Hlavní obsah
Finance

Býčí trh přichází: Lukrativnost a růst výhodami pro nákup akcií společnost Alphabet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Tato akcie je ve srovnání s konkurencí výhodná

Článek

Index technologického sektoru Nasdaq-100 se v průběhu roku 2022 propadl o téměř 40 %, protože růst inflace vedl ke snížení spotřebitelské poptávky. Od 1. ledna se však trh začal zotavovat a od té doby index vzrostl o 15 %.

Loňský výprodej stáhl dolů akcie některých nejcennějších společností na světě, přičemž akcie společnosti Alphabet (GOOG 4,68 %) (GOOGL 4,38 %) se za 12 měsíců propadly o 39 %. Společnost v letošním roce mírně těžila z rostoucího trendu na trhu a její akcie od začátku roku 2023 vzrostly o 6 %.

Společnost Alphabet je i nadále domovem solidního podniku, který pravděpodobně v dlouhodobém horizontu přinese značné zisky. Býčí trh se blíží, takže zde jsou dva důvody, proč koupit akcie Alphabet, dokud jsou stále o 25 % níže než před rokem.

1. Společnost Alphabet v minulosti zaznamenala hvězdný růst

Společnost se v roce 2022 potácela, ale její minulý růst naznačuje, že nebude klesat navždy. Za posledních pět let akcie vzrostly o 64 % a za posledních deset let se zvýšily o 238 %. Úctyhodný růst přišel díky tomu, že od roku 2019 se roční tržby zvýšily o 106 % na 282,8 miliardy dolarů a provozní zisk vzrostl o 130 % na 74,8 miliardy dolarů.

Společnost Alphabet se v posledních letech rozvíjí především díky silným segmentům, jako jsou YouTube, Android, Fitbit a mnoho služeb spojených se společností Google. Tyto platformy katapultovaly podnikání společnosti v oblasti digitální reklamy tím, že poskytly přístup k masivnímu publiku a přilákaly podniky k jejím reklamním službám.

YouTube má více než 2,6 miliardy aktivních uživatelů a přibližně 52 % lidí, kteří mají přístup k internetu, používá tuto platformu pro videa alespoň jednou měsíčně.

Navzdory tomuto hvězdnému růstu v průběhu let naznačuje propad akcií, že investoři zůstávají příliš opatrní. V důsledku toho nabízí současná cena akcií společnosti Alphabet větší hodnotu.

2. Lukrativní budoucnost jako lídr na trhu

V prosinci 2022 se výdaje na reklamu v USA snížily o 12,1 %, což byl šestý měsíční pokles v řadě. Inflace zvýšila provozní náklady, což znamenalo, že mnoho podniků muselo omezit rozpočty, přičemž reklama byla jednou z prvních věcí, která šla stranou. V důsledku toho se skutečnost, že 80 % příjmů společnosti Alphabet obvykle pochází z digitální reklamy, mnoha investorům nelíbila.

Trh s digitální reklamou má však stále co nabídnout, jakmile ustoupí makroekonomické překážky, a vedoucí 27,5% podíl společnosti Alphabet na trhu bude pravděpodobně z dlouhodobého hlediska lukrativním přínosem. Podle společnosti Statista dosáhly celosvětové výdaje na digitální reklamu v roce 2021 výše 522,5 miliardy dolarů a očekává se, že do roku 2026 dosáhnou 835,8 miliardy dolarů, což představuje 60% nárůst. Společnost Alphabet je ve výhodné pozici, aby z tohoto růstu profitovala.

Mezitím neustále se rozvíjející cloudový byznys posiluje společnost diverzifikací jejích příjmů. Ve fiskálním roce 2022 vzrostly tržby Google Cloud o 36,8 % na 26,3 miliardy dolarů, protože platforma těžila ze svého 10% podílu na trhu v tomto rychle se rozvíjejícím odvětví. Platforma se postupně stává větší součástí podnikání společnosti, v roce 2017 se podílela na jejích příjmech 3,7 %, v roce 2022 pak dosáhne 9,3 %.

Podle společnosti Grand View Research měl trh s cloudovými službami v roce 2022 hodnotu 484 miliard dolarů a předpokládá se, že do roku 2030 poroste o 14,1 % ročně. Podnikání společnosti Google Cloud se tedy bude pravděpodobně rozvíjet ještě řadu let, zejména proto, že se společnost výrazněji zaměřuje na umělou inteligenci (AI).

Akcie společnosti Alphabet se v roce 2022 propadly, ale výprodej jen zvýšil atraktivitu jejích akcií. Dlouhodobý výhled společnosti naznačuje, že se blíží býčí trh, což znamená, že nyní je skvělá doba pro nákup akcií Alphabet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz