkedIn, GitHub, Affirmed Networks, Zenimax Media a Nuance Communications. Loni v lednu se také dohodl na koupi herního gigantu Activision Blizzard, ale tento obrovský obchod musí ještě překonat spoustu regulačních překážek.

Mezi fiskálními roky 2014 a 2022, které skončily loni v červenci, vzrostly celkové příjmy společnosti Microsoft o 11 % z 86,8 miliardy na 198,3 miliardy dolarů. Jeho zisk na akcii (EPS) rostl ještě vyšším tempem CAGR, a to o 18 %.

Rozšíření cloudových služeb Microsoftu zpočátku snížilo jeho marže, ale díky úsporám z rozsahu si Azure zajistil pozici druhé největší platformy cloudové infrastruktury na světě po Amazon Web Services (AWS). Podle společnosti Canalys zaujímal Azure na konci kalendářního roku 2022 23% podíl na globálním trhu cloudové infrastruktury, zatímco AWS měl 32% podíl a Google Cloud Platform (GCP) společnosti Alphabet 10% podíl.

Jak se Microsoft mohl dostat na 5 bilionů dolarů?

Růst společnosti Microsoft v příštích několika letech bude záviset na pokračujícím rozšiřování jejího cloudového ekosystému, na pokračujícím růstu v systémech iOS a Android prostřednictvím mobilních aplikací, na schopnosti přeměnit konzoli Xbox na cloudovou herní službu a na rozšiřování jejích služeb „generativní umělé inteligence“ prostřednictvím investic do společnosti ChatGPT.

Podle Fortune Business Insights by trh s cloud computingem mohl v letech 2023 až 2030 stále růst tempem 20 %. Pokud by společnost Microsoft pouze udržela tempo tohoto růstu, mohla by od fiskálního roku 2023 do fiskálního roku 2030 téměř zečtyřnásobit své roční příjmy z cloud computingu. Tento růst pravděpodobně doplní rozšíření jeho aplikací pro produktivitu v systémech iOS a Android, které připoutávají mobilní uživatele k jeho cloudovým službám.

Společnost Microsoft spustila svou službu Xbox Cloud Gaming v roce 2020 a na konci kalendářního roku 2021 údajně získala více než 13,2 milionu hráčů. To představuje více než polovinu z 21,8 milionu prodaných konzolí Xbox řady S a X od konce roku 2020 a také více než polovinu z 25 milionů předplatitelů služby Xbox Game Pass (k lednu 2022).

Pokud Microsoft spojí své služby Xbox Game Pass a Cloud Gaming, mohl by postupně nahradit své konzole s nízkou marží službou založenou na cloudu s vysokou marží, která by předplatitelům umožnila hrát hry na jakémkoli zařízení nižší třídy. To je důvod, proč chce Microsoft do svého herního portfolia přidat společnost Activision Blizzard - a proč antimonopolní úřady tuto dohodu pečlivě zkoumají. Fortune Business Insights se domnívá, že rodící se trh s cloudovými hrami by mohl v letech 2023 až 2030 růst o neuvěřitelných 47 % - takže tato divize by se nakonec mohla stát novým motorem růstu společnosti Microsoft.

Microsoft investoval miliardy dolarů do společnosti OpenAI, tvůrce generativního chatbota ChatGPT a generátoru obrázků DALL-E. ChatGPT již integroval do svého vyhledávače Bing a cloudových služeb Azure a DALL-E využívá k pohonu vlastního nástroje Bing Image Creator pro obrázky generované umělou inteligencí. Tyto kroky by mohly Microsoftu zajistit velkou výhodu na začátku na globálním trhu generativní umělé inteligence - který podle odhadů Reportlinkeru poroste v letech 2023 až 2030 tempem 36 %.

Microsoft má snadnou cestu k 5 bilionům dolarů

S tolika želízky v ohni můžeme konzervativně očekávat, že Microsoft v období od fiskálního roku 2022 do fiskálního roku 2030 zvýší své příjmy a zisk na akcii o 10 %. Tímto tempem se příjmy společnosti Microsoft více než zdvojnásobí ze 198 miliard USD ve fiskálním roce 2022 na 425 miliard USD ve fiskálním roce 2030, zatímco zisk na akcii se více než zdvojnásobí z 9,65 USD na 20,70 USD.

Za předpokladu, že se jeho ocenění udrží na relativně stejné úrovni, by se tržní hodnota společnosti Microsoft do konce desetiletí zdvojnásobila z dnešních 2,5 bilionu dolarů na 5 bilionů dolarů. To by jistě nebylo tak působivé jako 583% zhodnocení Microsoftu za posledních sedm let, ale i tak by to pro jednu z největších technologických společností na světě představovalo solidní výnos.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz