Hlavní obsah
Finance

Bude Starlink společnosti Elona Muska vstupovat na burzu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

SpaceX neřekla, kdy uvede Starlink na trh, ale stanovila si předběžnou podmínku - a Starlink ji možná právě splnil.

Článek

Před třemi lety - téměř na den přesně - vzbudila Gwynne Shotwellová, provozní ředitelka společnosti SpaceX, naděje investorů do vesmírného průmyslu, když předpověděla: „Starlink je ten správný druh podniku, který můžeme uvést na burzu.“ Sotva o rok později Shotwellové šéf, zakladatel a generální ředitel SpaceX Elon Musk, tuto předpověď upřesnil slovy, že primární veřejná nabídka akcií (IPO) Starlinku je sice ve hře, ale že k ní nedojde, dokud nebudou příjmy z podnikání alespoň „přiměřeně předvídatelné“.

Ale s téměř 3600 satelity na oběžné dráze a více než milionem zákazníků, kteří si předplatili službu Starlink, a s trvalou ziskovostí za rohem se tento den rychle blíží.

Co je Starlink?

Starlink je dceřiná společnost společnosti SpaceX poskytující satelitní širokopásmový internet, který je doslova nadpozemský. Jde o podnikání, které společnost SpaceX poprvé navrhla v roce 2015 a o němž se domnívá, že nakonec vyprodukuje roční tržby ve výši 30 miliard dolarů a dosáhne 60 % provozní ziskové marže.

Ještě před dvěma měsíci byl Musk frustrován neschopností Starlinku dosahovat zisku a společnost skutečně prodělává až 20 milionů dolarů měsíčně. Zdá se však, že se to změnilo.

Začátkem tohoto měsíce vystoupila Shotwellová na konferenci Federálního úřadu pro letectví o komerční vesmírné dopravě ve Washingtonu, D.C. a pronesla svou nejnovější větu. Během komentáře k roli společnosti Starlink v rusko-ukrajinské válce potvrdila, že společnost Starlink zdaleka neprodělává, ale že „v loňském roce měla pozitivní cash flow“. (Ačkoli neřekla, které čtvrtletí bylo kladné - a také upřesnila, že cash flow je kladné pouze tehdy, pokud se nepočítají náklady na vypuštění satelitů.)

Shotwellová navíc poznamenala, že i když se započítají náklady na start, Starlink „letos stále vydělá“.

Je Starlink ziskový?

Nyní je třeba zdůraznit, že při analýze prohlášení je nutné číst mezi řádky, protože provozní ředitelka byla v několika bodech nejasná.

Společnost může mít pozitivní cash-flow, a přesto může být ztrátová (pokud stále odepisuje náklady, které vznikly v době, kdy měla cash-flow negativní). Může mít také záporné peněžní toky, ale přesto může být podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP) považována za „ziskovou“, pokud počítá s tím, že peníze přicházející v daleké budoucnosti nakonec vykompenzují všechny peněžní prostředky, které dnes vydává na rozvoj svého podnikání. Opravdu záleží na tom, jak se účetnictví vede. A soukromá společnost jako SpaceX má velkou volnost v tom, jak se rozhodne vést své účetnictví. (Lepší způsob, jak zvážit, zda je společnost v daném okamžiku skutečně dobrou koupí, je proto spočítat její volné peněžní toky. To je bohužel něco, co investoři nemohou snadno provést u soukromé společnosti, jako je SpaceX, která své výkazy o peněžních tocích nezveřejňuje).

Přesto je komentářích jako celku mnoho důvodů k optimismu. Vypadá to, že se pro Starlink blýská na lepší časy. Přinejmenším podle jednoho měřítka dceřiná společnost SpaceX vydělává peníze. SpaceX jako celek si pravděpodobně vede ještě lépe než její dceřiná společnost Starlink, protože Shotwellová potvrdila, že firma SpaceX v tomto roce rozhodně vydělává - i když především díky účtování zisků ze všech startů Starlinku.

Kdy bude IPO?

Pravděpodobně nejlepší zprávou pro investory do vesmíru je, že čím optimističtěji SpaceX své šance hodnotí, tím je pravděpodobnější, že se společnost rozhodne pokračovat v IPO Starlinku - a dá tak individuálním investorům vůbec poprvé možnost přímo si koupit část největšího podniku SpaceX.

Společnost SpaceX zatím nestanovila jasný časový plán, kdy k IPO dojde. Ale když Starlink vydělává 110 dolarů měsíčně na předplatitele, krát 12 měsíců v roce, krát nejméně milion předplatitelů - no, to už je 1,3 miliardy dolarů ročně. A pokud se Starlink skutečně blíží ziskovosti při pouhém zlomku příjmů ve výši 30 miliard dolarů, které Musk nakonec očekává, pak by mohl být dostatečně „rozumně předvídatelný“, aby se investoři mohli brzy dočkat stanovení data IPO.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz